Що подивитися: 20 найкращих фільмів жахів (Блог)

Фільми жахів допомагають окремим людям боротися зі стресом, а в Україні зараз це великий виклик практично для кожного. Тому ми пропонуємо вам підбірку з 20 найрізноманітніших фільмів жахів від затятого фана.

Хоррори та трилери можуть допомогати людям долати власні страхи — так стверджують деякі психологічні дослідження. Водночас інші психологи застерігають, що цей метод долання стресу має свої мінуси, наприклад, порушення сну, та підходить далеко не всім.

Засновник ужгородського метал-гурту Contaminated Андрій Rawar є також великим фаном фільмів жахів і постійно ділиться своїми враженнями від них у Фейсбуку (шукайте за тегом #contaminated_movies). Отож, ми попросили Андрія скласти список із 20 фільмів, які би представляли різні піджанри хорору та були вартими уваги. Далі словами самого Андрія.

 

Сучасне суспільство завжди вабило щось загадкове, невідоме та лякаюче, а з розвитком науково-технічної революції та появи кінематографа його фантазії, мислення та задуми змогли реалізуватися візуально. Так з’явилися фільми жахів (хоррор) — жанр спекулятивної фантастики, що призначений налякати, шокувати або викликати відразу в глядачів. Ставлення до нього в кожного може бути різне, частина людей їх обожнює, тому що це своєрідний антистрес та пошук екстремальних емоцій, а інші терпіти не можуть, бо це огидно, лячно та шокуюче. Але той факт, що феномен фільмів жахів є невіддільною частиною сучасного соціуму беззаперечний.

Окремо хочу нагадати про вплив хоррору на екстремальну музичну сцену. Ні для кого не є секретом, що фільми жахів були, є й будуть натхненням для багатьох виконавців рок- та метал- музики, від Alice Cooper, Misfits, King Diamond до death-metal та brutal death-metal команд на кшталт Cannibal Corpse, Death, Mortician, Necrophagia і т.д. Тому в цій підбірці мені хотілося б згадати 20 найкращих, найякісніших та найжахливіших представників цього напряму кінематографа. Звичайно, це буде мій суб'єктивний вибір, адже в кожного свій смак, та я свідомо не включатиму до списку класику жанру, бо ці фільми й так усім відомі, і постараюся представити охопити усю палітру піджанрів стилю. Отож, поїхали!

1. Сіністер (Sinister) — 2012

Хоча цю кінострічку багато хто знає, я не міг пройти мимо. Режисер Скот Дерріксон зняв воістину шедевр хоррору! Це один із найяскравіших представників свого жанру, у якому прекрасно все: візуал, саспенс, акторська гра, атмосфера. Минулого року його офіційно визнали найстрашнішим фільмом жахів за всю історію кінематографа, на основі дослідження проєкту "Science of Scare". Хто не дивився, обов'язково раджу глянути!

 

2. 30 Днів ночі (30 Days Of Night) — 2007

Зараз не так багато виходить хороших фільмів на вампірську тематику, але один я би таки виділив. Це, американський фільм жахів, що заснований на одноіменній серії коміксів. Події відбуваються в невеликому містечку на Алясці, на яке з початком 30-денної полярної ночі нападає банда кровожерливих вампірів.

 

3. Пустота (The Void) — 2016

Екранізувати великого майстра жахів Говарда Лавкрафта дуже важко й на цей момент я для себе не бачу жодної достойної екранізації. Однак цей фільм мене приємно вразив, хоч він і не знятий за якимось його твором, але дуже просякнутий духом його творчості. Фільм зітканий за олдовими канонами класичних хоррорів 80–90 років, але за сучасними технологіями, також він містить відголоски робіт Джона Карпентера (фільми “Хелловін”, “Щось”, “Крістіна” тощо). Годний представник.

 

4. Потяг до Пусану (Busanhaeng / Train to Busan) — 2016

У той час, коли американське та європейське хоррор кіно про зомбі переживає остаточний застій і нічого цікавого в ньому вже не виходить, азіати надають піджанру другого дихання. Цей південнокорейський драматичний фільм жахів зняв 2016 року режисер та сценарист Йон Сан Хо. Події відбуваються під час зомбі-апокаліпсиса в потязі Корейської високошвидкісної залізниці. Непоганий приклад зомбі-муві, який на фоні багатьох аналогів вигідно відрізняється!

 

5. Реінкарнація (Hereditary) — 2018

Один із найкріповіших та найсамобутніших представників нової хвилі хоррору (post-horror). Американський фільм жахів 2018 року Арі Астера, який став його режисерським дебютом, розкаже про сімейну драму, сповнену містичних подій, що відбуваються із сім'єю після смерті бабусі. Практично всі критики зійшлись у поглядах щодо відмінно переданої похмурої, гнітючої атмосфери фільму та неймовірної акторської гри Тоні Коллетт, можливо, кращої у її кар'єрі.

 

6. Будинок 32 (Malasana 32) — 2020

З усіх численних фільмів жахів про прокляті будинки, я віддам перевагу ось цьому іспанському. Він дійсно змушує приємно очуміти від продуманого сценарію, реально моторошних моментів, коли можна відкласти цеглу, гарного візуалу, музичного супроводу та гри акторів. І все це ще завернуто в самобутній та елегантний європейський шарм. Мої рекомендації!

 

7. Страхітливий (Terrifier) — 2016

Слешер як жанр давно вже себе віджив, але все-таки час від часу в ньому виходять досить непогані фільми. Хочу порадити цю стрічку, як одну з найбільш кривавих та огидних, які мені траплялися останнім часом. У фільмі йдеться про те, як у ніч на Гелловін клоун-маніяк тероризує трьох дівчат, а також усіх, хто стає на його шляху.

 

8. Життя (Life) — 2017

Серед новіших представників науково-фантастичних хоррорів, які мені більш-менш сподобалися, можу виділити оцей. Такий собі "Чужий" на мінімалках, але на сучасний лад із зірковим акторським складом (Джейк Джилленгол, Раян Рейнолдс, Ребекка Фергюсон та інші). Фільм хоч і не дуже лякає, але має хорошу атмосферу!

 

9. Оленячі роги (Antlers) — 2021

Потужний, кріповий фільм, продюсером якого став сам Гільєрмо дель Торо, буде хорошим доповненням до цього списку. Канонічний фільм жахів зроблений у кращих традиціях 80–90-х років, тільки із сучасними можливостями. Похмура атмосфера штату Орегон наче щойно з кадрів "Твін Піксу", така ж загадкова детективна складова та максимальне нагнітання саспенсу. А рідкісні елементи body horror виливаються у фінального монстра, що гідний найвищих похвал!

 

10. Deathwatch (На варті смерті) — 2002

Попри досить солідний рік виходу цей фільм досі виглядає свіжим. Воєнний хоррор, події якого відбуваються в траншеях західного фронту Першої Світової, розкаже моторошну історію божевілля простих солдат через призму містики та психологічної драми. Потужна атмосфера фільму змусить глядача до останніх кадрів бути прикутими до екрана!

 

11. Демон всередині (The Autopsy of Jane Doe) — 2016

Було би прикро не згадати цей дійсно моторошний та якісний хоррор на патологоанатомічну тему з елементами містики. Патологоанатоми маленького містечка отримують тіло жертви таємничого вбивства — молодої дівчини без видимої причини смерті. Вони намагаються з’ясувати, хто вона і як померла, виявляючи все більш дивні підказки, які ведуть до таємниць її життя та смерті. Це один із найсамобутніших хоррорів останніх років. Вкрай рекомендую!

 

12. Імла (The Mist) — 2007

Фільм Френка Дарабонта, знятий за повістю "Імла" Стівена Кінга, є однією з найкращих екранізацій великого майстра за останні роки. Маленьке містечко покриває надприродній туман, відрізаючи людей від зовнішнього світу. Групі людей, що опинилася в цей момент у супермаркеті, доведеться зіткнутися в нерівному двобої з монстрами, які мешкають у тумані. Соціальні моменти, притаманні автору, гарно доповнює шикарна кінцівка фільму!

 

13. Пси-воїни (Dog Soldiers) — 2002

З фільмами жахів про перевертнів така сама ситуація, що і про вампірів — вартих уваги майже не виходить. Це єдиний фільм, який мене дійсно приємно вразив. Стрічка розкаже про загін британських солдатів, які проходили навчання в шотландських лісах і яким довелося зіткнутися з перевертнями. Рідкісне переплетіння містики, фантастики, жахів та боєвика, яке не дасть вам нудьгувати за переглядом!

 

14. Обряд (The Rite) — 2011

А от фільмів про екзорцизм останнім часом аж надто багато, і серед великої кількості представників я віддаю перевагу цьому, де знявся один із моїх найулюбленіших акторів — Ентоні Гопкінс. Сам фільм не так хоррор, як радше містичний трилер, але своїм візуалом та атмосферою він дасть фору багатьом аналогам. Фільм був натхнений реальними подіями та створений на основі книги "The Making of a Modern Exorcist", що була опублікована Меттом Багліо у 2009 році.

 

15. Спуск (The Descent) — 2005

Ще одне багатьом відоме кіно, не згадати яке було б гріхом. Клаустрофобний фільм жахів, у якому йдеться про групу дівчат-спелеологів, які спустилися до печери та зіткнулися з досі невідомими формами життя. Стрічка свого часу дійсно шокувала глядача й була свіжим ковтком повітря в жанрі хоррор, та від неї й досі кров холоне в жилах! Якшо є такі, хто досі не дивився цей фільм, обов'язково раджу надолужити!

 

16. Капкан (Crawl) — 2019

Чесно кажучи, я не особливий прихильник такого піджанру, як animal horror — жахів про всіляку живність, бо зазвичай, це радше трилери. Але, виділити можу цей фільм від відомого режисера Александра Ажа. Сюжет базується на боротьбі дівчини-плавчині за своє життя й життя свого батька в умовах, коли на вулиці флоридського селища й у будинки разом із водою, яка розлилася через шторм, з озера потрапляють алігатори.

 

17. Джиперс Кріперс (Jeepers Creepers) — 2001

На мою думку, цей фільм відомої франшизи про чудовисько досі лишається найкращим, що виходило з початку міленіуму. У центрі сюжету історія боротьби двох молодих людей (брата й сестри) з кровожерним монстром, який харчується людьми та виходить на полювання кожну 23-ю весну. Лише перша частина є дійсно цікавою та вартою появи в цьому топі. Уже класика жанру!

 

18. Похмурі небеса (Dark Skies) — 2013

Цей фантастичний фільм про прибульців є цікавим прикладом одного з численних піджанрів хорору. Хоча насправді ця тема не особливо популярна серед режисерів та сценаристів фільмів жахів. Однак, попри це, студія Blumhouse зробила дійсно якісну та похмуру стрічку, назва якої добре відображає сутність того, що відбувається на екрані.

 

19. Паранормальне явище (Paranormal Activity) — 2007

Псевдодокументальні фільми жахів або мок'юментарі (знайдена плівка) займають окрему нішу в кінематографі. З того моменту, як на екрани вийшов фільм "Відьма із Блер", вдихнув у майже помираючий жанр нове життя та зібрав шалену касу по всьому світі, мало який фільм може похизуватися схожим результатом. Але цьому хоррору вдалось і це не дивно, адже він є прекрасним прикладом того, як із мінімальним бюджетом зробити дійсно страшний фільм.

 

20. Зловісні мерці: Чорна книга (Evil Dead — 2013

Ну й накінець доповнимо статтю хоррором про демонів. Я вибрав цей фільм від режисера Федеріко Альвареса, що є перезапуском серії культових фільмів жахів Сема Реймі 1981 року. На відміну від його попередників, у цьому фільмі нема жодного натяку на комедію, лише морок, безвихідь, літри крові та брутальна демонічна одержимість. Гарний представник жанру та хороший ребут, який займає особливе місце в моєму особистому списку. Обов'язково до перегляду!

Neformat.com.ua ©