Паліндром готується до релізу та презентації альбому "Найліпші питання собі"

Степан Бурбан у рамках проєкту паліндром готується випустити новий альбом, а також презентує його в різних українських містах.

Процес створення нового лонгплею "Найліпші питання собі", за словами Степана, був дуже природнім, а сам реліз музикант називає певною фіксацією свого стану протягом весни-літа 2023 року. 

"У нас був перший благодійний концерт за кордоном за час війни, це була Ісландія (ред. концерти відбувалися у грудні 2022), я повернувся додому і просто за три хвилини накидав скелет пісні "Вирости". Оскільки ми вже у цей час мали живий склад, я запропонував хлопцям цю пісню наживо переграти. З цього все почалося, це була відправна точка. Решта пісень з'являлися як гриби після рясної грози в лісі, тобто писалось багато текстів, і, в принципі, оці сім треків — це не все, були ще речі, але через певну цензуру вони не потрапили на альбом. І мабуть, брак часу теж порішав", — розповів Степан у коментарі Неформату. 

Трек "Вирости" вийшов ще у березні й став першим синглом з майбутнього альбому Паліндрома

Останнім часом складно було не помітити ріст медійної затребуваності музиканта та частоту його виступів в Україні, тож ми поцікавилися, чи не впливає брак на часу на процес, власне, творення нових пісень. 

"Час знаходити, можливо, і складніше, але сили є, сил не бракує, просто у нас трошки інший рівень відносин з музикою. Я не знаю, як в інших артистів і музикантів, але це не музиці треба, щоб я її робив, це мені треба, щоб я робив музику, розумієте?", — пояснює виконавець. 

Наразі Степан активно виступає з повноцінним живим складом і така робота, за його словами, має чимало плюсів, на відміну від сольного етапу творчості: 

"Є впевненість, є розуміння, що ти не сам на сцені банально, це теж психологічно досить важливо. Якщо порівнювати мій перший виступ у житті під проєктом Паліндром і сьогоднішній виступ, то відчутно, що щось точно змінилося. Я людина не математична, тобто не знаюся в теорії музики, тому класно мати людей, які щось шарять і можуть чогось навчити, пояснюють, як правильно і як неправильно, як зробити краще. Ця робота у колективі — це ще і обмін порадами та навчання, продовження навчання, яке триває все життя, і, власне, це класний етап", — зазначає музикант. 

Останній на цей момент сингл з майбутнього альбому. "Якось мені написав хороший знайомий, слухач моєї музики, одну цікаву історію про пісню Радість моя: він вмикав її португальцям і намагався перекласти, пояснити слова про скорботну радість. Португальці описали те, що зрозуміли, як саудаде".

Офіційна дата виходу нового альбому — 22 вересня, і його презентація запланована у низці українських міст. Найпершими лонгплей почують мешканці та гості Києва 22 вересня, також презентація запланована в Ужгороді (01.10) та Рівному (29.09). Однак, окремо варто виділити незвичні концерти у Тернополі (19.09) та Дніпрі (24.09), де Степан ділитиме сцену з одеським постблековим колективом White Ward. Ідея такого поєднання виникла у нашої редакції, адже самого Паліндрома не раз можна було побачити на мерчі цього гурту. 

"Дізнався я про White Ward, мабуть, десь у 2019 році, до нас в гості з Ляною прийшов її друг Андрій Печаткін. Ми почали розмовляти про все, а в кінці я дізнався, що є такий гурт і Андрій там грає. Це і було знайомство з White Ward.

У їхній музиці приваблює, мабуть, атмосфера, бо з нею ти поринаєш у певний стан, що можливий лише з прослуховуванням їхньої музики. Це дуже важливо. Відчувається, що хлопці концептуально підходять до того, що вони роблять, відчувається, що вони це люблять, відчувається певний фанатизм, і це підкуповує. У чомусь я би хотів бути схожим, мабуть, тобто іноді я навіть можу дивитися на цей гурт як приклад для наслідування", — додає Степан

Квитки на всі найближчі концерти Паліндрома доступні за цим мультилінком. 

Паліндром — проєкт львівського hip-hop виконавця Степана Бурбана, відомого раніше за сольним проєктом Кашляючий Ед. Окрім того, Степан був учасником реп-формації Глава 94, яка нещодавно припинила існування. 

Наразі Паліндром — один із провідних артистів нової хвилі української музики. Десятки й навіть сотні тисяч прослуховувань на головних хітах у Spotify, численні подкасти та інтерв’ю, солд-аути в різних українських містах — усе це свідчить про беззаперечний успіх виконавця і його важливу роль в актуальних культурних процесах в Україні.

За цим лінком ви знайдете наче велике інтерв'ю зі Степаном за вересень минулого року, коли він видав повноформатник "Придумано в черзі". Загалом же на рахунку виконавця уже три альбоми та купа синглів.

Паліндром у мережі:

https://linktr.ee/palindrom