INDT - On Cloud 9 (2019)

У панк-андеграунді не дуже добре ставляться до гурту Порнофильмы, але їх перший альбом "Молодость и панк-рок" є наочною ілюстрацією того, як виглядають будь-які гурти на початку свого існування: гучні, вперті, швидкі, але не завжди цікаві. 

Поки ти юний, хочеться плюнути в лице тому, що дратує. Хочеться розрізати та позбавитися гнійника, як би боляче це не було. Хочеться знести будь-які стіни на своєму шляху, наполегливо б’ючись об них чолом. Коли INDT ще не були INDT та виступали під іншою назвою, вони були такими. Вони були запеклими поціновувачами британського інді-року початку другої половини 2000-х. Під акомпанемент їх музики можна було жваво танцювати та витирати піт з чола. Можна було. Дякую, що зараз це не так. 

Я не можу занести себе у список тру-фанів команди, я не відвідую кожне їх шоу, але знаю про головні кроки та шляхи. Я не рахую дні до виходу нової музики, але коли це трапляється — вона не покидає плеєр принаймні декілька днів, бо я впевнений, що там є, що послухати, та над чим подумати. Також я можу із впевненістю сказати, що це гурт, який за час свого існування постійно шукає своє звучання, не зупиняючись на чомусь одному та вдаючись в експерименти. 

indtep_001

Міні-альбом "On Cloud 9" остаточно покинув зону впливу дебютної роботи Arctic Monkeys "Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not", відголос якої можна було знайти на минулому LP "Palace", та водночас поринув у обійми AM та Tranquility Base Hotel & Casino. Але при цьому натхнення INDT бере не тільки звідси: це і неопсиходелія авторства Кевіна Паркера із Tame Impala; і лоу-фай хіп-хоп стрімінгових ютуб-радіо, на кшталт, The Jazz Hop Café, Chillhop Music та ChilledCow; ба, навіть більше — творчість Мака Міллера після 2014 року та Кендріка Ламара часів "To Pimp a Butterfly".

Джерел багато, усі вони з різних, паралельних світів і нібито не повинні зустрічатись, але не забувайте, у якому чарівному та несподіваному світі ми живемо, де можливо будь-що. Згадана вище ікона неопсиходелії Кевін Паркер, наприклад, встиг попрацювати із Тревісом Скоттом, Каньє Уестом та A$AP Rocky. Лампові The Neighbourhood міні-альбом "Ever Changing" створювали та записували взагалі з андеграунд зіркою Дензелом Каррі, легендою та учасником Wu-Tang Clan Ghostface Killah та нещодавно вбитим номінантом на Ґреммі Nipsey Hussle. Джейден Сміт на дебютному альбомі "SYRE" взагалі виконав трек "Watch Me" у форматі інді-року для радіо. Тому ідея INDT не є новаторською, але досі свіжа.

Відносно самого "On Cloud 9", то він складається із чотирьох композицій, кожна з яких створена за допомогою хіп-хоп виконавця: (деталі з матеріалу rap.ua):

  • D.$el. 22 роки, Лос-Анджелес, найближчим часом видасть дебютний альбом "City of Angels". Поки що у мережі з творчістю можливо ознайомитись за допомогою серії мікстейпів "Vibrations of the West". Потрапив на альбом тому. що: "зацікавив нас своїм лайтовим низьким флоу, схожим на Кендріка Ламара, але із французьким відтінком".
  • Birch. Англомовний київський виконавець, частина команди The Trouble Tribe. Потрапив на альбом тому. що: "Знаємо Андрюху вже досить давно. Наш бро. Birch дуже цілеспрямований мрійник та максималіст".
  • EfJay. Мельбурн. Свою славу отримав і продовжує отримувати в інстаграмі завдяки відео фрістайлу. Відкрито каже, що надихається J.Cole та Russ. Потрапив на альбом тому. що: "Він — віддзеркалення свого міста. Він заслуговує на світовий тур як ніхто інший, тому що розвиває свою творчість не покладаючи рук".
  • JidScan. Зараз — мешканець Нью-Йорка, але народився у Нью-Джерсі. Нещодавно видав реліз "Beware of the Animals". Потрапив на альбом тому. що: "Він потрапив у саму точку, вгадав у всьому — подача, текст, стилістика, атмосфера. У своєму тексті він використав фразу українською, спробуйте знайти".

Лейтмотив альбому — все той же літній, чіловий вайб на якомусь узбережжі якоїсь країни. Ядро роботи — хіпстерський хіп-хоп/джаз-хоп/лоу-фай хіп-хоп з вокальними запозиченнями із такого ж хіпстерського r’n’b, в дусі Френка Оушена. Щодо особливостей:

  1. "Chicago". На жаль, через головний риф приспіву, ну дуже хочеться проспівати слова із "Do i Wanna Know?" авторства Arctic Monkeys - "crawling back to you"
  2. "On Cloud 9" більше, ніж інші, показує бачення гурту повільно-танцювального джаз-хопу з вокалом у дусі Дональда Гловера в композиції "Feels Like Summer"
  3. "Look Around" вирізняється тим, що запрошений гість EfJay звучить як маловідома версія Joey Bada$$
  4. Референс у сторону неопсиходелії зроблено на треці "Sex and the City". Проявляється це через басово-гітарний малюнок. 

Висновок

Easy Listening або ж чілову музику інколи надто важко описувати, бо вона схожа водночас на все підряд і ні на що конкретне, у цьому її головна проблема. У молодих гуртів часто можна знайти елементи відомих та популярніших колег, які перекривають власні новаторські ідеї.

INDT вдало відійшли від шаблонного, але цікавого інді-року до суміші лаунджевого саунду джаз-хопу та неопсиходелії. Конкуренції тут ще більше, оскільки продукт доступний для широких мас, але! Знаходячись у Києві гурт створює інтернаціональні комунікації для більшого занурення у те, що відбувається з популярною гітарною музикою прямо зараз. 

Хвиля обміну досвідом між хіп-хоп та інді світом ще не виросла до великих розмірів, тому INDT має всі шанси стати одним з її лідерів.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

INDT у соцмержах:

FB - https://www.facebook.com/doyouknowindt/
Soundcloud - http://bit.do/eNU46
Instagram - https://www.instagram.com/doyouknowindt/
Youtube - http://bit.do/eNU5e
Apple Music: https://apple.co/2KzUmW7
Deezer: http://bit.ly/2D6ZtGT
YouTube Music: http://bit.ly/2VwE8ht

Neformat.com.ua ©
  1. Chicago
  2. On Cloud 9
  3. Look Around
  4. Sex and the City
09.04.2019