Kzohh - 26 (2018)

Харків’яни Kzohh зробили вже четвертий за ліком альбом. Запис з простою назвою "26" має дві пісні з географічними координатами у якості назв. Одна з пісень присвячена трагедії в Чорнобилі, друга ж розповідає про загибель людей на перевалі Дятлова. Що характерно, гурт існує 4 роки, тому назву альбому, місяць виходу так і хочеться пов’язати в одну логічну послідовність.

Разом з тим, з моменту виходу альбому мене хвилювало, що не можу зрозуміти мотиви гурту щодо обраних тем. Швидше, через те, що вони торкаються подій аж занадто не рівнозначного масштабу. З одного боку, маємо Чорнобиль – рукотворна техногенна катастрофа. Монумент людської недбалості, радянщини, безвідповідальності комуністичного керівництва, яке, знаючи про конструктивні недоліки та погану якість робіт на будівництві, нічого не робило для виправлення ситуації на ЧАЕС чи уникнення понівечених людських доль та життів. З іншого боку, у нас, швидше, загадка загадок, яка через дивну загибель людей з часом стала однією з найбільших легенд та таємниць всього пострадянського простору і вже понад шістдесят років не дає людським розумам спокою через незрозумілі обставини та мотиви. Але є те одне єдине, що сильно пов’язує ці події – смерть. Смерть людської істоти при вкрай дивних обставинах. Це і стало головним мотивом таких, на перший погляд, різномасштабних подій. До того ж, зі слів учасників гурту, смерть в принципі є основним мотивом у ліриці Kzohh. Таким чином незрозумілість мотивів вибудовується у концепцію, яку підкріплено певним символізмом дати 26.

Альбом розпочинається з пісні з назвою 51°23'20"N,30°6'38"E (координати ЧАЕС). Перше, що чуємо, це псевдоспокійні звуки піаніно, але тут же поволі починає турбувати фон – якесь моторошне гудіння, ембіентні уривки що перериваються радіоперешкодами, шумом, стурбованими голосами людей, так і не встигаючи скластись у цілісний малюнок. Зростає відчуття, що недобре насувається. Далі, не кваплячи події, вступають ударні та гітари, продовжуючи розвиток музичної картини. І поступово, ледь-ледь, гурт переходить від музики, під яку пасувало б сидіти та дивитись у вікно, до важчої та тягучішої атмосфери. Ніби за тим уявним вікном щось пішло не так. А воно так і було. У якийсь момент за вікнами тисяч і тисяч помешкань все раз і назавжди пішло шкереберть. Вийшовши одного ранку з дому, туди більше не повертались. Десятки тисяч людей стали жертвами монстра радіації, якого випустили такі самі люди.

Друга пісня також має у якості назви координати 61°45'17"N,59°27'46"E. Цього разу координати відсилають слухачів до перевалу Дятлова на Уралі, де трапилася одна з найзагадковіших історій з трагічною і досі незрозумілою загибеллю 9 учасників туристичної групи Ігоря Дятлова у 1959 році. Пісня починається зі звуків хуртовини та кроків мандрівника, що йде по снігу. І як у попередній пісні, неспокійний настрій звукового фону тримає в напрузі і дає зрозуміти, що нічого доброго тут чекати не варто. Цю тривогу підхоплюють і починають розкручувати акорди акустичної гітари. Звук хуртовини поступається клавішним, і гурт береться до справи. Викривлений голос розповідає про легенду місцевого народу мансі, що передається від покоління до покоління, про мертву гору, на якій нічого не росте, у підніжжя якої і сталась трагедія. Періодично, то зриваючись в крик, то повертаючись до спокійного тону, крок за кроком гурт нагнітає атмосферу приреченості. Це підкріплюється клавішними, варганом, що звучить десь на межі з шумом. У всієї композиції важкий, тягучий настрій суму та лиха.

У музичному сенсі Kzohh широко і далеко просунулись на альбомі "26" за рамки власно присвоєного pestilent black metal. Також трохи відступила певна ритуальність, що була їм притаманна на попередніх альбомах. Нині вони зробили крок і ступили на територію post black metal. Це відчутно, як на першій, так і на другій пісні, що не дивно, оскільки з найпершого альбому цей проект не був чимось ортодоксальним, якщо говорити у термінах класичного black metal. Мені кожен їх альбом видавався швидше експериментом і дослідженням можливостей та способів грати таку темну музику. І маю сказати, вони у цьому вмінні досить вправні. До того, ж "26" зачіпає тему Чорнобиля, яка є і довго після нас буде для України болючим питанням. Тому тут немає ніякого відчуження, а навпаки, - розуміння трагічності, драми, розгорнуте і повне, бо це є в голові у кожного.

Kzohh у соцмережах:

1. 51°23'20"N,30°6'38"E
2. 61°45'17"N,59°27'46"E