Foreign View: Kai Szuwar (Польща)

Минулого року ми мали ідею інтерв'ювати іноземних музикантів та інших людей з андеграундної сцени про українську музику. Нарешті, ми дісталися до реалізації цього плану! Другим героєм у цій рубриці є Kai Szuwar, який був автором Psychodelikatesy Podcast (2014-2017), а зараз пише дипломну роботу з музичної журналістики про український психоделічний рух.

Про сцену в цілому

Головною особливістю української андеграундної сцени є сильний дух DIY. Мінімальний бюджет і багато роботи власноруч можуть забезпечити вражаючий результат. Дуже рішучі люди, які не бояться створювати все з нуля. Вау!

Головною проблемою української сцени, на мою думку, є неможливість отримати якісь зовнішні гроші. Можливо, це недостатній розвиток stoner-psychedelic індустрії в Україні, або уряд має більше проблем, ніж фінансування субкультури.

Поляки та українці досить близькі. Майже кожен фестиваль у Польщі запрошує українські гурти. Somali Yacht Club, як на мене, є найбільш бажаним разом зі Stoned Jesus. Останні, хоч і широко відомі за свій magnum opus "Seven Thunders Roar", сьогодні спричиняють деякий подив у середовищі стоунер-хедів через чинний дуже неортодоксальний підхід до творчості. 

Про гурти

Я знаю багатьох українських андеграундних виконавців. Somali Yacht Club, Stoned Jesus, Ethereal Riffian. Firejam був моїм останнім найбільшим відкриттям. Soom, Pree Tone, H.Soror та навіть цікавіший проект Ghost Cities. Мав приємну розмову з Your Inner God. Sinoptik вибухово зіграли на Soulstone Gathering Warm Up. Rising Sabotage, Krobak, та Voida by Igor, Sex Blender by Atanas, 5R6 (Doomed City now), The Heavy Crawls, Atomic Simao та Junket. Ох, я маю два випуски Electic Funeral Cafe на музичній полиці :)

Я дізнався про ці гурти через Robert Ruszczyk (букінгове агентство "I did it", створене однією людиною), який організовував концерт Stoned Jesus у травні 2013 року (20 людей на івенті). Через кілька місяців я допоміг йому організувати виступ Somali Yacht Club & Ethereal Riffian у їхньому турі, і завів кілька хороших друзів :)

Мені вони подобаються, тому що вони не є стандартними, вони мають що сказати, і вони висловлюють це не через кліше. Є також унікальний вид ностальгії чи певний вайб, який я не можу знайти ніде більше.

Помітні риси українських виконавців: їхні очікування досить базові, а виступи вражаючі. Вони дуже наполегливі. Єдине, що зберігає цей внутрішній вогонь — це чиста пристрасть! 

У фолк-колективах українська мова дуже потужна, але в стоунері вона мене відволікає. Особливий акцент привертає мою увагу, і я не можу зосередитися на музиці. Єдиним винятком бездоганного поєднання слов'янської мови та "важкості" є російський (сладж?) гурт IL. І так, psychedelic-noise-philosophical-meme-post-cabaret гурт з Торуні, Польща - Diuna, але питання про українську мову, тому я відійшов від теми з цими двома почесними згадками.

Про релізи

Так, релізи українських виконавців потрапляють до Польщі, в основному цифрові (Bandcamp, Spotify). Багато людей купують компакт-диски на концертах. Однак, ви не знайдете нічого у звичайних музичних магазинах. Моя особиста колекція містить Stoned Jesus – "Seven Thunders Roar", Somali Yacht Club – "The Sun", Electric Funeral Cafe 1 ta 3, ранній EP Heavy Crawls та бутлег Junket.

Ні, на вулицях я взагалі не бачу жодного stoner мерчу. Але на фестивалях я часто бачу футболки Somali Yacht Club чи Stoned Jesus.

Про лейбли

Коли я керував подкастом Psychodelikatesy, я стежив за Robustfellow Prod, щоб бути в курсі їх нових релізів, які я поважаю! Тепер не так часто.

Electric Funeral Cafe - це приголомшливий реліз! Крім того, остання річ від SOOM здається дивовижною з усім доступним мерчем.

Про концерти

Я був на Electric Meadow Fest. Жодної охорони, можливості заплатити кредиткою чи туалетів. Тільки сцена, вогні, дві бочки та багато марихуани. Дивовижний фестиваль!

Що стосується концертів українських гуртів у Польщі. Попри те, що перетин кордону є головним болем – гурт може з'явитися на заході, запізнившись на кілька годин, і виконати свій концерт з повною силою, ніби нічого не сталося. Це круто! У них є свої фішки. Важко пояснити, але все здається настільки продуманим — від музики до мерчу. І вони виглядають як ваші друзі на сцені, а не якісь зірки. Винятком, можливо, були Sinoptik з їхнім амплуа рок-зірки, але це добре :)

Раніше у рубриці: 

https://www.neformat.com.ua/rubrika/foreign-view

Neformat.com.ua ©