Filthy Rich Preacher — desecrate and abuse (2020)

Нещодавно один з найсамобутніших резидентів лейблу Робустфелоу Filthy Rich Preacher видав черговий ЕР. Черкаський музикант, справжнє ім’я якого Олександр Береговий, усі свої проєкти, окрім Celophys, робить сам. Цей його one-man-band — не виняток.

Поки основний проєкт музиканта перебуває на карантині, Олександр вирішив записати трохи індастріалу для людей. Чи, може, для істот, це не точно. На перший погляд, недосвідченому слухачеві може здатися, що це якійсь ранній Менсон та казна-що з ним трапилось — переїв екстазі. Так, звісно, могло статися під час перших творів на кшталт EP "Smells Like Children", але тут якийсь занадто похмурий та водночас заглючений "великий і жахливий".

Отже, насправді, до цього американського виконавця Filthy Rich Preacher має дуже посереднє відношення. А його другий ЕР "desecrate and abuse" найближчий до британців на кшталт Pitchshifter. А від янкі на релізі тільки трошки Ministry. Металу на всіх трьох треках міньйону вистачає. Крім того, повільності достатньо, як у колективу Godflesh. Джастін Броадрік буде радий, коли почує. Атмосфера взята звідти ж. Від Pitchshifter залишився драйв, але без мазафаки. Все ж таки усі три композиції — це певний ритуал. Ну а от швидкість — це вже до Ела Йоргенсена та його гурту.

Взагалі-то підбірка треків вийшла ще та — для заклання. Одна назва веселіша за іншу! То тобі "гігантські чорні свічки", то "сподівання на те, що сотона з’їсть тебе живцем", а то й взагалі пісня про "ефедрин".  Але ми ні на що не натякаємо!

Що стосується саунду, то записано, зведено та змайстровано оце все у Черкасах на OwlCraft studio, власником якої і є сам Олександр Береговий. Але не кваптеся викидати запис або класти його у довгу скриню. Там все більш ніж гідно. Вловити загальну обстановку та відтворити навколишній ландшафт, що лякає, у композитора вдалося. І хоч індастріал — взагалі музика не для того, щоб боятися, тут все на своїх місцях — нічого зайвого й без усілякого окультизму. Хоча все це лірика. Кожного може налякати будь-що. Наприклад, той факт, що у засновника цього проєкту є окрема андеграундна хіп-хоп особистість. Звати її Fuerte і це своєрідне альтер его похмурого виконавця. Бо він там теж доволі злий. Але не зовсім. Більше філософський.

Рецензія на Filthy Rich Preacher — fLockK (2018) від Альмагеста

Чи музика Filthy Rich Preacher наводить на думки про смерть та вічність? Важко сказати. Не у всіх виникає бажання покінчити з цим усім, але місцями такий саунд може доставити не зовсім туди, куди потрібно. Для таких випадків, звичайно, є Coil, скаже хтось зі знавців. Але тут відповідь проста — вони ж усі померли давно, а тут український музика найживіший та ще творить із заздрісною регулярністю.

Коротше, насправді, в Олександра є нормальний такий людський оптимізм.Бо як раптом хто подумає, що Filthy Rich Preacher почне кликати до колективного самовипилу, нічого такого не буде. Однак для прослуховування виконавця все ж таки потрібно мати тонке почуття гумору. Для тих, у кого воно є, буде саме те.

У проєкті Filthy Rich Preacher з моменту його створення у 2016 році лідером є Олександр Береговий, він же творець проєктів Celophys, OwlCraft та інших. Виконавець поставив собі мету продемонструвати лицемірство і брехливість різного роду проповідників та пропагандистів. Згодом до проєкту долучився також бас-гітарист Ілля Брикля. Гурт має на рахунку кілька повноформатних альбомів, EP та лайвів.

Filthy Rich Preacher у соцмережах:

1. giant black candles
2. i hope satan will eat you alive