0%Mercury — Stump (2021)

Не можна сказати, що 0%Mercury — це нове ім’я на вітчизняній сцені. Вже тривалий час проєкт прокачує харківські майданчики з одиничними виїздами в інші міста. Гурт випустив свій перший EP ще у 2016 році, згодом були два сингли, і ось, новий мініальбом "Stump" перед нами — саме час і можливість заявити про себе на повну, ще й заручившись підтримкою лейбла Venona Records та заливши власний кліп на канал Hardcore Worldwide.

Можна довго сперечатися на тему, чи потрібно писати великі альбоми у 202Х році, але аргументи за суперкороткі релізи я знайти не можу — менш як 15 хвилин для такої музики це мало, дуже мало. Подібний хронометраж для дебютної платівки підійде, без питань, але на сьомому з хвостиком році життя від гурту хочеться трохи більшого аніж "кілька треків" на новому релізі. Проте, правило "краще менше, але якісно, ніж багато і нудно" працює завжди.

Альбом на стримінгах

Дуже люблю, коли гурти із задумкою і концепцією підходять до написання матеріалу і приділяють помітну увагу історії навколо своєї музики, тож усі ці компліменти заочно випишемо 0%Mercury. Хоч і концепт не новий та не унікальний, але він більш-менш органічно працює з матеріалом та історією: з самого початку ліричний герой проходить певний шлях і дорослішає разом зі слухачем від треку до треку. Тільки от з усього цього сторілайну пісня "Bosorka" виділяється і якось взагалі не вписується у загальний малюнок.

Мені, як автору з Закарпаття, приємно бачити такий наліт місцевого фольклору, хоч це і трохи дивно, що його використовують музиканти зі східної частини України, але за босорканю вам лайк (не однією Аліною Паш, так би мовити). Утім на цьому позитивні моменти треку завершуються — чомусь він не працює і не вписується в загальну історію. От у нас йдуть особисті переживання, дорослішання персонажа, а потім ми випадково перемикаємося на незрозумілу відьму, яка намагається когось приворожити. І якщо трек спочатку здавався трохи дивним, то вже після n-ного прослуховування почав все більше і більше бісити.

Щодо музичної складової, то тут, на жаль, гурту немає чим здивувати слухача — рівний металкор, трохи примазафачений, трошки з дисонансами і пристойно записаний та зведений. Хоча окремо можна виділити трек "Stump" — простий та прямолінійний, дуже люблю такі короткі та змістовні пісні, які навіть за свій малий хронометраж дають копанця і відправляють усіх небайдужих в мошпіт. А ще гурту варто було б відмовитись від абсурдних тегів, як-то rainbow rock та kotik hardcore. Як внутряковий жарт це може мати право на життя, але так публічно називати свою музику не треба за жодних умов.

Оглядаючись на скромну дискографію 0%Mercury, так і хочеться назвати мініальбом "Stump" дебютним. Цей матеріал і краще записаний, і на голову вищий, ніж усе, що було випущено раніше — тому і складається враження, що всі попередні релізи — усього лиш "демка". У будь-якому випадку, бажаю гурту натхнення та сил в праці над собою та підкоренні більшої кількості концертних майданчиків, навіть у такі скрутні часи. Виступи в Харкові це добре, але треба розширяти географію і трохи більше подорожувати, за першої ж нагоди.

0%Mercury — харківський металкор гурт, що був заснований у 2016 році. Дискографія нараховує два мініальбоми та декілька синглів.

0%Mercury у соцмережах:

1. Bitter 16