Our Atlaantic: хочемо популяризувати українську музику за кордоном

Нещодавно на українській музичній сцені з'явився новий гравець - гурт Our Atlaantic. Хлопці, не маючи студійних релізів, перемогли у фіналі Koza Music Battle, а беручи до уваги коментарі журі, це було не так і просто! Тим не менше інформації про гурт було дуже мало, і ми вирішили хоч трохи заповнити цю пустку.

На запитання Неформату відповідав Дмитро Бакал, басист та автор текстів.

- Отож, почнемо з приємного. Ви перемогли у конкурсі Koza Music Battle і, власне, саме завдяки йому ми про ваш гурт і дізналися. Тож питання про важливість подібних ініціатив відпадає саме по собі. Однак, розкажіть, чия була ідея взяти участь у змаганні гуртів і як ви про нього дізналися?

- Ну, взагалі одна наша подруга Станіслава порадила взяти участь у "Козі". Вона виконує роль неофіційного продюсера, чи щось таке: домовляється про концерти, шукає можливості, де б то виступити. От вона нам кинула оголошення про набір, і ми такі: "Ну погнали, чом би й ні". Ми якраз відповідали всім умовам для участі.

- О, це цікаво. Дуже часто певні люди є менеджерами гуртів, вони роблять афіші, дизайн обкладинок чи щось подібне. Але в найкращому випадку їх імена промайнуть один раз в описі того ж таки релізу і все. Чи не вважаєте ви цю невидиму працю недооціненою? Можливо, вітчизняним гуртам слід більше говорити про таких людей?

- Ви знаєте, все залежить від самих гуртів і взаємовідносин між людьми.

- Зараз ви отримали шанс виступити на фестивалі Файне Місто. Оскільки студійних релізів чи навіть лайвів у мережі досить мало, цікаво, з чим поїдете на фестиваль? Скільки вже маєте готового музичного матеріалу?

- Так, ми виступатимемо на лайт сцені. На даний час маємо 8 пісень, які плануємо об’єднати в альбом під назвою "Pictures at an exhibition". Усі пісні ми представили протягом виступів у рамках батлу. З ними ж і поїдемо на Файне Місто.

- А коли чекати на найближчі релізи?

- Ми плануємо до кінця року випустити 2-3 сингли, адже з фінансуванням трохи туго зараз.

- Оскільки інформації про ваш гурт у мережі вкрай мало і жодних інтерв'ю ми не знайшли, доведеться спитати й наступну банальщину: розкажіть трохи про історію виникнення гурту.

- Гурт з’явився спонтанно влітку 2017 року. Ми з Віктором (фронтмен) написали пару пісень, і подумали, що було б круто десь представити свою творчість. А потім нас запросили на місцевий невеликий концерт гуртів, і після цього ми вирішили взятися за проект серйозно. Також у нас є ударник - Влад. 

- Чи маєте ви досвід участі в інших гуртах? У яких саме?

- Ну, теж у кожного по-різному. До нашої зустрічі я мав невеликий досвід гри в гуртах, Влад переграв майже з усіма місцевими гуртами, а Віктор взагалі не думав, що буде цим займатися.

- За цю весну Our Atlaantic - вже друге музичне відкриття з міста Умань. Першим відкриттям для нас (і, мабуть, для багатьох меломанів) став гурт The Unsleeping. Питання наступне: як так сталося, що у місті ховалося стільки класних гуртів і чому ви не давали про себе знати?)

- Хех, так це наші добрі знайомі. Мені здається, що гурти не ховались, а просто писали контент. Багато часу також йде на репетиційні моменти. Коротше матеріал має визріти перед показом публіці.

- Ясно. Звісно, відповідальність за популяризацію локальної музики частково лежить і на журналістах. Тож як гадаєте, якою має бути роль сучукрмузжуру у донесенні до слухача тих же уманських гуртів. Яких конкретних кроків з боку ЗМІ бракує, на вашу думку?

- Я вважаю, нашим журналістам у цьому плані потрібно більше прислухатися до молодих ноунеймів. Адже занадто багато уваги звертається на відверто "застійний" контент.

- Яка музика чи які виконавці найбільше вплинули на вашу власну творчість? Ким насправді захоплюєтеся?

- Ви знаєте, мабуть, не можна виділити конкретних музикантів чи гурти. Ми усі маємо широкий асортимент смаків. Кожному з нас до вподоби різні жанри. Наприклад, я маю дуже широкий спектр від стонер-року, психоделіїї 60-х, фанку, блюзу, джазу до дрім-попу, пост-панку, інді та електроніки. Віктор, наприклад, кайфує від раннього джазу, бібопу, свінгу, поп-музики як сучасної, так і 20 століття. А Влад  полюбляє українську рок-сцену. Загалом можна сказати, що кожен приносить по краплині зі своїх улюблених жанрів, епох і на виході отримуємо нашу творчість)

- Наразі усі ваші треки онлайн англомовні. Це жодним чином не є погано, але все ж впливає на сприйняття аудиторією. Чи замислювалися над переходом на українську або російську?

- Ну, ми думали про це…. Але планувати перехід поки що не збираємося. Поки що наша ціль популяризація якісної української музики за кордоном, тому тексти англійською. Але хто знає, можливо колись і напишемо щось солов’їною)

- Яким саме чином ви плануєте виходити на закордонного слухача?

- Візьмемо паспорти, гроші, інструменти й поїдемо виступати). Ну а взагалі за допомогою інтернету та концертної діяльності за кордоном.

- Повертаючись до історії тих же The Unsleeping. Хлопці вже майже повністю перебралися до Києва. Чи не збираєтеся і ви піти подібним шляхом. Адже не секрет, що у столиці можливостей "пробитися" більше, ніж в Умані чи іншому подібному місті.

- Бачте, у нас корінний житель Умані - лише Влад. А ми з Віктором якраз цього літа беремо участь у вступній кампанії та маємо надію зачепитись у Києві також. Ну і забрати туди Влада, звісно.

Про можливості абсолютно вірно. Саме тому ми обрали для вступу київські виші.

- Куди саме збираєтеся вступати? Чи хоча б які спеціальності вас цікавлять?

- Ми – випускники Уманського музичного училища ім. П.Демуцького. Тобто музика – це і є наша спеціальність, і ми маємо намір продовжити навчання у цьому ж напрямку.

- У своїх коментарях, деякі учасники журі Koza Music Battle за два роки бачать вас на великих майданчиках. А які насправді плани та цілі вашого гурту на ті ж таки найближчі два роки?

- Планування, планування… Що ж, плануємо випустити альбом, завантажити його на ресурси Google Play, iTunes, Bandcamp, тощо. Продовжувати концертну діяльність, писати новий матеріал. Не буду гадати, лиш скажу - розпадатись поки не збираємось))

Автор фото - Олег Штельмах

Neformat.com.ua ©