Merzotna Potvora — Halas Z Pekla (2020)

Київський black/thrash metal гурт Merzotna Potvora випустив довгоочікуваний повноформатний альбом "Halas Z Pekla". Розповідаємо, чому вам варто його послухати.

З моменту виходу дебютного EP "Suča Maty" дуету Merzotna Potvora пройшло два роки, упродовж яких учасники гурту не зникали з радарів, видали сингл "Domovyk", записали англомовний трек "New Barbarians" для спліта "JapanUkraine Devil's Worshipers" з легендарними японцями Abigail (зацінити трек також можна на збірці "Robustfellow Sampler 2020"), презентували спліт-альбом "Obscure Connections" із чотирма гуртами, де до них приєднались Orgia Nuclear (Бразилія), Krucificadores (Хорватія) та Warwar (Україна). Відповідальний за всі інструменти в гурті Олексій Помінчук ініціював випуск збірки "Metal Punk Death Squad: Ukrainian Edition", на якій окрім Merzotna Potvora можна знайти й гурт Prah, блек-метал проєкт вокаліста Merzotna Potvora Констянтина Орла, що у 2020 також випустив EP.
Як жартують музиканту гурту в себе на сторінці у Фейсбуці, між вечірками та записом музики, Merzotna Potvora завжди обиратиме музику.

76612183_2830827670262872_8622009128593653760_n

І дякуємо їм за цей вибір. На дебютному альбомі на нас чекає все той самий speed metal/first wave black metal із сирим звуком, адже всі інструменти Олексій Помінчук записував на домашній студії, і він же займався зведенням, але сирість у такому металі — це в жодному разі не мінус, пісні про упирів, домовиків, пекло та здичавілих не мають звучати вилизано, це все ж таки швидкісний чорний металпанк, а не хоррор-панк чи сайкобілі.

Атмосфера, яку вдається створити Merzotna Potvora — це традиційний український шинок, у якому чорти, ченці, розбійники з великої дороги та інша нечисть разом п’ють сивуху, заглядаючись на молодиць, але раптом що без зволікань схопляться за ножі та пустять один одному кров, варто лише відпустити один невдалий жарт, наступити комусь на ногу, або, боронь боже, розлити вміст чужого кухля. Можна веселитись, але треба розуміти, що в такій компанії щось завжди може піти не так.

"Pjanstvo, vbyvstva ta znevaha
Dvoŕanynam — tiľky strata
Chorobrisť žyvyťśa vynom
Jednisť skuta zolotom"
Banda Oleksy/Oleksa’s Gang

Загалом, лірично Merzotna Potvora змішує стрьомні історії в дусі українського фольклору та канонічний для жанру посил "Ні Бога, ні пана". Музично ж усе досить прямолінійно: швидкість тут на першому місці, вокал — ніби рик із пекла, а гітарні соло, радше, зловісні та заряджаючі, аніж технічні чи віртуозні. Це — насамперед рок-н-рол, музика, до якої, наскільки б ти її не любив, не можна ставитися надто серйозно, бо інакше втрачається та сама іскра. Merzotna Potvora ж грає так, що не те що іскри летять — метал палає!

"Metal palaje u našych serćach
Svitlom vohńu vkazuje šl’ach
Metl teče z vust u vusta
Rozpal’uj metal — će naše žhytt’a"
Metal Palaje/ Metal Ablaze

Альбом закривають два кавери: "Misto Prokl’att’a/ City Of Damnation" — кавер на трек із дебютного альбому олдскульного канадського спід/треш метал гурту Razor, текст до якого було перекладено українською; та "Černeć" — практично кавер на самих себе, а саме на проєкт Koza Dereza, що передував Merzotna Potvora. Обидва кавери зроблені з любов’ю, не вибиваються серед інших треків, не виглядають наче бонус-треки, які закинули до альбому "аби було". Обов’язково зацініть оригінали та порівняйте, робота зроблена на славу.

За що я люблю Merzotna Potvora? Як мінімум, мені дуже подобається, що назва гурту та їхній матеріал чудово одне одному підходять, мені подобається, як гурт працює з мовою, мені подобається DIY-етика та звучання, подобається працьовитість, ну і я просто люблю відкрити пляшечку холодного пива під диявольський speed metal і Merzotna Potvora — це один із моїх go-to гуртів для такого дозвілля.

За що я не люблю Merzotna Potvora? За те, що це студійний проєкт і я не зможу уявити себе у вищезгаданому шинку з чортами, ченцями, розбійниками з великої дороги та іншою нечистю, підспівуючи улюблені треки наживо. Але не все ж коту Масляна, аби не збавляли обертів! Норвезький лейбл підтримує, українські слухачі теж, нехай на нас чекатиме більше мерзотного та потворного в майбутньому.

Merzotna Potvora у соцмережах:

1. Zdyčavila / Savagess 04:07
2. Pan Merzotnyk / Lord Villain