Конференція Neformat Music Unity: результати. ВІДЕО

8 квітня в столичному клубі The Crown відбулася одноденна музична конференція Neformat Music Unity, на якій зібралися майже 80 представників українського андеграунду та інді-сцени.

Представники медіа, артдиректори клубів, музиканти, менеджери та керівники різноманітних музичних проєктів і фондів мали змогу почути досвід колег, поділитися власним та домовитися про майбутню співпрацю. А ті, хто не потрапив на захід, дивилися його в онлайн-режимі.

"У ці непрості часи ЄС підтримує українську культуру, адже саме вона є основою, на якій базуються цінності людини, її ідентичність, її відчуття приналежності до певної спільноти, зокрема і національної. Cаме вона є підґрунтям майже всіх суспільних процесів, що відбуваються в країні. Події на кшталт музичних конференцій у Києві під час війни є гарною нагодою зібрати докупи діячів музичного сектору, визначити пріоритети його розвитку, налагодити діалог з громадянським суспільством. Мистецтво, особливо музика, нівелює будь-які суспільні, національні бар’єри, стає територією діалогу між Україною і країнами ЄС", — каже Тетяна Шульга, координаторка сектору культури Представництва ЄС в Україні.

Конференція передбачала кілька дискусій та лекцію. Насамперед у першому блоці йшлося про війну, благодійність та внесок музикантів у підтримку нашої армії. Представники фондів Musicians Defend Ukraine і Heavy Metal Volunteers розповіли про створення своїх проєктів, вдалі практики збору коштів в Україні та за її межами, а також намагалися передбачити, як буде розвиватися волонтерська діяльність надалі. Зокрема, зійшлися на тому, що люди переважно втомилися просто переказувати кошти й хочуть бачити не лише цифри, а і якесь фізичне підтвердження свого внеску через мерч, відвідування концерту, або будь-які інші креативні дії музикантів.

Дискусія I "Благодійність, волонтерство, тури: як музика збирає гроші для фронту"

Торкнулися і важливості збереження культурної дипломатії, яка зараз ускладнена через зміну видачі дозволів для тимчасового виїзду українських чоловіків-музикантів за кордон. Зокрема учасники наголошували, що результат таких виїздів слід розглядати саме в стратегічній перспективі, а не як миттєвий наслідок.

"З досвіду кількох турів з’являється таке враження, що взаємодія з вузькими спільнотами в гримерках і на стійці мерчу значно важливіша й ефективніша з погляду залучення коштів і взагалі розповідей про нашу ситуацію, ніж навіть заяви зі сцени, тому що зі сцени люди хочуть дж-дж-дж або туц-туц слухати. А коли артисти і їхня команда починають ділиться досвідом із вузькими спільнотами, з’являються дуже класні зв’язки. Наприклад, хочеться згадати спільноту MAF, з якими ми познайомилися, коли були в Познані з концертом. Це українці, які живуть у Польщі вже дуже давно, 8–10 років, вони зробили культурну ініціативу й зараз привозять наших артистів туди. Тепер кожен їхній другий івент на підтримку фонду, вони стежать за нашими соцмережами, розуміють, які потреби є, діляться актуальними меседжами в Польщі, словом, починають бути амбасадорами фонду і взагалі української музики за кордоном", — зазначила Катерина Войчук, фонд Musicians Defend Ukraine

У рамках другої дискусії музиканти та медійники обговорили бум нової української музики у всіх його можливих проявах (розвиток стримінгів і плейлистів, буст популярності від Тік-Току та підтримка інших новітніх медіа, роль концертів і мерчу, потреба в лейблах) та загалом окреслили перспективи розбудови здорової музичної індустрії в Україні після війни.

Дискусія II "Бум нової української музики: обмін досвідом"

З іншого боку до питання підійшли представниці організації Music Export Ukraine, які дали чимало корисних порад щодо просування своєї музики за кордон та зібрали чи не найбільше охочих поспілкуватися по завершенню лекції та скористатися можливостями, які ця організація пропонує.

"Будемо зараз домовлятися з Мінкультом і всіма іншими, щоб наших випускали, бо дуже потрібно, щоб усі ми були присутні на закордонних заходах. Тільки в цей момент будуються справжні відносини, справжня довіра та підтримка", — сказала Альона Дмуховська, співзасновниця Music Export Ukraine.

Лекція "Розвиток української музики: ідеї та можливості" (Music Export Ukraine)

Наостанок у дискусії зійшлися представники івент-індустрії з Києва, Чернігова, Одеси та Дніпра. Хлопці обговорили роль спільнот у розвитку клубів, роль клубів для підтримки різноманітних музичних ніш і культурного життя загалом, поділилися своїми проблемами та одразу на сцені почали домовлятися про міжклубну співпрацю!

Дискусія III "Клуби як основа розвитку музичної сцени: роль та значення в умовах війни"

На цьому моменті конференція плавно перейшла у нетворкінгову частину. Всі охочі продовжили спілкування під електронну музику stonefromthesky, обговорювали свої активні проєкти та домовлялися про майбутні взаємодії, наприклад, тут же ж запланували виступ гурту Two Streets у клубі The Crown.

Конференція відбулася в межах реалізації програми #ZMINA_2_0 «Субгранти для культурних проєктів» фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу.