Митці підтримали українські містечка своїм ремеслом

З нагоди звільнення Іванкова та ще низки населених пунктів, ми пишемо про те, як учасник київського гурту VOVK Олександр Куц та португальський художник Діого Соарес започаткували серію малюнків на підтримку українських маленьких містечок, окупованих чи постраждалих внаслідок війни.

Діого ми познайомились завдяки Ігорю Сидоренку – коли VOVK шукали художника для мерчу, Ігор нам порадив його. Співпрацювати з Діого завжди дуже приємно, адже ми розуміємо один одного з півслова. Так ми через якийсь час стали друзями", – розповідає Олександр Неформату.

У перший тиждень після початку повномасштабної війни Діого запропонував створити постер для зіну "F*ck Putin" (він ще не вийшов) і попросив Олександра підказати ідеї для реалізації задуму.

"Я так захопився процесом, що зібрав купу референсів для цілої серії малюнків. Ще через тиждень почало з'являтися багато малюнків на підтримку героїчної боротьби великих міст – Києва, Чернігова, Маріуполя (зокрема йдеться про роботи Саші Ком'яхова), які мені дуже подобаються. Але невеликі міста, особливо ті, які опинилися під тимчасовою окупацією, на жаль, зазвичай залишаються поза увагою."

 

Батьки дівчини Олександра, Марини Крижньої, яка, до речі, іноді пише для Неформату, зараз перебувають у Сватовому, яке захопили росіяни та "лнрівці", а один із найкращих друзів Олександра – у Новій Каховці.

"Всі вони передають моторшні звістки. Та оскільки медіапростір заповнений новинами з найгарячіших точок, у жителів маленьких міст складається враження, що про них забули. Тож цією ініціативою хотілося показати людям, що про них пам'ятають."

Ідея також відгукнулася у Діого і він вирішив взяти в цьому участь. Спочатку Олександр запропонував збирати донати для реалізації проєкту художником, бо останній має постійну роботу, а малювання потребує часу, але він відмовився й малює за ідею.

Співпраця артистів виглядає так, що Олександр збирає історії та інформацію з тимчасово окупованих міст, формує ідею майбутнього малюнку, а Діого її втілює.

"Я цікавлюсь гербами українських міст, тому намагаюсь використовувати символи, притаманні їм. Наприклад, Енергодар відомий своєю АЕС і в нього на гербі є козацький хрест. На гербі ж Сватового зображений соняшник (у місті великий завод соняшникової олії) та бджола. Діого додає свій почерк до цих ідей і втілює їх у життя."

Митці вже назбирали історії з 20 населених пунктів й потихеньку працюють над ними. Ось, наприклад, слова жителів села Нова Басань, що на Чернігівщині, які теж увійдуть в історію цього проєкту:

"Ми зараз в іншому будинку, спочатку вщент ракетами зруйнували будинок мого чоловіка, потім будинок, де ми жили останній час, було також зруйновано. Ми їмо лише картоплю і то потроху, майже нічого нема. Ми перебігли в інший будинок, але тут нема ні погреба, ні підвала. Це дуже небезпечно. Військових все село. Молимось, бо розуміємо, що кожен день може бути останній."

Наразі це село вже теж звільнено від окупантів, але Олександру та Діого, на жаль, досі є над чим працювати в цьому напрямку, бо війна триває.

Діого Соарес в мережі:

https://www.facebook.com/SoaresArtwork
https://www.facebook.com/diogomssoares
https://www.instagram.com/soaresartwork/

Олександр Куц в мережі:

https://www.facebook.com/kutsolexandr/
https://twitter.com/alexrewrew
https://www.instagram.com/alexrewrew/