Андрухович & Сон Сови — Музика до та після роману (2020)

Лейбл Aby ShoMusic називає спільну роботу Юрія Андруховича та гурту Сон Сови "Коханці Ю. Музика до та після роману" радіоспектаклем або ж spoken word під незвичний музичний супровід. І це справді вдалий опис! Але перш ніж перейти до, власне, слухання, почитайте, що розповідає про реліз фронтмен Сон Сови Кирило Цуканов.

Зібралися якось письменник і три хороші музиканти, щоб обговорити один концепт. Ідея полягала в тому, щоб записати альбом. Тільки такий креатив не повинен був складатися за принципом "приспів-куплет-пісня", ні. Це все мало бути схожим на аудіокнигу з саундтреком, на прелюдію до тексту, до більш об'ємному твору.

Засіли вони за цією витівкою і навіть кілька років тому щось записали. Так починалася історія спільного проєкту гурту Сон Сови (Son Sovy) і українського письменника Юрія Андруховича. В результаті, народився радіоспектакль, а точніше "Музика до і після роману" — так артисти назвали свою працю.

89992941_2824797374235673_4076250729310846976_o

Далі по тексту коментарі від Кирила Цуканова, фронтмена Son Sovy:

"З Андруховичем ми знайшлися цілеспрямовано. Гурт тоді встряв у концертну хвилю так званої "Поезофоніі". Тобто музиканти грають, читці читають (свої тексти, або авторства інших літераторів). Так ми виступили з Майклом Щуром, Іреною Карпою, Остапом Ступкою, а потім вийшли на Юрія Андруховича.

Тоді, у кінці 2017-го, це і почалося. Перша програма була присвячена бітникам, дуже круті переклади Юрія українською. Музичну складову дуже ретельно опрацьовували. Аж до того, що вивчали фотки Андруховича і його оточення, щоб зрозуміти пристрасті. Припустимо, виявивши футболку з символікою гурту Tool, ми зробили кавер (якщо це можна так назвати) для супроводу уривка з Ромео і Джульєтти. Також робили алюзії на проєкт Андрухоїд. Загалом, півтори години ексклюзиву було."

"Потім Юрій Ігорьович випустив "Коханців Юстиції". Цю книгу він фактично писав 27 років. Спочатку це були окремі історії. Коли їх зібралося кілька, друзі Андруховича порадили таки зробити повноформатну книгу. Що і сталося у 2018-му. Тоді ж метр нам і подзвонив, запропонувавши зробити презентацію роману у Франківську (який і є одним з головних героїв книги) на фестивалі Порто Франко. Текстами та ідеями обмінювалися електронкою.

Репетицій було вкрай мало. Тобто не було. Точніше як, ми репетирували віддалено. На концерт придумали один трюк, щоб Юрій починав читати тексти у заздалегідь задуманих місцях. Ті, хто були на виступі, напевно помітили цю фішку."

Треки, яких на релізі Son Sovy 14 штук, усі прив'язані до роману в новелах "Коханці Юстиції". LP повністю концептуальний і мова там йде про 10 коротких історій. Все це івано-франківські легенди про штукарів, аферистів, гопників, вбивць, торговців і маніяків різних епох.

1349062485

"Минув ще якийсь час, і Юрій запропонував зробити студійну версію проєкту. Ми накинулися на матеріал з новим завзяттям. Трохи підмейкапили, трохи додумали, завершили прикрашення і записали. Писали в Ігоря (Фази) Тарасенко. Були дві локації — одна на бульварі Дружби Народів. Вікна виходили на озеро Глинка і Чорну Гору. Це надихало. Друга на вулиці Глибочицькій — дуже камерна."

Весь час, кожен сюжет, супроводжує поява цирку Ваґабундо, якогось містичного явища, яке об'єднує всі розповіді.

"Що стосується цирку і буфонади. Так, така естетика нам близька. Як близька і Юрію, у всіх його творах так чи інакше є нотка цирку і карнавальщини. Гумор і музика в нашому випадку йдуть неподільно. А з "Коханцями" вийшла ще й нотка смутку, де цирк Ваґабундо оголює всі вічні принади людства. Відповідно, естетика обкладинки та нашого мінісеріалу "Just As Lovers" відбувається звідти ж. Яскраві шоу в стилі Брітні або Кобзофф не зовсім по нас, більше приваблює трошки запорошений театр в стилі Тома Стоппарда."

Альбом вийшов авангардним, джазовим, цирковим, гротескним, місцями сумним, місцями урочистим. Це все справжнє кабаре і ніяк інакше. Саунд на релізі дивує в кращу сторону. І, якби не мова Андруховича, то складно було б довести українське коріння альбому. Самі музиканти кажуть, що майстерилася вся ця справа у Лондоні, тому нічого дивного.

"Почали в влітку 2018 року. Накопичилися швидко, захоплено. Юрій взагалі впорався з текстами за два дні. Зведення і донакопичення забрало по більш часу. Під голос робилися вже зверху окремо придумані ходи та хуки. В цілому, альбом був готовий десь до середини літа 2019 року. Хотіли випускати восени того ж року, проте нам заманулося зробити вініл (а це окремий майстеринг, який в Англії робили, до речі), а Юрій ще й запропонував присвятити вихід альбому на березень 2020 року, а саме на 13.03.2020, оскільки йому виповнилося 60 років у цю дату. Місцем було заплановане місто Вроцлав. Там у Юрія багато друзів і шанувальників. Але пандемія нам сплутала карти."

48357926_2043708425667298_2582983071137529856_o

До речі, з цікавих фактів, в епоху цифрового видання музики вініл Андрухович & Сон Сови вийшов на тиждень раніше, ніж альбом у мережі. А ось, у цифрі, що з'явилася через сім днів, на чотири пісні більше.

"Щодо подібної співпраці з іншими авторами — ти знаєш, напевно, так. Хоча, зізнатися чесно, хотілося б перед цим випустити просто альбом. Свій альбом. Просто музики. Поясню — у нас в загашнику просто ще два релізи, зроблені під мультиплікацію і документальне кіно. Це для студії Довженка. Але повторюся — вони поки на полицях".

Насправді це не зовсім так і у Сна Сови на каналі викладено мультик "Прогульник" Всеукраїнського Кіно Фото Управління (ВУФКУ) 1929 року, режисер Яків (?) Ройтман. До цього анімаційного німого кіно, що знаходилось на задвірках мультиплікації, Сон Сови писали музику. Можна сказати, що вони виступали в ролі просунутих таперів.

Однак, якими будуть наступні треки подібного плану, що там у них вже накопичилося — не зізнаються і не дають слухати, тому чекаємо.

Юрій Андрухович — поет/письменник/перекладач, віцепрезидент Асоціації українських письменників. Автор таких книжок як "Московіада", "Перверзії", "Лексикон інтимних міст", "Дванадцять обручів" та інші, які були перекладені багатьма іноземними мовами та, відповідно, видані за кордоном. Багато творів письменника були представлені у театральній формі.

Сон Сови — гурт, відомий своїм авангардним підходом до музики. Їхні твори це суміш контрольованого божевілля з елементами джазу, академічної та електронної музики. Одні зі співзасновників жанру поезофонія. У цьому жанрі виступали з Іреною Карпою, Остапом Ступкою, Майклом Щуром та, власне, з Юрієм Андруховичем. Склад гурту: Євгенія Смолянінова (віолончель), Михайло Сарана(саксофон), Кирило Цуканов (плейбек, клавіші, перкусія).

Дата релізу: 13 березня 2020

Список треків:

1. Цирк Ваґабундо І (feat. Андрухович) 
2. Космос (feat. Андрухович) 
3. Голокост у місті С. (feat. Андрухович) 
4. Неминучі гастролі Цирк Ваґабундо ІІ (feat. Андрухович) 
5. Адзьо-Фанатик (feat. Андрухович) 
6. Фантом (feat. Андрухович) 
7. Відхід Мирослава (feat. Андрухович) 
8. Відхід Фелюся. Блюз (feat. Андрухович) 
9. Спалення Альберта (feat. Андрухович)
10. Цирк Ваґабундо III (feat. Андрухович) 
11. Цирк Ваґабундо ІV (feat. Андрухович) 
12. Відхід Маріо (feat. Андрухович) 
13. Любов — це людське (feat. Андрухович) 
14. Щем (feat. Андрухович) 

Сон Сови у соцмережах:

https://soundcloud.com/user-272311124
https://www.facebook.com/groups/1252324198130930/
https://www.facebook.com/sonsovy

Фото з Facebook-сторінки гурту

Neformat.com.ua ©