Знайомство з лейблом Someone Records: 5 знакових релізів

Someone Records — це український лейбл із тривалою історією, що вже навіть устиг переродитися. Лейбл спеціалізується на українських виконавцях, що творять у жанрах idm, glitch, ambient, leftfield тощо. Докладніше про всі нюанси роботи нам розповів один із його засновників Андрій Ругару.

 

Що таке лейбл Someone Records

Лейбл започаткували ще у 2011 році спільними зусиллями три музиканти — я, Андрій Ругару, В’ячеслав Пакалін й Іван Гомзіков. Ми хотіли створити лейбл, під егідою якого можна було б випускати увесь той матеріал, що ми та наші друзі писали в той період. На початку існування лейбл досить бадьоро просувався, матеріал писався, релізи викладались, ми мали фідбек, але згодом двоє учасників покинули проєкт, залишивши все на мене. Це було приблизно між релізами Montren та компіляцією Someone Somewhere vol.2 у 2012-му. Саме в цей період я вже остаточно розумів, що лейбл потрібно просувати саме як майданчик для експериментальної електронної музики на стику таких жанрів як ambient, idm та downtempo.

Someone Records із перемінним успіхом випускав релізи до 2015 року включно, після чого я, як єдиний куратор, призупинив його діяльність на невизначений період: з цього часу виходили лише релізи мого idm-проєкту r.roo. Так відбувалося до 2019 року, аж поки я не познайомився з Рей, яка наважилася видати свій самобутній саунд на Someone, а надалі стати і співкуратором лейбла. Так у квітні 2019-го року для Someone відбулося переродження (re-born).

Левова частка наших релізів закордонна. Головна проблема тут — це комунікація з музикантами, менше спільної взаємодії під егідою лейбла, а ще їх важче залучити до заходів офлайн. Тому зараз ми ведемо активну діяльність і все більше залучаємо нових музикантів до співпраці з нами, сконцентрувавши свою увагу на українських виконавцях, які працюють в еклектиці idm звучання та експериментують з іншими жанрами електронної музики.

Наша мета — популяризовувати в Україні результати різноманітних практик на стику експериментів зі звучанням та жанрами електронної музики, винаходити стилістично унікальні музичні проєкти та спільно взаємодіючи створювати нові майданчики для просування нетривіальних творчих підходів у сфері електронного саунду.

Формат

Насамперед ми зацікавлені в такому жанрі електронної музики як idm та суміжні із ним glitch, ambient, leftfield тощо. Звісно, подібними тегами ми не хочемо себе обмежувати та відкриті й до інших експериментів з електронною музикою. Наша головна мета — знайти нашу співпричетність до вайбу нашого майбутнього резидента. На сьогодні ми випускаємо фрі-релізи (ред.доступні до безкоштовного завантаження або за вільною ціною) виключно в діджитал форматі. У перспективі плануємо розширити формат фізичними виданнями, є купа ідей, якими ці видання могли б бути.

У нас є штатний дизайнер — Vogel Ray. Саме через її образотворче сприйняття проходять усі зображення, за необхідності обкладинка створюються або спеціально під реліз, або ж трансформується наявна під загальний візуальний ряд дискографії лейбла. Якщо спробувати описати загалом посил візуальної складової лейбла, це, напевно, дисоціативний абсурдизм з елементами легкої шизофренії.

 

Промо

Нашим резидентам ми пропонуємо зведення та мастеринг матеріалу, розповсюдження серед причетних до нас інформаційних каналів, візуальну складову, ремікси від резидентів. Також незабаром ми почнемо робити івенти з нашими резидентами під егідою лейбла — у нас уже був такий досвід у 2014-му, тепер на дворі 2022 рік, ми відчуваємо, як потроху міцнішаємо, тож постає потреба відновити цю практику

Дискографія

Нам пощастило першим релізом випустити дебютний альбом Лани Вертінської, яка писала музику під псевдонімом Absurdum Essentia. Її реліз виявився дуже цільним, мінімалістичним за саундом та мелодійно-романтичним за суттю (пропоную вам послухати другий трек з альбому — "Serpentine").

Окрім того, хотілося б виділити такі альбоми:

troxellemott — parallax (2019)

Проєкт Анастасії Симонович troxellemott видав свій другий реліз на Someone (її дебютник вийшов на аргентинському лейблі Abstrakt Reflections). "parallax" — дуже потужна робота, хаотично сконструйовані глітчеві елементи природним чином вкладаються в млосні саундскейпи та в поєднанні з мелодійними пасажами відтворюють якісь неземні ландшафти. Представлені тут треки дуже поліморфічні, за розвитком кожного звукового нюансу цікаво спостерігати, а їх тут величезна кількість, і всі вони скомпоновані в цілісну, живу та зворушливу структуру.

Moiré — Hush 2012

Французький дует, який експериментує із саундом на стику джазу та idm. Вдаючись до поєднання акустичних інструментів, польових записів та електроніки, хлопці відтворюють атмосферні нариси з енергійною серцевиною.

ZandoZ Corp. — Reinos da Mente (2020)

Похмурий індустріальний саунд у поєднанні з трайбальною ритмікою та ритуальною атмосферою передає воістину незабутні враження, ми ніби вирушаємо в незвіданий світ, де знайомимося із таїнствами стародавніх народів, споглядаємо їхні ритуали, вплітаємося у повсякденну містичну дійсність і разом із ними переживаємо монументальне її сприйняття. Дуже потужна, вивірена та безапеляційна робота.

r.roo — mirroor 2019

Об'єкти в дзеркалі ближче, ніж вони здаються. Експериментально-танцювальний альбом від відомого українського idm-виконавця. Альбом має властивість огортати слухача саундом та затягувати у глибини царства трохи хворобливої атмосфери.

HSPD — Mindcraft 2021

Наш новий резидент, який 17 грудня представив свій EP "Mindcraft". Несамовита пульсуюча енергія сконцентрованого в'язкого звуку з гострими перкусійними та динамічно пульсуючими ритмами. Аутентичний саунд.

Плани

Розширювати інформаційний простір, активніше залучати медіа до нашої діяльності, робити більше відеороликів до релізів, що допоможе нам сформулювати ще один кут для розкриття нашого меседжу. Звісно ж, хочемо почати робити Someone-івенти. Дуже багато ідей та планів, які чекають на реалізацію, і було б дуже чудово хоча б третину із цього масиву втілити. Не знаю, чи вдасться нам усе у 2022, але ми докладемо всі можливі зусилля задля цього.

Якщо вам подобаються релізи, які випускає лейбл, підтримуйте нас лайком та підпискою на всіх соцмережах і долучайтеся до активної аудиторії лейбла. Make intelligent dance music again!

Someone Records у мережі:

https://someonerecords.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCqvXX_RJi9xBzwQ8WP9sJUw
https://www.facebook.com/someonerec

 

Більше матеріалів про лейбли тут.

Neformat.com.ua ©