COVID-19 проти музикантів

Про те, що роблять на карантині українські музиканти, ми вже писали, а сьогодні мова піде про інше — що вони відчувають у цій всій непростій ситуації та як її проживають. 

Упевнений, ви натрапляли на тексти із заголовками на кшталт "Як із користю провести час вдома", котрі нічим один від одного не відрізнялися: читайте книги, проходьте онлайн-курси, медитуйте. Я ж мав за ціль ширше показати саме ОСОБИСТУ сторону проблеми. Узагальнено й так усе зрозуміло: робимо те, до чого руки зазвичай не доходили; спілкуємось із сім’єю; відкриваємо в собі нові сторони та риси. Але як музиканти відчувають карантин?

Я поставив усім респондентам однакові сім питань та попередив, що вони можуть писати текст у вільній формі, висловлюючи думки без якихось рамок. Вийшло таке.

Анастасія Хоменко (Нафаня)
Ударниця київського кросовер гурту Death Pill

 

 Що змінилося для тебе після введення карантину?

— Максимально все, починаючи від усвідомлення себе та світу навколо до зміни способу життя та думок:3

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Якщо у вас є хтось поруч теплий та м‘який, то підіть і міцно притуліться, зробіть глибокий вдооооох-видооооох, послухайте своє серцебиття та тишу навкруги. Мене також заспокоюють фізичні навантаження, музика, спілкування з друзями. Я перетворила свої будні на суцільний експеримент: записую демки, висаджую рослини, фігачу кулінарні шедеври та паралельно шкурю стіни в коридорі. Завантажила себе максимально, аби не було сил, бажання та часу панікувати. Раджу менше читати фейсбучики. Бути в курсі подій важливо, але постійно тримати себе під тиском новин не варто.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Позбавили звичного життя та потреби їздити на роботу) Дали час для того, щоби закінчити ремонт і подумати про деякі важливі штуки;)

 Що гарного або поганого ти маєш через ізоляцію?

— Неможливість присвячувати вдосталь часу барабанам пригнічує мене понад усе. Неможливість вільно пересуватися містом, країною, непевність у завтрашньому дні дуже тисне. У мене особисто такий стан, наче поверхневий сон, коли тобі от найсильніший брєд сниться, й от-от має задзвонити будильник і справжнє життя почнеться.

З гарного — я не розжиріла за цей період, поки не зійшла з глузду, можу сказати, що я навіть ВИСПАЛАСЬ за весь цей час:)

 Що дивитись/слухати/читати?

— Слухати-маму! ^_* Я зараз читаю нову книгу Макса Фрая та передивляюсь "Друзів".

 Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Створюємо Zoom-тусовки з друзями, постійно перебуваємо на зв‘язку для підтримки один одного. 

Дрон
Вокаліст Dan Stark, Dogs Have No Hell, Abusive Fisherman

 

На мої робочі будні карантин не сильно вплинув — я все так само працюю дома. У перший тиждень роботи було набагато більше — усе ж таки я працюю в аптечній сфері, але потім, коли маса людей зрозуміла, що вони здорові й ліками запаслися на місяці вперед, її стало в рази менше.

Понад усе ці "заходи безпеки" вдарили по вільному часу — друзі масово піддалися паніці та зачинилися по домівках, так що посиденьки в гучних компаніях стали приємними спогадами. Багато моїх друзів живуть в інших містах, і, на жаль, через скасування сполучення я також не можу із ними бачитись.

Як я уникаю паніки та масового психозу? Просто не трясусь над своїм життям, як над чимось надто цінним, не зважатиму навіть, якщо підхоплю те захворювання, а то як у пісні виходить: "кожен живе у своїй самотності". Хоча дозвілля намагаюсь урізноманітнити — записався на уроки гри на ударних, вчусь правильно тримати палички та трохи потрапляти в метроном :) Поставив собі завдання — у день читати не менше 100 сторінок та дивитись один фільм.

Ну і творчість, куди ж без неї — пишу тексти на майбутні релізи Dogs have no hell та Abusive fisherman. У цьому році хочемо із хлопцями видати релізи, якщо, звісно, хвороба не зажене в труну :)

Артем Міняйло 
Гітарист київських гуртів Bojevilla і Vovk 

 

 Що змінилося після введення карантину?

— У мене, насправді, не змінилося майже нічого. Наприкінці року я звільнився з бару для того, щоби знайти щось, що краще б поєднувалося з музикою й турами. На весну було заплановано два тури, тож це був необхідний крок. Два місяці пошуки були безуспішними, а за два дні до карантину я влаштувався на нову роботу :)  Тому в сумі вже сиджу четвертий місяць вдома і, крім фінансових проблем сильного дискомфорту не відчуваю. З’явилося багато вільного часу, з яким теж потрібно справлятися, бо це дуже сприятливі умови для прокрастинації.

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Насправді, я не сильно можу давати поради на цю тему, бо від того, що відбувається в країні, у мене дуже сильно горить. На всіх рівнях повний ахуй. Єдине, що тут можна робити — це завжди дуже прискіпливо перевіряти всі новини, не репостити фейки та обмежувати час проведений у соцмережах: бути в курсі потрібно, але якщо це робити постійно — психічне здоров’я буде важко відновити.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Тоталітарні обмеження без належних заходів у сфері медицини — це просто демонстрація сили, на мою думку. Влада, яку нарощують силовики в майбутньому може обернутися катастрофою. Це надихає на нові теми в піснях.

Якщо брати глобально і звернути увагу на людину з антропологічної точки зору, думаю, що такий сильний удар по способу життя може добре вплинути на ту частину людства, яка здатна думати та робити висновки.

 Що гарного або поганого особисто ти маєш через ізоляцію?

— Зазвичай, у нормальних умовах я проводив по 4–5 годин у навушниках слухаючи музику на вулиці й у транспорті серед натовпу. Зараз прослуховування відбувається, в основному, сидячи за комп’ютером і, неочікувано для самого себе, я помітив, що фокус по жанрах змістився: майже відсутня агресивна музика, дуже багато пост-року, емо, соулу й ще багато чого, що я раніше обходив стороною. Будь-яке різноманіття — це корисно.

Найголовніший мінус — це відсутність репетицій, скасування концертів, турів і фестивалів. Коли в грудні ти планував відіграти за весну близько 30 концертів, а по факту робиш looping spacey shit alone на кухні — це боляче.

— Що дивитись/слухати/читати?

— З музичного — усе підряд на Audiotree. З конкретних гуртів: головним відкриттям за цей період стали Delta Sleep. Також згадав медитативних The Cinematic Orchestra, зокрема альбом "Every Day" 2002-го року, який слухав востаннє років 10 назад. З нових альбомів: Omana та Code Orange.

Зажди буду радити читати улюбленого Воннегута — у його фантастиці можна знайти всю абсурдність реального світу і з кожним днем ця фантастика все більше наближається до грьобаної реальності.

Я люблю серіали, тому пораджу їх. З останнього: The Morning Show, The End of Fucking World, When They See Us, Homecoming.

З вічного: Breaking Bad (і його приквел Better Call Saul), Mr.Robot, Peaky Blinders, Bojack Horseman, Adventure Time, The Sopranos.

 Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Крім того, що сиджу вдома й не розповсюджую фейки — нічим.

Денис Жуковський
Ударник київського кельтік панк гурту O’Hamsters

 

 Що змінилося після введення карантину?

— Особисто в мене не змінилося практично нічого — я більш як 5 років працюю на remote і, як залишався вдома, так і залишаюсь. Хіба що тепер зі мною 24/7 удома вся родина, це стало заважати роботі — однак, натомість, є чудова нагода проводити більше часу з дружиною й сином :) А графік мій, загалом, ніяк не змінився, єдина відчутна різниця — відсутність репетицій, і це дещо напружує:(

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Відверто кажучи — не вважаю себе гарним порадником у такому контексті. Моє особисте бачення ситуації полягає в тому, що так чи інакше більшість із нас зараз перехворіє та втратить роботу чи постійний дохід — тож усвідомлення цього фаталізму робить мене спокійнішим. Ну й так, слід розуміти, що із широкого кола твоїх рідних, близьких, друзів хтось може й не пережити пандемію. Жорстокі слова — але це реальність.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого, навпаки, позбавили?

— Родиною ми часто прогулювалися парками — тепер унаслідок обмежень не можемо. Усе інше, у принципі, несуттєво, окрім одного: більшість обмежень, які діють у нас зараз, хоч і розумні — але незаконні. І фактично забрана в громадянського суспільства можливість протестувати проти цієї незаконності — найбільша втрата в масштабах країни.

 Що гарного або поганого особисто ти маєш через ізоляцію?

— Хороше — більше часу з родиною, більше музичних ідей. Погане — став пити більше крафтового пива, бо всі почали робити дикі знижки на нього :) Ну і стало менше [CENSORED] жартів з O’Hamsters, бо ми перестали бачитись і продукувати внутрішній абсурд та гомогумор:(

 Що дивитись/слухати/читати?

Багато хто радить почитати, подивитися чи послухати щось нове. Я ж на карантині практично нічого нового не слухаю, не дивлюсь і не читаю :) Мій особистий звуковий супровід останні пару тижнів — це дискографія Dan Stark, ЗМА та Abusive Fisherman поруч із релізами від Strokes та Armor, на дозвіллі (якого відверто небагато) перечитую одну з улюблених книг — "Архіпелаг ГУЛАГ" і передивляюсь випуски одного з найулюбленіших британських шоу — "Taskmaster". Небагато, га?

 Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Я літаю в небесах і скидаю на вулиці манну небесну! Я — саме світло!

Ігор Куля 
Учасник київського реп-гурту Тулим, бітмейкер

 

 Що змінилося після введення карантину?

— Я роблю біти вдома, тому глобально мій образ життя не змінився. Прокидаюся та починаю робити біт щодня. Закінчую роботу над невеликим біт-тейпом. Став рідше ходити в магазин і перестав тусити, але поки терпимо =)

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Якщо цілий день читати новини, гортати стрічку з усім негативним фоном, то ніяк не уникнути. Думаю, варто знайти та зайнятися справою, яка затягує тебе повністю, і тоді мінімізується кількість уваги для паніки й усього піздєца навколо. Звичайно, слідкувати за ситуацією у світі, але старатися продуктивно проводити час і створювати щось позитивне.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Скасувалися/перенеслися кілька концертів і літніх фестивалів, які ми ще навіть не афішували, а також вирішив перенести деякі релізи, у тому числі відео, бо зараз саме ці роботи не є актуальними. Починається ломка за сценою та тусовками. Дуже чекаю, коли зможу подорожувати й качати знову.

 Що гарного або поганого особисто ти маєш через ізоляцію?

— З хорошого: бачу, що багато людей чудово можуть працювати вдома, і потреба їздити в офіс, висиджувати години — це марна трата часу для багатьох професій. Сподіваюся, після закінчення карантину це зрозуміють багато компаній і продовжать так працювати, бо насправді, дуже часто, люди так виконують роботу продуктивніше.

З поганого: деякі професії та галузі, на жаль, страждають і взагалі можуть не вижити через карантин, тому людям потрібно перелаштовуватись і шукати щось нове.

 Що дивитись/слухати/читати?

— Подивитись: для любителів дічі, як я — вийшов другий сезон серіалу "Поліція Парадайз". Менша діч, з останнього, шо глянув — "Робинзон на луне".
Ще раджу глянути знакову річ для історії хіп-хопу — онлайн батл легендарних продюсерів DJ Premier та RZA, насолодитися класикою, і ще раз пересвідчитись, що музика не старіє й не стає гіршою з часом, а тільки навпаки. Ще два круті фільми: "L.A. Originals" і "Джентльмени" від Гая Річі

Почитати: Братів Стругацьких, і потрапила книжка Гіліян Флінн — "Загублена", доволі непогано.

Послухати:

З 90х — альбом Organized Konfusion — "Stress: The Extinction Agenda"
Із сучасного — Conway the Machine & The Alchemist — "Lulu", R.A.the Rugged Man — "All my heroes are dead", 

Westside Gunn — "Pray for Paris"

— Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Стараюсь більше спілкуватись і підбадьорювати, на жаль, у режимі онлайн поки що, але вірю, що скоро всі плотно затусимо. 

Ігор Настенко
Арт-директор Volume Club, гітарист Pomsta

 

 Що змінилося після введення карантину?

— По факту, робота Вольюму повністю зупинилась, є івенти без конкретики, щось скасувалось, або перенеслось, ми чекаємо закінчення карантину. Тому якщо говорити узагальнено — ми маємо зачинені двері клубу та зламані плани. Періодично буваю в клубі й виникає дивне відчуття, немов зупинився час. Усе готове, щоби приймати музикантів та гостей, але їх немає. Уперше таке на моєму досвіді, дуже незвичне відчуття.

— Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Важко давати поради, я вважаю, що тут кінцеве слово за лікарями, наша справа — не гратись із вогнем та виконувати рекомендації. Так, звісно, є хибне відчуття, що це десь там, та до тебе стосунку не має, але краще не випробовувати долю: захисна маска, дезінфектор, миття рук і т.і.

— Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Обмеження повністю зупинили функціонування клубу. Через це неможливе впровадження планових апгрейдів. Це втрата, котра насправді надто сильно відчувається.

Та лихо не без добра — я максимально відповідально сів за гітару, пишу для POMSTA, та відточую навички гри. Записую відео та роблю стріми на музичну та навколомузичну тематику. Взагалі, у мене абсолютно відсутнє відчуття, на котре багато хто жаліється — що їх закрили вдома, нудно, хочеться вовком вити, весна за вікном і все таке. Я просто занурився в гітару, музику, та живу в іншому просторі, тільки б гроші не закінчилися раптово.

 Що дивитись/слухати/читати?

— Важко щось рекомендувати, це ж усе "вкусовщіна". Подивіться серіал "Вініл", про звукозаписувальний лейбл, усього один сезон, але досить гарний, для тих, кому цікаве музичне життя.

— Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Трохи розважаю народ перед прямими ефірами — люд радісно дивився заявки на Файне Місто, наприклад. Гітарні стріми роблю. Запустив гітарний конкурс "Гитарная Рубка", де гітаристи грають риф на 30 секунд під ударні та записують результат на відео. Є судді, є призи. 

Максим Сікаленко
один із засновників Неформату, творець проєкту Cape Cod, учасник нині недіючого гурту +\-

 

 Що змінилося після введення карантину?

— Перестав виходити до мафів за подвійним американо :). А так, суттєво — нічого — моя щоденна праця проходить на студії, тому я цілі дні дома і з психологічної сторони більше отримав дискомфорту через скасування масових заходів (концертів та виступів).

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Перестав заходити у фейсбук, тому що після нього потрібно мити руки довше та наполегливіше, ніж після прогулянки на вулиці. А так — систематизувати свій робочий день за рубриками, котрі можна переставляти між собою або апгрейдити. Зараз я починаю день із фізичних вправ, потім снідаю і йду на прогулянку із собакою (звичайно, усе в рамках закону — із документами, маскою та санітайзером). Після — приступаю до роботи — створюю нову музику, дивлюсь різні туторіали та майстеркласи із різних областей, котрі можуть бути застосовані в майбутньому: Написання сценаріїв, сценічна майстерність, кулінарія, монтаж і т.і. І тільки ввечері приступаю до якогось розважального контенту.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Я, відверто кажучи, не зовсім розумію ефективність цих заходів і з першого дня карантину був за введення режиму НС. Тому що коли десять людей сидять відповідально в самоізоляції, а 50 тінспірітів вештаються без дотримання захисних заходів із міцними напоями — це не працює. Плюс, повільно вбиває малий та середній бізнес. Тому обмеження на "півшишечки" не мають ніякого сенсу.

— Що гарного або поганого особисто ти маєш через ізоляцію?

— Нарешті зайнявся інстаграмом. На початку року я кожен день працював над новим релізом та тримав дистанцію щодо соцмереж. Зараз для мене інстаграм — це один із притулків, завдяки котрому можна не поїхати глуздом та підтримувати соціальну комунікацію. Це спільна справа, щоби не втратити розум у 4-х стінах. Тому переходьте за лінком та приєднуйтесь на здоров’я.

 Що дивитись/слухати/читати?

— У ресурсу masterclass.com топовий контент — сценаристи, спортсмені, кулінари, музиканти. Він трохи водянистий, але багато лайфхаків звідти можна взяти. Наприклад, я практично все життя намагався сконцентруватись на композиціонуванні. Усі технічні нюанси — зведення та мастеринг я завжди делегував більш досвідченим людям. Зараз же, із появою вільного часу з’явилась можливість наздогнати втрачене. Тому намагайтесь закрити всі початі питання.

Щодо книг, вважаю, що аудіовізуальне мистецтво вже давно зайняло місце літератури. З останнього, що сподобалось — серіали "Чому жінки вбивають".

Що слухати? Слухайте своє серце!

— Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Усе в інстаграмі. Намагаюсь ділитися максимально простими, але естетично гарними рецептурами, розповідаю цікаві історії, раджу по треку в день (інколи в рамках кінематографу.) Намагаюсь сам втримати голову на плечах та ненадовго скрасити карантайн. 

Маргарита Кулічова
Композиторка, творчиня проєкту Grisly Faye

 

 Що змінилось для тебе після введення карантину?

— Березень і більшу частину квітня я планувала провести у творчій самоізоляції, бо на цей час випало закінчення моєї саунддизайнерської магістерської програми та запис альбому. Але, за моїм планом, я ще мала смачно їсти, ходити на репетиції госпел хору і прилетіти на кілька тижнів до України, аби провести час із родиною та відвідати церемонію нагородження "Дзиґа" від Української Кіноакадемії, де мене номіновано як композиторку "Співає" Івано-Франкіськ Теплокомунерго". Натомість я безперервно працювала в домашній студії, писала диплом і дуже-дуже несмачно їла (я не вмію готувати і практикою це не виправляється).

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Дозволяти собі похвилюватися, якщо цього хочеться. Я зараз живу одна й пішла на самоізоляцію значно раніше від офіційного карантину (в Шотландії). Мені було страшно, і я дозволила собі бути сумною якийсь час. Було дуже багато роботи, а потім ще й диплом. І я так страждала поки його писала, що не помітила, як пролетіло кілька тижнів і я навіть навчилася чогось цікавого. Багато розмовляю з друзями, займаюсь спортом і говорю сама із собою.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Чесно, мені зараз дуже комфортно, бо в мене зникло FOMO (fear of missing out). Останні кілька років я вчилась, працювала, постійно переїжджала й у мене зовсім не було часу розважатися з друзями, а вони дражнилися! Тепер у нас усіх колективний mandatory rest time. Я змогла нарешті сповільнитися, бо останні кілька років у мене був скажений темп. Я не кажу, що зараз легко — темп досі високий і я досі не встигаю, але зараз мені не соромно сказати: "Сорі, я не хочу сьогодні працювати, почнімо завтра". А ще я купила ручний годинник і тримаю телефон вимкненим більшу частину дня. Мені дуже весело та цікаво самій.

 Що гарного або поганого ти маєш через ізоляцію?

— Я навчилася, що нехай "по-моєму" — це дуже дивно й так ніхто не робить, але це не означає, що це погано. На Великдень я вирішила піти в гори (в Шотландії це дозволено) і пройшла сама 30 кілометрів: з дому до вершини хребта й назад. Я зустріла захід сонця на піку гори й відповідно поверталася додому вже вночі. Це була дуже складна і прекрасна подорож. Я бачила овець, кажанів, гусей, лелек і зустріла лише пару велосипедистів. Я дуже втомилась і набралася вражень так, що ще місяць можу сидіти вдома.

 Що дивитись/слухати/читати?

— Усе, до чого лежить душа. От я роблю щотижневий подкаст "From Far Away" який виходить на Громадському Радіо щосуботи о 17:00, вмикайтесь зі мною.

Мені зараз подобається дивитися щось із друзями одночасно й обговорювати це онлайн. Так ми подивилися концерт Efterklang та запис вистави "Fleabag"

 Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Я сиджу вдома. Весь час, окрім тієї 30-ти кілометрової вилазки. Намагаюсь купувати товари та послуги від локальних бізнесів, підтримувати NHS (це місцева здоровоохоронна організація), і зберігаю спокій. Я знаходжу час поговорити з усіма хто мені пише або дзвонить, а коли дорогою в супермаркет мушу відійти від когось на 2 метри — минаючи усміхаюсь та бажаю гарного дня.

 Особисті спостереження

— Я не знаю, як обернеться моє життя після цього карантину, але мені дуже цікаво що буде далі. Я точно стала більш тямущою та люблячою до оточення. Я дуже сподіваюся, що це літо дасть поштовх і колосальну підтримку для локальних бізнесів, а замість їхати не великі фестивалі — ми робитимемо block parties і будемо підтримувати наших місцевих артистів. І нехай це дуже оптимістично, але ж збіса красиво, а головне — можливо. 

Олександр Куц
Вокаліст київського гурту VOVK

 

 Що змінилося після введення карантину?

— Стало дуже тісно та одноманітно. Бувають моменти, коли не можу згадати, відбулась якась подія вчора, позавчора, чи тиждень тому. Щоденної роботи стало в півтора раза більше і я трохи заздрю людям, які не знають чим себе зайняти у звільнений час.

— Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Будь-яка подія великого масштабу підіймає у соціальних мережах хвилю фейків, ковідіотських настроїв і далеко не завжди смішних мемів. Сумно, що більшість людей втратила цікавість до будь-чого іншого. У такій ситуації дуже важко утримувати нерви в балансі. Головна порада — десять разів перевіряти новини, які до тебе надходять, а ще краще заздалегідь огородити себе від потоків неправдивої та некорисної інформації. Можливо, це трохи схоже на равлика, який сховався у своїй мушлі, але це дієвий спосіб зберегти внутрішній баланс під напливом дезінформації та панічних настроїв.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Обмеження забрали свіже повітря, спокій, ритм і різноманіття. Принесли одноманітність і напругу. Багато хто каже, що тепер є купа вільного часу для творчості. Так, можливо, з’явилося трохи простору для реалізації старих ідей, але водночас немає звідки брати натхнення на продукування нових. Попросту немає чим надихатись.

 Що гарного або поганого ти маєш через ізоляцію?

— Можна вечорами зайнятися тим, що я відкладав на потім. Розбираю нотатки з ідеями. Нарешті з’явився час удома, щоб переслухати тонни вінілу. Дивний плюс, але через те, що музична індустрія загальмувала, є час надолужити й послухати альбоми, які раніше пройшли повз мене.
Сумую за гуртом, репетиціями та хлопцями. Очікую нової зустрічі, як кисню після тривалого пірнання.

 Що дивитись/слухати/читати?

— Я б не радив дивитися кіно, яке б зайвий раз нагадувало про пандемічно-апокаліптичні настрої. У час, коли ми позбавлені різноманіття, краще самому наповнити своє життя цим різноманіттям. Можна передивитися класику, яку ви могли пропустити свого часу, наприклад, "Втеча із Шоушенку", "Хрещений батько", "Кримінальне чтиво", чи будь-що інше, про що всі говорили, а ви проґавили.

Читати раджу те, що спрямоване на розширення кругозору, якщо є вільний час, то це ідеальний момент зайнятися самоосвітою та розвитком. З конкретних книжок — "Що це взагалі таке" (В. Ґомперц) і "Людина розумна" (Ю. Н. Харарі).

Музика — та, яка вам допомагає відчути різнобарвність світу, навіть перебуваючи у чотирьох стінах. Попри карантин багато українських гуртів продовжують випускати релізи (Omana, Timewaster, firejam та ін.), якщо є можливість, варто підтримати їхню активність у цей час.

 Як допомагаєш іншим пережити важкі часи?

— Намагаюсь допомагати своїй сім’ї, коли вони цього потребують.

 Особисті спостереження

— Дуже бентежать перетворення в нашій державі, поки люди позбавлені можливості висловлювати своє невдоволення поза інтернетом. Я боюсь, що наш перший крок із дому після карантинних обмежень буде вже в зовсім іншу Україну.

Олів Тауд
Реп-виконавиця, раніше відома як Олдскульний Ніндзя, а зараз як Olive Taud

 

 Що змінилося для тебе після введення карантину?

— З’явилося більше часу на роботу над піснями та на підготовку матеріалу взагалі. Скористалася можливістю на розвиток нових скілів, до яких постійно не доходили руки: продюсування бітів в Ableton Live, постійно практикую написання текстів у різних напрямах, працюємо над новим проєктом, про який поки що не розголошуємо.

 Особисті рекомендації щодо уникнення панічних настроїв та збереження ясних думок

— Кожен час та період у житті треба проживати на повну і брати з нього максимум. Займайтеся тим, що любите. Зараз саме той час, щоби віддати себе улюбленому ділу на повну. Творіть та відпочивайте.

 Що засоби обмеження дали тобі й чого навпаки, позбавили?

— Зірвалося багато планів, які ми планували на весну. Ми хотіли влаштувати декілька концертів, випустити ЕР із новим проєктом та поїхати за кордон, але тепер не знаю, на коли це все перенесеться, тому що період весна/літо, як я вважаю, найкращий для нових релізів. У період ізоляції не можу потрапити на студію і, звичайно, сумую за вуличними тусовками.

 Що дивитись/слухати/читати?

— Дивитись: серіал 2020-го року "Фанатик" або в іншому перекладі "Меломанка". Подивилася всі серії за день на одному диханні. Дуже раджу тим, хто любить музику, і я говорю не за Хіп-Хоп, а за будь-який її прояв взагалі.

Слухати: Насправді тут багато чого можна порадити, але саме ці альбоми слухаю в останній час найбільше — 22Gz — "Growth & Development"; Beth Hart — "Fire on the Floor".

Читати — Еміль Золя "Жерміналь", моя улюблена книга. Прочитала її ще 8 років тому, і після цього жодна книга не змогла здвинути її з першого місця. Підійде тим, хто любить романи. Якщо цікавить сучасна література, то я люблю Дена Брауна, прочитала всі його книги, раджу кожну з них.

 Особисті спостереження

— Люди поділилися зараз на дві категорії: перша — вірить та дійсно занепокоєна ситуацією, яка відбувається у світі, дотримується правил та з розумінням ставитися до нових мір, які вносять для усунення поширення епідемії, друга — ставиться скептично та забиває на першу. Так от, скажу від себе: хай там як насправді, неважливо, хто правий, важливо, щоб усі були здорові тоді це все закінчилося якомога швидше. Тому навіть, якщо це все "тотальний пил" в очі, дотримуйтесь правил та ізоляції, просто хоча б про всяк випадок. Терпіння наше все, ставтеся з розумінням один до одного. Усі хочуть гуляти по парку чи поїхати на природу, ходити в бари та двіжувати з друзями, але будьмо людьми та проявімо повагу один до одного. Перечекайте і все налагодиться.

 

До слова, на частину опитаних нами героїв можна було подивтися у рамках Twitter-флешмобу "Який вигляд (насправді) мають люди на карантині"

Епілогу не буде, будуть узагальнені поради:

  • Уважно слідкуйте та ретельно фільтруйте інформацію, яку споживаєте.
  • Самотність — ідеальний час для розширення кола приятелів та ділових партнерів. Напишіть тим, із ким думали робити колаборацію. Думки часто матеріалізуються, необхідно лише  зробити перший крок.
  • Прикро, але факт — роботи менше, грошей менше, витрати залишаються старими. Будуть ті, хто віддадуть своїх домашніх улюбленців до притулків та спеціалізованих закладів. Дайте їм друге життя. Друзі наші менші часто перевертають наш світ, можливо, це і буде ваша муза.
  • Робіть усе, що відкладали та намагайтесь відсторонити себе від новинок — вони нікуди не дінуться. Це ідеальний час для того, щоби послухати той самий рекомендований альбом, подивитися купу фільмів/серіалів та засісти за книжки.
  • Завжди залишайтесь на зв’язку із тими, хто приносить вам радість і кого можете підтримати ви, будь-то родичі чи ваші щирі фани. 
  • І не забувайте — хоча світ і змінився, колись це все скінчиться. 

Обкладинка — фото Monica Silvestre (Pexels)

Neformat.com.ua ©