Челендж #top100uarap: дізнаємося більше про українських реперів

Півтора місяця тому меломан, творець сайту hip-hop.com.ua Сергій Юсипюк розпочав челендж #top100uarap у рамках якого вирішив щодня публікувати по одному українському реп-виконавцю. Ми захотіли трохи детальніше дізнатися про цю ініціативу, адже Сергій уже майже завершив першу 50-ку виконавців!

"Нікому нічого не потрібно! Українські ЗМІ не пишуть про реперів з України! Продюсерам до сраки українські репери. Української реп сцени не існує… а от у рашці. Бла-бла і т.д. і т.п. Але, коли я прошу назвати топ 100 українських реперів, то жодного разу не набралося й десяти! ???? Всі лише ниють і ніхто не може мені назвати сотню вітчизняних реперів. ???? А отже, це повинен зробити я сам! ???? Сто днів поспіль я буду відшуковувати і публікувати по одному реп-виконавцю", - писав у першому пості челенджу Сергій Юсипюк.

Обіцянку він виконав. І зараз щодня на сторінках Сергія з'являється інформація про різних українських реп-виконавців, а саме їх опис, найкращі треки, альбоми та посилання на соцмережі.  Серед героїв челенджу, як геть нові колективи, так і добре відомі старі. 

- Що для вас означає хіп-хоп, в принципі? 

- Для мене хіп-хоп - це здебільшого історія про реп.  Але, кожна дитина Вавилону в курсі: МСінг, Діджеїнг, Бібоїнг, Графіті та Знання. Я б додав лукінг.

- Як давно слідкуєте за українською реп сценою? 

- У нас немає реп-сцени. Є табуретка. 

- Що стало першопричиною, мотивацією розпочати такий челендж? 

- Це можна прочитати в першому пості мого челенджу. Ну, якщо по Фрейду, то я з дитинства не люблю нитиків (скигліїв, якщо без русизмів).

- Здається, під українськими реперами ви мали на увазі, в першу чергу, україномовних, принаймні поки так воно виглядає за виділеними треками та названими виконавцями. Але дехто вважає, що ділити український реп за мовою не варто. Проте, такий поділ виглядає вимушеним на цьому етапі, інакше дуже просто слухачеві потонути у масах російськомовного продукту( Як ви насправді бачите цей мовний нюанс? 

- Ось це і є каталізатором мого ультрамарафону (47 я вже пробіг). У дописах на сторінці Дельти я писав про війну між українським репом і російськомовним. Там цікава думка. Пошукайте.

Але б я не ділив реп за будь-якими ознаками. Це метода регіоналів. Вони впроваджували поділ на захід і схід, Львів і Донецьк, правильних і неправильних. Потім москалі досить жваво оперували цими наробками.

- Не за горами 50-ий виконавець. Чи на цей момент у порівнянні з початком #top100uarap ви вже відчуваєте, що гурти стало складніше шукати?

- Ні, стало легше. Тому що я нарешті звик до звучання українського репу. Раніше я міг слухати лише ароматерапію та ще кілька виконавців. Тепер довелося переслуховувати багатьох по новій і більш ретельно. Це призвело до того, що я почав викупати фішки. А ще, виявляється, є дуууже круті чуваки. Простіше кажучи, я звикаю до українського репу. 

- Вам більше до вподоби стара школа чи нова школа? Або ж обидві мають свої переваги й недоліки? 

- "Мне не важен стиль, мне важно содержание". 

- Що будете робити, коли дійдете до сотого виконавця? Якої кінцевої мети сподіваєтеся досягнути цією ініціативою?

- А ви подивитесь. У кінці буде круто;)

***

Слідкувати за #top100uarap можна у соцмережах:

https://t.me/top100uarap
https://www.facebook.com/krausic
https://www.instagram.com/tot_samiy_yusik/

Neformat.com.ua ©