Knifeman — Мой мир (2019)

Перед тим як почнеться текст рецензії, я б хотів поговорити із вами стосовно жанру, який грає Knifeman. Майже завжди їх тегають як metallic hardcore, та чи існує таке поняття взагалі і як його сприймати?

Адже до класичних металкор банд, наприклад Integrity, помилково будете відносити цей гурт. Хтось каже, що цей піджанр — своєрідне переосмислення того спадку, що нам залишили гранди, тільки цього разу із більшим впливом хардкор-панку, аніж металу, в його екстремальних проявах (гурти, котрі з’явилися та перші роботи почали видавати десь наприкінці 90-х — Martyr A.D. або Every Time I Die). Знаходяться також думки, що цей субжанр походить від Converge, та сюди ж надто часто дописують і тих, хто грає blackened і dark хардкор. Я схиляюсь до золотої середини, котрої, за словами Салтикова-Щєдріна, не існує, та буду брати за ядро хардкор-панк із домішками трешу та блеку.

Інтро

Чекали. Дуже довго чекали, однак це очікування було болюче-приємним. Звісно, це не декада, адже "Ozmein" вийшов два роки тому, але дивлячись на постійні євро-тури та поїздки Україною, новий матеріал хотілося почути якнайшвидше.

Які відгуки збирав і продовжує "Ozmein", ви й так чудово знаєте, чи не через нього ви одразу кинулися переходити за лінком та читати цю рецензію?) Позитивної реакції було вдосталь, а каменем у город релізу було одне — альбом сприймався одноманітним. Швидким, енергійним, важким і навіть злим, та все одно одноманітним. Це називали його головним мінусом.

Які зміни відбулися всередині Knifeman у період між альбомами?

— Зміни, звісно, відбулися, але рівно на третину — цією третиною є ударник. За цей період із нами встиг пограти Андрій Панасюк (Zrada), повертався та знову йшов Коля (Гриша Бухло), та врешті-решт за ударними зараз сидить Сергій Пін — із ним, до речі, у Knifeman і проходили перші живі виступи, і згодом він приходив на допомогу декілька разів, тому було прийнято рішення залишити його грати на постійній основі. Проте, ми щиро вдячні усім хлопцям, котрі так чи інакше брали участь у нашій банді та внесли у неї свій вклад.

Про альбом

Офіційний реліз відбувся 1 серпня 2019 року. "Мой мир" — міні-альбом із п’яти пісень, загальною тривалістю трохи більш як 13 хвилин. EP був записаний на декількох студіях: ударні на "О!" із Дмитром Зінченком (Stoned Jesus, Смеющийся Тигр, Doomed City); гітари та вокал були накопичені за допомогою Михайла Кошмака на Piranha. Зведенням займався Дмитро Бастанов (Strike each other, Wendeavor, Purefilth).

Про музику

Як вже було згадано вище, Knifeman — гарний представник металік хардкору, коріння якого сягають зловісної та подекуди агресивно-індустріальної атмосфери альбомів піонерів металкору кінця 80-х, початку 90-х. Це його скелет. М’язи — у бласт-бітах від blackened хардкору, кроссовер-треш соло-гітарі та ді-біті. Шкіра — саунд, немов до роботи встиг прикласти руку Курт Баллоу. Я чую тут величезний вплив, в першу чергу, Baptists і вже потім Code Orange Kids, Cursed Earth, Cult Leader, Converge (без них нікуди) і The Armed на пару з Every Time I Die. Гарну компанію Knifeman можуть скласти Acme (часів виходу єдиного LP), гурти Warmouth, Hang the Bastard та State Craft.

"Саунд змінився – чи це саме по собі так виходить, чи через те, що всередині команди ми почали приділяти цьому більше уваги. Пісні проходять перевірку часом всередині гурту і тільки потім можуть вилитись у запис треків. Щодо впливу — тепер більше дивимось у сторону кроссоверу та металік хардкору, Пін (ударник) приніс свою частинку чорноти … але нам подобається те, що виходить, у будь-якому випадку. Гурти, відповідно, теж десь на перетині — ті ж Iron Reagan, Black Breath, All pigs must die, Nails, Martyrdod, Fredag den 13:e, із нових — Power Trip, Funeral chic", — кажуть музиканти.

Щодо критики "Мой мир", вона буде аналогічна "Ozmein" — загальна сірість палітри. Так, зараз вона помітніше розбавлена різноманіттям, та практично за 10 хвилин, не беручи до уваги трек "Побег", від одного і того ж дізчаржівського ді-біт малюнку ви швидко втомитесь.

• Слухаючи "Корона" ви зрозумієте, як виглядатимуть наступні пісні — щільна стіна саунду, притаманна блеку, розбавляється ді-бітом та бласт-бітами.
  • "Мой мир" — те, що запам’ятається сильніше за інший матеріал, все завдяки влучним рядкам у приспіві:

В аду слишком мало кругов для меня (х3)
В аду слишком холодно для меня

• "Ярость" виділяється під кінець гарним соло, притаманним трешу, особливо гуртам, котрі до великої четвірки не входять: Overkill, Exodus, Testament або Annihilator.
  • "Космополит" демонструє загравання із темною мелодійністю дарк-хардкору та емо-красту.
  • "Побег" — єдина робота на альбомі, котра перевагу надає середньому темпу, замість швидкого "рубілова", показуючи, що спадок Earth Crisis не планує вмирати.

Про лірику

"Ніякого лейтмотиву немає — теми незмінні: це роздуми щодо проблем сучасного суспільства та трохи містики. Крім того, лірика на два треки була вигадана Колею і змінена нами, тому це вносить деякий хаос, в ідеї та власні відчуття. Мітя (басист) говорить, що тексти тепер більше запам’ятовуються та стали доступнішими — ви самостійно можете знайти їх, прочитати та зробити висновки", — пояснює гурт.

Епілог

Існуючи з 2013 року, Knifeman завоювали чималу прихильність на панк-сцені. "Мой мир" закріплює раніше здобуті позиції та, напевно, остаточно демонструє вибраний музичний шлях гурту. Реліз став різноманітнішим, увібрав у себе щось від праотців, щось від свіжої крові та головна проблема минулого релізу є і тут — одноманітність може відчуватися вже після третього прослуховування альбому.

ЕР цікаво слухати та завдяки невеликому хронометражу він, насправді, не встигне набриднути аж настільки, щоб до нього не повертатися. Відмінно оцінку ставити буде хибно, та всі 9 із 12 — цілком заслужено.

P.S. Плани

Видавати альбом, скоріш за все, будуть два DIY лейбли, — полтавський Surrogate records та ризький Cold youth records.

"На найближчих шоу ми порадуємо народ парою каверів та, можливо, новими треками. Останні літні концерти у серпні — спекотна дискотека від Turbojugend за нашої участі в Харкові та фестиваль діайвайних ініціатив у Києві — DIYstvo — там нас можна буде зустріти найближчим часом.

Осінній сезон, імовірно, почнемо із Полтави у вересні (втім, ми завжди відкриті до ваших пропозицій). Щодо виступів за межами країни — напевно, вдасться вибратись у листопаді", — розповідають музианти.

Knifeman у соцмережах:

1. Корона
  2. Мой мир