Повноформатник від Kuupyr: містичний триб'ют фінському блеку

У липні блек-метал проєкт Kuupyr презентував свій перший повноформатник "Taikuus". 

Засновник проєкту Олег Горобей працював над новим альбомом, за його ж словами, надзвичайно довго — майже 2 роки. Розпочав цю справу одразу ж після релізу дебютного демо "Black Forest Path" (2021). Спершу планував записати все на касетний 4-х-доріжник Korg CR4, але цей план не вдалося реалізувати, тож запис відбувся у звичних умовах Олегової міністудії.

Олег Горобей заснував проєкт Kuupyr у 2021 році на фоні особливого сентименту до фінського блеку.

"Оскільки я на чверть теж фін, то подумав, що проєкт-триб'ют Фінляндії — це штука невідворотна. Та і сама назва бенду — це фінське слово Kuu (місяць) об’єднане з українським "упир". Відповідно і стилістика проєкту натхненна такими фінськими гігантами як Barathrum, Azazel і Satanic Warmaster", — розповів музикант у коментарі Неформату. 

Лірика альбому зосереджена навколо тем лікантропії, вампіризму і магії, що також завжди приваблювали Олега Горобея у книжках, іграх чи фільмах. Відтак, наприклад, у пісні "Ghost Chanting" текст частково взятий з "Володаря Перснів" (глава "Туман на Переправі").

Цю ж естетику відображає й обкладинка альбому. 

"Це робота талановитого українського художника Романа Дубіни. Випадково натрапив на нього у Твітері. І дуже радий, що вдалася така колаборація. Обкладинка виділяється з міріад інших блек альбомів, що є добре. Чорти, музИка і кіт — "unholy"тріо для крутої блек обкладинки", — жартує музикант. 

Олег Горобей вже тривалий час проживає у США, але війна в Україні вплинула і на нього. 

"Мені здається, що війна в Україні впливає на кожного артиста (особливо в металі), який не прикривається ширмою "музика поза політикою". Нічого немає поза політикою, допоки ти не живеш з голою дупою посеред лісу, ізольований від світу.

У мене в Україні є багато друзів, які зараз на фронті. Багато загинуло. "Funeral Crow (Threnody for the Fallen Friend)" з альбому присвячена моєму другу Андрію, який був вбитий на фронті. Інший мій проєкт Pohoron — це кавалок негативу в сторону росії, її народу і її церкви", — розповідає Олег. 

Дебютне демо проєкту Pohoron

Майбутні творчі плани музиканта пов’язані виключно з проєктами Kadub Kult і Kuupyr (EP і наступні альбоми). Окрім того, є екстра план і на blackened thrash проєкт Molfar, який Олег майже довів до ладу зі своїм близьким другом Еріком.

Олег Горобей — український музикант із Чорткова, що нині базується в Мічигані, США. Засновник одразу кількох, переважно блек-метал проєктів:

  • Kadub Kult — створений у 2020 році; класичний блек/паган метал; дискографія нараховує кілька синглів, два ЕР та два повноформатні альбоми
  • Kuupyr — створений у 2021 році; сирий блек-метал; дискографія нараховує один повноформатник, демку та сингл
  • Taithur — створений у 2021 році; атмосферний блек-метал; дискографія нараховує кілька синглів та сплітів, один ЕР та один повноформатник

Kuupyr у мережі:

https://kuupyr.bandcamp.com/