Дебют: постхардкор про абсурдність СРСР від Чёрный Буфет

Сьогодні відбулася прем’єра постхардкор-гурту Чёрный Буфет – він видав дебютний ЕР-сатиру "Территория Тревоги" про абсурдність періоду перебування України у складі СРСР.

Мініальбом написав єдиний учасник і засновник проєкту Ярослав Вітковський у своїй домашній студії.

"Взагалі у процесі творчості хотілося передати атмосферу пострадянської епохи, при тому без втрати сучаснішого стилю, із поєднанням елементів сучасного постпанку, психоделік року та постхардкору, створити щось унікальне, щоб ця музика резонувала зі слухачами нашого пострадянського простору", – розповів Ярослав Неформату.

Музикант створив альбом за пів року – записав 12 демо, із яких відсіяв 7 найкращих.

"Спочатку був задум зробити звук більш лоуфайним, але на стадії зведення в мене вийшло знайти той звук, який мені до вподоби, і було вирішено залишити все як є і не псувати атмосферу мініальбому."

Обкладинку для альбому створила дівчина  Ярослава, художниця та ілюстраторка. Вона змогла точно передати відчуття, яке він мав, коли сам слухав свою музику, – нестримного ритму життя, що крокує поряд із "похмурими пейзажами, заставленими нескінченними "хрущовками".

"Також це певна сатира на роки у складі СРСР, які, на мою думку, мали дуже згубний вплив як на нашу культуру, так і на розвиток особистостей, які жили в цей період, коли всіх намагалися зробити ідеологічними клонами, задушити самобутність та будь-який внутрішній протест, що назрівав в розумі людей."

За словами Ярослава, є певний задум і в тому, чому альбом вийшов російською мовою:

"Російська є тою єднальною ланкою між усіма жителями пострадянського простору і хочеться, щоб якогомога більше людей могло зрозуміти, зрезонувати з піснями. На тлі сучасного конфлікту це доволі делікатна тема, я розумію, але для мене це всього лише абстракції та символи, за допомогою яких можна передати власні відчуття та емоції. Не слід прив'язувати мову до певної національності та критикувати інших за це, адже в сучасномі світі конфліктів і так вистачає."

Наразі Ярослав готується до свого першого концерту, що відбудеться вже 26 лютого в Запоріжжі, на артплатформі Млин. Влітку очікується вихід повноформатника Чёрного Буфета, над яким Ярослав вже почав працювати, але з поміткою, що це тривалий процес і на це треба зважати.

Чёрный Буфет – сольний проєкт бориспільського виконавця Ярослава Вітковського, який той заснував у 2019 році заради жарту, але згодом змінив своє ставлення до нього й почав постійно писати музику. До ЕР "Территория Тревоги" також виходили сингли, а зараз Чёрный Буфет готує до виходу свій повноформатний альбом.

Чёрный Буфет у мережі:

https://chorniybufet.bandcamp.com/musiс
https://www.instagram.com/chorniy_bufet/

Фото обкладинки – Instagram виконавця