КАТ — Поклик (2022)

Наш колега і рецензент Єгор Фелюст увесь цей час не покидав рідний Чернігів, проживши там не один тиждень без світла та у постійній небезпеці. Як тільки енергопостачання відновили, однією з перших справ, яку зробив Єгор — послухав альбом КАТ "Поклик" та написав на нього рецензію.  

 

КАТ
харківський гурт

Заснований у 2013 році, нині тяжіє за звучанням до постхардкору. В теперішньому складі з трьох учасників колектив видав альбоми "Это случится с тобой" (2019) та "Поклик" (2022).

 

Війна — одна із найжахливіших речей у світі. Це явище, проти якого немає контрмір у звичайної людини. Ми або чекаємо, ховаємось та сподіваємось, або втікаємо якнайдалі від неї. У паніці, розпачі, смерті та відчаї немає нічого романтичного або привабливого. Тваринний страх та неможливість дати раду життю, відчуваючи себе істотою в неволі без клітки — єдине почуття, яке притаманне кожній людині, що війну побачила на власні очі.

Безпосереднього свідка подій війна не надихає. Надихає її пре- або постстан. Той же Дмитро Кумар, вокаліст 1914, останнім альбомом із перших секунд зумів чудово передати атмосферу невідомості Великої Війни тим, хто її не застав. А харків’яни КАТ до цієї теми зверталися у 2017 році на альбомі "Герника". Зважаючи на динаміку цієї українсько-російської війни, вони вже п’ять років тому описували стан людини під час її перебігу.

П’ять років тому ми бачили війну, нам вона боліла, але ми її не відчували масово на собі. 24 лютого цього року змінило все. Змінило кожного із нас. Але залишило незмінним те, що справжні митці не помиляються, пророкують та відчувають.

"Поклик" готувався та записувався у той час, коли війна була під нашими дверима, але у її реальність вірили одиниці. Як тепер можна ставитися до фраз на кшталт:

"Триває лічення тих обертів,
Що зчинять кривду на літа"
___
"І нам не знана
Радість без болю, нам знана війна
Не бути собою — то бути дарма
Ми чуємо гуркіт, то гуркіт гармат
Усі, як один, зазнали втрат

Чи все ще того варта мета?
Хто ж ще має віддати життя?
Бо там, де був храм,
Вій постав"
("Атлантида", Поклик)

Коли ще у 2017 було написано:

"пепел укрыл все
в месте исчезнувшем с лица земли
в городе, что со всех карт стёрт

он лежит и пытается встать
он видит кругом
осколки зданий, обрывки надежд
куски человеческих жизней"
("Всего лишь сон", альбом Герника)

Тобто, як ви розумієте, лірика — це кривава рана сотень загиблих та мільйонів постраждалих від агресії росії, огорнута у порівняльні епітети.

Альбом "Герника" 2017 року 

Щодо музичної сторони, то КАТ уже давно перейшли в розряд гуртів, котрі називають постхардкором тільки через те, що в них було хардкор минуле й зараз експерименти привели їх у щось складніше для порівняння або опису. Щось подібне як у супергурту Angel Du$t, де від хардкору залишився лише бекграунд музикантів, чи у Hundredth.

Якщо передостанню роботу гурту "Это случится с тобой" (2019) я порівнював із підписантами лейблів Deathwish Inc. та Bridge 9, або творчістю останніх релізів Poison the Well, то зараз це більше схоже на арт-рок у дусі перших альбомів Arcade Fire та mewithoutyou часів альбому "Brother, Sister" і далі.

Зараз КАТ — один із найнетиповіших та найпрогресивніших гуртів всередині нашої сцени. Вони кожним альбомом дивували та змінювалися, постійно заграваючи та розбавляючи хардкор минуле. Минуле в контексті альбому не є тягарем, що зобов’язує або примушує робити за канонами, натомість "Поклик" — це прогресивне бачення та розвиток композиторського навичку.

Однак, під час прослуховування помічаєш одноманітні партії ударних, немов усе зроблено під один ритмічний малюнок, та брак цікавих вокальних ходів. Утім, можливо, текст тут декламується для додаткового занурення в атмосферу, такий собі варіант спокен ворду. Відтак під цю лінію можна також віднести й ударні, тому хто зна.

Епілог

Війна — жах. Агресори мають нести максимально жорстоку відповідальність на будь-якому рівні влади. Трагедія наших днів передана болем та ранами цим альбомом харків’ян. Вони до початку вторгнення жили із тривожним передчуттям та виплеснули його у цей LP.

Повторююсь: тільки справжні митці можуть передбачати трагічні події. КАТ це зробили стовідсотково. Може, це недоречне порівняння, але "Поклик" — OST цієї війни.

Альбом вийшов за підтримки лейблів Neformat Family i Trismus Records.
 

КАТ у cоцмережах:

https://linktr.ee/katband
https://www.facebook.com/katkharkiv
https://kathc.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/kat.band.kh/
https://soundcloud.com/band-424711897

Neformat.com.ua ©
11.03.2022
11 березня 2022