Drum&Tuba Band — Unwanted (2019)

J Don Oyedamola Folajin, він же Very The Jerry і J Scope, зі своїм оркестром з Кривого Рогу випустив наприкінці липня новий реліз, де вони "Unwanted". Це хіп-хоп продукт з дуже незвичайною начинкою, в якій немає жодного семплу, електронної складової та ді-джея. Ритм, щоправда, є, але куди ж без нього?

Тож гурт складається з духових інструментів, ударної секції та вокалу. Вони й кажуть про себе, що є духовим оркестром, точніше brass band, що означає те саме, але більш по-західному і по-джазовому. Є ще пара незвичайних фактів про цей колектив — вони всі з Кривого Рогу, крім вокаліста. Один Джеррі з нігерійського міста Ошогбо, але в місті сталі та "Кварталу 95" університет закінчував. І вони стверджують, що грають новий стиль під назвою Riot Jazz — джаз, що збунтувався? Достеменно невідомо, проти кого спрямований протест, але з пісні слів не викинеш.

Взагалі у цій рецензії, судячи з усього, будуть суцільні незвичайні факти. За 7 років існування гурту — це перший міні-альбом, який вони випускають. При цьому колектив уже був учасником і призером дев'яти фестивалів: Hip-Hop Wave Fest 2012 Pepsi Stars Of Now, Reggie Fest 2014 року, The Best City UA 2014 року, Respublica Fest 2016, Spring Beat Fest 2016, Atlas weekend 2017, Plan B fest 2017, Koktebel jazz festival 2017.

І ось, нарешті, перші 5 треків. У них можна знайти класичний хап з олдскульною подачею і великою розповіддю із закликом "Be Strong". Потрапити на ска та погойдатися в такт на "Bullet Proof". Просто пострибати на "Half Away" і навіть відчути на собі Балканські ритми під "East". Логічна назва для такої пісні.

Мабуть, ще один незвичайний факт про цей реліз полягає у тому, як це писати взагалі? Це ж не найпростіший або стандартний прийом — зняти на мікрофони мідні духові, прописати живі барабани, вокал і потім все це зводити. Так, мабуть, не даремно за них взявся Ваня Клименко зі своїм лейблом Rookodill'a. При цьому EP "Unwanted", як згадувалося вище, зводився і випускався на Studio G13.

"Основна ідея альбому — це цінність часу. Ми часто забуваємо про його значимість, продовжуємо витрачати на непотрібні дії. Ми постійно відкладаємо життя на потім, не помічаючи, як воно проходить. Але секрет у тому, щоб не чекати слушного моменту. Живіть тут і зараз, цінуйте кожну мить, оскільки вона вже ніколи не повториться! ", — пишуть самі музиканти про свій реліз.

Так, власне, не можна з ними не погодитися! Життя тут і зараз давно вже стало мистецтвом, якому потрібно вчитися. Може, ці п'ять треків когось надихнуть або направлять у потрібну сторону, хто знає.

А поки, у Drum & Tuba Band вийшов кліп на заголовну пісню "Unwanted". Там вони розповідають про те, що всі люди по суті своїй однакові в плані внутрішніх переживань і своїх емоцій. Напевно, це заклик до того, що потрібно об'єднуватися і не сваритися, порівнюючи себе з іншими у несуттєвих дрібницях.

Drum&Tuba Band у соцмережах:

1. Intro
2. Be Strong