"Neformat Family Covers Vol​.​1" уже доступна онлайн

13 жовтня ми випустили збірку "Neformat Family Covers Vol​.​1", куди увійшли пісні 20 українських виконавців.

Це збірка каверів українських гуртів, які переосмислюють пісні інших вітчизняних команд. Наша редакція ініціювала створення такої компіляції, аби об'єднати минуле та теперішнє української андеграундної сцени, вкотре продемонструвати різноманіття жанрів, а також популяризувати музику як сучасних гуртів-учасників, так і тих, чиї пісні каверили.

Як відбирали учасників і треки

Насамперед ми написали кільком десяткам близьких до редакції гуртів, про які часто пишемо, і запитали, чи цікава буде їм подібна затія. (У цій збірці ми орієнтувалися більше на гітарну музику). Ті, хто погодився, перейшли до наступного етапу — вибору пісень для каверів. Рамок ми майже не ставили — аби тільки українські команди, які не суперечать принципам нашої редакційної політики.Ті, чий вибір ми змогли погодити, перейшли до, власне, етапу створення пісень. За переосмислення оригіналів, процес запису, зведення та мастерингу відповідали самі музиканти. Врешті з усіх, хто погодився взяти участь і довів процес до кінця, лишилося 20 команд: Обрій (death metal, Ужгород), Пх Шх (hc/punk, Київ), Abusive Fisherman (avant-garde hc/punk, Чернігів), Amphibian Man (surf rock, Київ), Dahau Holidays (post punk, Одеса), Degradatus (grindcore, Ужгород), Focusrights (mathcore, Одеса), Kadaitcha (noise, industrial, Нова Каховка), KAT (post-hardcore, Харків), Knifeman (hc/metal, Харків), La Horsa Bianca (psychedelic rock, Харків), Love'n'Joy ft. MFL (psychedelic rock, Київ), Merzotna Potvora (thrash metal, Київ), Pree Tone (noise rock, Київ), Smile, Chaos! (noise rock, Мукачево), Stinx (punk rock, Київ), The Black Sea (black metal, Дніпро), True Tough (beatdown hc, Київ), Vovk (post-hardcore, progrock, Київ) і Zombie Attack (thrash metal, Київ).

Нагадаємо, що на Бендкемпі в описі до кожного треку ви можете почитати, чим мотивував свій вибір каверу той або інший виконавець. Хтось віддавав шану улюбленим виконавцям (Focusrights, Smile, Chaos!), інші згадували давно забуте (Обрій, Stinx), треті хотіли таким способом відзначити вклад колег (Abusive Fisherman, Dahau Holidays).

Що пішло не так?

Найбільша й загалом єдина проблема в нас вийшла з авторськими правами. Ми точно розкриємо цю тему в окремому великому матеріалі, але якщо коротко, то ряд каверів ми не погодили саме через це. Річ у тім, що наша редакція вважає за потрібне розвивати культуру дотримання авторських прав в Україні, нехай йдеться і про вільніше середовище андеграундної музики. Бо навіть якщо це не дуже актуально зараз, то точно стане колись. Окрім того, ми дуже хотіли залити збірку на стримінги і практично домовилися з одним сервісом, але там попросили задля надійности укласти договори як з учасниками, так і з тими, кого каверять. Отож, спершу ми довго й нудно розбиралися зі зразками договорів, а потім на етапі комунікації виявилося, що частина людей не хоче або лінується його підписувати, а в ряді випадків нам взагалі не вдалося сконтактувати з правовласниками, чи виявити таких у принципі.

Так, ряд гуртів хотів записати кавери на Скрябіна, ВВ, Аква Віту, Stoned Jesus, але ми прaгнули уникнути потенційних проблем із великими лейблами. Переважно йдеться про Moon Records, які у 90–2000-х попідписували все більш-менш актуальне і з якими нам не вдалося вийти на жодний контакт. В інших випадках ми пробували комунікувати з організаціями колективного управління авторським правом, аби з’ясувати, наприклад, хто зараз відповідає за використання пісень Івасюка. Але ОКУ, якщо ви слідкуєте хоч трохи за музичним бізнесом, останнім часом лихорадить, тому їм зараз не до таких "дрібниць".

У результаті ми здалися й зупинилися на поширеному варіанті — редакція або самі гурти просили дозвіл у представників тих чи інших команд на створення каверів.Тут варто наголосити, що це не є аналогом підписання договорів, а радше просто виявом здорової взаємоповаги в сцені. Бо, як показують останні історії з обкладинками Nirvana чи Converge, претензії можуть прилетіти й через десятки років. Так чи інакше, унаслідок усього описаного вище збірка вийшла більше камерною й на стримінгах не з’явиться.

Ціна

На Бендкемпі ми поставили один долар для алгоритмів, яким це дозволить краще просувати збірку, а всі отримані кошти підуть на додаткову рекламу "Neformat Family Covers Vol​.​1" у соцмережах. Окрім того, ми роздамо в Інстаграмі 50 кодів за поширення збірки.

Що далі?

Ми планували сконцентрувати наступну збірку каверів на більше електронних виконавцях, до того ж чимало команд уже висловилося про бажання взяти участь у чомусь подібному, отож, продовженню бути, але ми поки не обіцяємо нічого конкретного. Треба видихнути після першої збірки та зробити відповідні висновки.

Випуск збірки на фізичних носіях поки не плануємо.

Послухати збірку можна на Bandcamp, Soundcloud, Youtube

Neformat.com.ua ©