VOVK: ми зібралися навколо нашої дружби

VOVK – український гурт з Києва, що поєднує у своїй творчості різні музичні стилі, міксує пост-хардкор, стоунер та прогресивний рок. Хлопці увірвались на українську сцену та вже твердо стоять на ній, немов багато років грають для нас. Неформату вони залюбки розповіли про створення гурту, вдалі знайомства та очікуваний тур Європою.


— Ви, хлопці, маєте дуже різний смак у музиці. То як ви стали грати в одному гурті? 

Сашко Куц (bass, vocals): Ми були знайомі до того, як почали грати у гурті. Перша точка перетину – дружба, яка не була прив’язана до музики. Ми всі навчалися в одному університеті, хоч і в різний час. З Дімою я познайомився вже після навчання, на його весіллі. Потім у мене були два колективи: в одному я грав з Льошею, в іншому з Дімою. Згодом ці колективи об’єдналися.

Олексій Червоняк (guitars, vocals): Основна точка перетину: ми хотіли грати разом. Деякі гурти збираються навколо якогось жанру, а ми зібралися навколо нашої дружби. 

Дмитро Красненков (drums): Зараз ми вже слухаємо схожу музику, але коли починали – смаки були майже полярні.

—  Про що мріяли троє друзів, коли зібрали гурт? 

С: Хтось з відомих музикантів сказав: "Якщо ви не мрієте збирати стадіони, то ваш гурт нікчемний". Я особисто не бачу сенсу займатись тим, що згодом не стане вартісним. 

—  Маєте рецепт, як стати "вартісним" гуртом в Україні? 

Д: У всіх різна історія. Єдине спільне – палати тим, що робиш. 

С: Як на мене, головний інгредієнт рецепту – не бути мудаком. Треба тягнутись до людей та не бути зверхнім до колег. 

О: Пафосна й егоїстична модель поведінки не діє.

—  Як вам допоміг Ігор Черепанов з гурту Aghiazma, коли ви починали свій шлях?

О: Зараз у Києві новому гурту важко "приткнутись". Організатори не хочуть витрачати час на ноунеймів, до яких прийдуть лише друзі.

Д: Тому наш перший концерт був у Краматорську. А в Києві нам не було де виступати не маючи записів. Ігор погодився дати нам можливість виступати у клубі Asylum. Також він почав нас трохи піарити у соцмережах та розповідати своїм друзям. Завдяки йому відбувся один з ключових для нас концертів-солянок на річковому кораблі.

С: Почували себе як білі ворони, бо то була більш готична тусовка, але нас приймали дуже тепло.

Vovk - Live at Otel', Kyiv [26.05.2019]

— Спільний трек з Ігорем Сидоренком зі Stoned Jesus, як так вийшло?

C: Ми були трохи знайомі, але жодного разу він нас не чув, я запросив його прийти на наш виступ. Прийшов. Сказав, що сподобалось.

Д: Ну в обличчя він тобі інше не скаже! (ред. сміються)

С: Скаже-скаже. Потім вже граючи на розігріві у Stoned Jesus у Дніпрі ми запросили його зіграти з нами кавер на Winter Mass, але він не так все зрозумів і відповідь була така: "На альбомі заспівати? Легко!". Тож, його голос можна почути в пісні "My Own Private Thoughts".

— А тепер ви їдете разом у тур Європою!

С: Ігор особисто запросив нас на розігрів у турі. У них, як у популярного гурту є сила – просувати невідомі колективи. Цього разу пощастило VOVKу. Вже хочу на Балкани, особливо в Сараєво, дуже цікаве місто.

О: У мене особисто ставки такі: Сосновець у Польщі, та Пассау в Німеччині.

Д: Мені цікава Австрія, але, на жаль, ми її проїдемо без виступів.

Детальніше про альбом музиканти нам розповідали для рецензії на VOVK — Lair (2019)

— Якщо Європа закохається у вашу музику, будете націлені лише на її ринок?

Д: Ми точно не покинемо Україну. Музиканти подорожують по всьому світу, тому не важливо де вони мешкають. Якщо там буде наша аудиторія, то й більшість виступів буде там.

О: Дехто кидав виступи в Україні, бо їх більше чекали в Європі. Я хотів би робити умови для виступів в Україні. А для цього просто потрібно грати тут і розвивати наш музичний ринок.

— Ваш найближчий концерт припадає на 1 вересня! Пригадайте, що ви робили у свій останній День Знань, ким себе бачили у майбутньому?

О: На "Перший Дзвоник" я завжди був ведучим. Вже тоді грав в одному гурті та відчував, що хочу виступати на публіці. Мріяв бути музикантом. З часом мої смаки змінилися, тоді я обожнював грув-метал, а легшу музику навіть не сприймав.

Д: На жаль, не пам’ятаю жодного яскравого "Першого Дзвоника", який би залишив по собі спогади. У мене все почалося вже у технікумі, де я виступав на різних заходах.

С: Моє останнє 1 вересня було у 2016 році, тоді я працював викладачем в університеті. Тому кожне 1 вересня проходило так: я збирав 1 курс, був їхнім амбасадором студентського життя, розповідав їм інсайди про викладачів, допомагав вибрати старосту і т.д. А цього року ми будемо грати зі сцени для багатьох людей.

Vovk band

— А як себе бачите через 5 років?

Д: Нас наймають на роботу! (ред. сміється) Бачу, як через 5 років я відкриваю очі, а ми мчимо дорогою в бусі та розчиняємось у горизонті.

О: Я хочу, щоб через 5 років був літак з написом "VOVK"! 

С: Щоб через 5 років я так само сидів у кав’ярні й мене спитали: "Ти пам’ятаєш, як було 5 років тому?" А я б замислився і відповів: "Ось це я шлях подолав за такий час!".

Найближчим часом почути гурт VOVK можна буде на фестивалі Respublica Fest, який пройде у місті Хмельницький (З0.08-1.09) та буде безкоштовним.

VOVK у соцмережах:

https://vovk.bandcamp.com
https://soundcloud.com/vovkband
https://www.facebook.com/vovkband/

Фото kirai gigs

Neformat.com.ua ©