Андрій Жолоб (Бетон): Перечекати війну не вдасться

Андрій Жолоб, учасник львівського панк-гурту Бетон зараз у лавах ЗСУ. Ми вирішили поговорити із ним про будні військового медика, рубрику #запискидоктораЖолоба, власне, сам гурт і отримали кілька гарних порад для інших лікарів, цивільних і навіть влади.

 

Бетон
львівський панк-рок гурт

Заснований у 2017 році. Дискографія нараховує три повноформатні альбоми, зокрема ми докладно писали про останній на цей момент "Тільки для своїх" (2021).  У текстах учасники переважно підіймають різні злободенні питання, як серйозні соціальні, так і жартівливі побутові.
З початку повномасштабного вторгнення гурт не лише активно волонтерить, але і встиг видати кілька нових треків.

 

Початок війни

За кілька днів до 24 лютого ми з дружиною, наслухавшись різних типів інформації від друзів, по черзі вночі чергували в кухні біля вікна. То був прояв страху, й отак ми мали відчуття, що ніби щось контролюємо і стережемо своє помешкання. Власне, у ніч на 24 лютого була моя "зміна", я почув довготривале низьке гудіння вантажних літаків із боку львівського летовища. Потім прочитав пост Івана Семесюка, що "почалося". Так почалася війна для мене особисто.

Я не був полум’яним добровольцем, який із перших днів війни став до лав ТРО чи ЗСУ. У поліклініці, де працюю, я — єдиний травматолог. Щодня після початку війни мав якісь нереальні кількості травмованих біженців, медоглядів і т.д., тому сприймав це як свій особистий вклад у боротьбу.

Але коли мені прийшла повістка як офіцерові медичної служби, сприйняв це по-чесному — пішов у військкомат. Після цього й почалося моє перетворення з цивільного ортопеда-травматолога на військового хірурга.

Львів під час війни

Я родом зі Львова, з міста, яке від початку війни стало великим складом гуманітарки та хостелом для біженців. З моїх друзів практично всі поголовно відразу записалися до ТРО чи ЗСУ, дехто з них уже воює, хтось зник безвісти, хтось загинув; загалом моя бульбашка патріотично й ментально здорова, можу похвалитися, що в ній ухилянтів-соплежуїв не спостерігаю.

Щодо волонтерів у Львові — тим чи іншим чином волонтеркою займаються всі притомні люди: везуть машини з-за кордону, сортують медикаменти та речі побутового вжитку на складах, возять сім’ї біженців до кордону тощо.

Звичайно, є якась частка смертельно нейтральних, які удають, що війна їх не стосується; але маю щастя з такими не спілкуватися.

 

Побут офіцера

Зараз я зі своїми побратимами хірургами, анестезіологами, терапевтами, стоматологами у відрядженнях між різними локаціями: ми то там, то тут практикуємося в допомозі нашим пораненим і хворим бійцям, вивчаємо структуру військової медицини та поетапності евакуації. І вже з дня на день чекаємо на розподіли по своїх локаціях для подальшого проходження служби (госпіталі, медроти).

Побут наш чітко по розкладу — харчування/операційна etc. Іноді ввечері є час у телефоні кіно подивитися.

Я завжди любив письмово висловлюватися. З глибокого дитинства купаюся в тоннах літератури. Навіть до написання постів у соцмережах підходжу як до маленького оповідання.

Знаю, що багато кому з лікарів доведеться пройти мій шлях, тому сподіваюся, що оці #запискидокторажолоба допоможуть їм у тому. Та й загалом бачу, що тими записками щось у людях зачепив, вони чекають на наступну; тем тут не бракує — от і "співаю про те, що бачу".

Snímek obrazovky 2022-07-07 160401

Про психологічні труднощі

Я таки за своєю цивільною лікарською роботою не встиг його відчути (ред. синдром того, хто вижив) — безпосередньо ремонтував біженців, накладав гіпси, призначав лікування й отак, відповідно, "воював"

Тих, хто зараз може долучитися фінансово, дуже запрошую приєднуватися до благодійних внесків на рахунки перевірених фондів. Наголошую — перевірених, бо виродків, які зараз вирішили нажитися на війні, на жаль, не бракує.

Якщо не маєте коштів, долучіться до волонтерства. Йому просто нема меж — прилаштовуйте залишених тварин, розвантажуйте фури з гуманітаркою, допомагайте знайти тимчасове житло біженцям.

Якщо не можете й цього, бережіть своє життя і здоров’я й не свинячте в соцмережах. Уже таким вчинком ви дуже допоможете всім тим, хто знайшов свої шляхи в боротьбі.

Про Бетон

Наш барабанщик Богдан — батько трьох дітей. Його велике сімейство за кордоном, а Бодя у своєму статусі має право перетину кордону й не підлягає мобілізації. От він і використовує свою можливість для ввезення в Україну волонтерських "корчів" для ЗСУ. Їде, забирає машину, трохи відпочиває — і знову їде.

Олег "Гуліч", басист Бетону, працює комірником-розподілювачем на одному з величезних волонтерських складів у Львові. З перших днів війни Гуліч зареєструвався в ТРО й абсолютно логічно розуміє, що в будь-який момент може отримати свій "call to arms".

Ми вже встигли за час війни релізнути кавер на трек Олександра Положинського "Подаруй мені кохання…", разом із гуртом Green Silence наживо виконали новий бойовичок "Слава Ісу і ЗСУ", спільно з Антоном Скворцовим (O’Hamsters) і віртуозною волинщицею Вірою Бреннер релізнули кавер на ірландську класику "Boys Of The Old Brigade" і наробили музичних заготовок на 5 нових треків. Іншими словами, ми впевнено рухаємося до наступного альбому.

 

Меседж цивільним: від доктора, військового та митця

Від доктора — панове цивільні лікарі, вчіться лікуванню бойової травми і її наслідків, нам із вами це розгрібати доведеться роками. Панове представники влади — ВЖЕ готуйтеся до того, що в Україні буде немала, навіть дуже немала кількість ампутантів молодого віку. З ними доведеться попрацювати і з боку фізичної реабілітації, і з боку психологічного відновлення, і з боку соціальної адаптації (щоби не отримати юрбу озлоблених на державу й на всіх навколо алкоголіків на інвалідних візках).

Snímek obrazovky 2022-07-07 160332

Від військового — не вдасться війну перебути, перечекати. Війна не збирається взяти й закінчитися на раз-два. Ворог підлий і готовий довго й нудно тягнути увесь цей наступально-відступальний процес. Запасіться терпінням, не серіть зрадою в соцмережах і йдіть вчитися стріляти з вогнепальної зброї.

Від митця — уявляєте, якими крутими будуть концерти та фестивалі після нашої перемоги? Так от давайте зціпимо зуби, нарешті викинемо із себе залишки Цойсько-Горшковського шлаку й доб’ємо ворога ще й на культурному рівні.

Бетон у соцмережах:

https://www.instagram.com/betonbanda
https://soundcloud.com/banda-526919780
https://betonbanda.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/betonpunknroll

Neformat.com.ua ©