DEDDOM — Пять шагов к инсульту (2021)

DEDDOM — це той тип грайндкорних виконавців, які виступають не так за класичні форми і соціальну повістку дня, як за експерименти та жартівливі тексти. Олександр Рожно розбирався, чи вартий цей реліз уваги слухачів.

Приємно слухати музику, яка тобі подобається, але ще приємніше розібратися в тій, яку ти не розумієш. Особисто для мене, ключовим жанром такої практично незрозумілої важкої музики є грайндкор (не рахуючи тих гуртів, які вже стали класикою на кшталт Napalm Death, Anal Cunt, ранніх Repulsion чи Carcass тощо).

З українськими грайндкор-гуртами я ознайомлений вкрай поверхово. Але у свій час, читаючи форум сайту "Отрыв перца" та маючи в плейлисті єдиний альбом українського грайндкорного гурту Pussy Grinder, я вирішив накопати ще щось подібне до того й обов’язково "наше", але по музиці вже більш грайндкорно-експериментальне. І мені це вдалося: я натрапив на харківський гурт PornoPetrosjan, що, як виявилося, у форматі гурту існував лише два роки, а на момент мого відкриття вже був ванменбендом. Проте, сьогодні мова буде не про PornoPetrosjan, а про DEDDOM (проєкт харківського музиканта Гер Ича, власне, того самого єдиного вцілілого учасника PornoPetrosjan).

"П’ять кроків до інсульту" (в оригіналі російською "Пять шагов к инсульту") — це, можна сказати, дебютний повноформатний альбом проєкту DEDDOM, оскільки до того в Гер Ича (у рамках DEDDOM-у) був лише єдиний спліт з Vuoto Parziale (італійський experimental punk noise дует). По суті своїй, цей альбом — це концептуальна розповідь про людину похилого віку (читай, діда), що впав у деменцію (читай, маразм) і потрапив у будинок для літніх людей, де єдиною його розвагою є перегляд упоротого мультсеріалу (читай, всратої flash-анімації "золотої епохи нульових"). У принципі, на цьому можна було б уже й поставити крапку і скіпнути цей реліз, але спробуємо все ж таки розібратися в ньому.

На альбомі, як можна вже було здогадатись, п’ять композицій, але… загальною тривалістю майже годину. Це скільки ж можна було б прослухати за цей час звичайних грайндкорних альбомів, 3…4?

Слухати всі ці композиції нараз, ой як тяжко! Причому музична структура цього альбому проста, але досить сумбурна. У принципі, в основі всіх треків лежить примітивний зубодробильний грайндкор, але часто з прогресивними гітарними запилами й затяжними соляками, що, до речі, серйозно натякає на те, що автор музики вправно володіє інструментами. Хоч і грає таку несерйозну музику. Також, у майже у всі композиції регулярно вплітаються різні психоделічні нагромадження, я б навіть сказав, що в стилі якогось сибірського панку на зразок альбому "Психоделия Tomorrow" гурту Егор и Опизденевшие, але це тільки моя суб’єктивна думка, яка не претендує на об’єктивність.

Парадоксально, але місцями музика DEDDOM зривається в суцільний нойз, який неможливо слухати, а потім різко переходить у вібруючі, заспокійливі програші на басу й синтезаторі. Тому від цієї всієї какофонії хочеться і слемитись, і спати одночасно. Двояке враження.

Тексти пісень такі ж абсурдні, як і музика. Тут мав бути жарт про лірику пісні "Дед доминатор" і його зв'язок із гуртом MegamasS, але його не буде, тому всі на дєдкемп, слухати, а потім читати, чи навпаки!

І тут ми підібралися до найголовнішого. А який саме мультсеріал дивиться ГГ у будинку для пристарілих? "Кіццо та Пінгвініо" — детектив із матюками, містикою та слобожанською вимовою (до речі, кращою, ніж, наприклад, у очільника МВС України). Барабанний дріб… цей мультик існує не тільки у хворій уяві автора музики, а його дійсно можна подивитися на Youtube. Але попереджаю — це досить цинічна та знущальна робота.

Проте, усе ж таки найцікавіше в проєкті DEDDOM — це його кавери на відомі всраті відео, як із рунету ("Наталья морская піхота", "Язь", "Преисполнился", "Если бы земля была круглой" і ін.), так і з українських реалій ("Підписздець", "Сегодня в завтрашний день", "Ніхуя собі") тощо.

На мою думку, "П’ять кроків до інсульту" можна серйозно слухати тільки за умови того, що ви — юний "авантграйндист" (читай, школяр), в інших випадках — у стані якогось афекту, ну або вас просто тягне на незвичні музичні експерименти, як от, наприклад, мене час від часу.

DEDDOM у соцмережах:

1. Куда попадем
2. Экскурсия по дому престарелых