КАТ: Ми продовжимо експериментувати

Харківський гурт КАТ є однією з найбільш неординарних українських хардкор команд і після виходу нового альбому "Это случится с тобой" ми вирішили дізнатися, як проходив процес запису альбому і яких змін зазнав гурт. Детальніше — у нашому інтерв'ю.

— Привіт, хлопці. Розкажіть, як з'явився гурт.

Кирило (гітара, далі К.): Ну, ми давно знайомі та в якийсь момент вирішили пограти щось, що відрізнялося б від наших тодішніх основних гуртів (X-box Murder, Burrow). Зібралися спочатку втрьох — я, Андрій і Олексій (басист X-box Murder на той момент). Думали пограти щось дивно панк-рокове, на зразок ранніх Ceremony, і ось до чого докотилися.

— Як почалося ваше захоплення музикою і як почали грати на інструментах?

Андрій (ударні, далі А.): Захоплення музикою почалося як і в багатьох, у школі, тоді слухали стандартний набір нефорської музики, а далі це стало базою для нових знайомств на концертах, і так понеслося. Саме завдяки цьому ми знайомі один з одним. Далі ж смак у музиці еволюціонував, відкривали для себе багато цікавих стилів і гуртів, і, природно, з'явилося бажання пограти й самому. Що стосується мене, то мені з дитинства завжди здавалося, що ударні — це найкрутіша річ у світі, і вибір інструменту був ніби-то природним. Правда, тільки згодом зрозумів, наскільки це дорого, складно, і скільки всього треба з собою тягати (ред. сміється).

К.: Напевно, як і у всіх. У шкільні роки слухав всякий рок і щось таке, захотілося імітувати та попросив батьків купити мені гітару, потім все закрутилося.

Макс (бас, вокал, далі М.): Мені пощастило з оточенням. З огляду на різні події й обставини, мені зустрічалися люди, так чи інакше пов'язані з музикою. Хтось радив щось послухати, хтось навчав грати на гітарі, співати... Тепер вже важко все згадати, але за роки переживання таких дослідів утворилася якась "музикальність". Мені здається, що просто пощастило.

—Чув про зміни у вашому складі. Розкажіть про них детальніше.

К.: Головна зміна — через певні причини нас покинув басист Олексій, у зв'язку з чим Макс став одночасно грати та співати. Льоша був з нами с самого початку і дуже впливав на наш звук і матеріал, тому очевидно, що з його відходом наш вектор зазнав змін. Плюс, Максиму стало складніше, оскільки на його плечі лягли ще й обов'язки басиста. Ось два роки якраз пішло на те, щоб зігратися і придумати нові пісні, розібрати старі у новому складі й таке інше.

А.: Створення альбому затягнулося через махінації зі складом, і внаслідок освоєння нових обов'язків Максима — грати та співати, і робити це добре — справа не одного дня, і навіть не місяця, як виявилося. Завдяки цьому, пісні на новому альбомі, які були придумані в цей період, не однотипні, а діляться на, начебто, міні-етапи. Мені це чутно, а зі сторони, думаю, ще сильніше.

— Світ побачив ваш новий альбом "Это случится с тобой". Розкажіть докладніше про його створення, запис та концепт.

А.: Створення було цілком звичайним, навіть, я б сказав легким, тому що втрьох думати та домовлятися швидше виходить. А ось запис — це абсолютно новий для мене досвід. Ми зняли студію на три дні та повністю присвятили час накопиченню інструментів. Плюс до всього, нас писав вкотре Діма (звукорежисер, мультиінструменталіст і просто гарний хлопець з хорошим смаком), який дуже ретельно за всім стежив і давав тільки потрібні поради. Намагалися записувати все цілими дублями, і подекуди навіть це виходило. Все це відбилося на жвавості звучання, ніякої "стерильності".

Окремо варто розповісти про мікс та мастеринг. Це взагалі найкращий досвід співпраці з людиною, яка робила для нас подібне. Ми надіслали йому сирий матеріал, і за кілька днів він нам уже відправив першу версію альбому, включивши яку у мене повільно з'явилася посмішка на обличчі, і практично не було зауважень. З огляду на минулі альбоми, коли багато чого не подобалося спочатку — це унікальний досвід. До того ж якби мені кілька років тому сказали, що наш альбом будуть зводити на GodCity — я би просто не повірив.

К.: Концепту, як у випадку попереднього альбому "Герника", тут не було. Ми придумали 7 пісень, написали для них тексти разом з Максимом і засіли в студії. Минулий альбом був, якщо зовсім вже перебільшувати, про війну і те, як вона ламає людей. "Это случится с тобой" не має загальної тематики, всі тексти досить особисті та про наші усілякі внутрішні переживання.

Записали досить швидко, потім тиждень або два зайняло зведення. Цього разу зводили на God City Studio (студія Курта Беллоу з Конвердж), Андрій знайшов людину на ім'я Зак Вікс і, якщо чесно, це був чи не найкращий досвід зведення/мастерингу. Я дуже задоволений результатом, як на мене, це наш найкращий альбом, як мінімум, у плані звуку. А, може, і просто наш найкращий альбом.

— Кожен ваш альбом — експеримент зі звуком, і новий не став винятком. Розкажіть, як ви до нього прийшли та чи є він кінцевою точкою, на цей момент?

К.: Мені здається, що будь-який гурт практично завжди знаходиться в пошуку — звук це, концепт, або ще щось, тому сказати, що цей пошук закінчено рівнозначно визнанню, що й гурту немає. Тож ми продовжимо експериментувати, це точно. Ну або розвалимося і тоді не продовжимо.

Стосовно звуку на альбомі — тут я був дуже сильно за те, щоб полегшити його, зробити менше перевантажених важких гітар, умовно кажучи. Додати більше об'єму та простору. Це, по суті, випливає з пісень, яким інший звук і не підійде (чого не скажеш про наш попередній матеріал). Ну і, звичайно, ми навряд чи б змогли домогтися цього звучання без Діми Зінченко, який традиційно був нашим звукоінженером-слеш-продюсером. Він допомагав нам абсолютно в усьому — починаючи від, грубо кажучи, підбору комбіків і гітарних голів для конкретних партій, закінчуючи нюансами аранжувань.

А.: Кінцевої точки у плані експериментів зі звуком, напевно, ніколи не буває. Те, що наша музика стала "легше" — факт, але, як на мене, вона стала просто динамічнішою в плані звуку, є як дуже шумні та брудні шматки, так і повністю мелодійні пісні. Єдине, про що можу сказати зі "стабільного" в плані звуку — у мене як в ударника сет не змінювався вже кілька років, і не хочеться; хочеться гратися з піснями, а не інструментами.

— Чи будуть живі презентації альбому?

К.: Так, 29 вересня граємо у Києві з нашими друзями з Orpha. Щодо інших дат поки точно невідомо, але плануємо поїздити по Україні.

— Слідкуєте за українською сценою? Кого виділяєте?

М.: Ой, я добре знаю тільки гурти кентів, а дуже сподобалися хлопці з Києва круті, називаються The Troubled. Музон якось і не слухаю майже зараз чомусь.

А.: За українською сценою стежу набагато менше, ніж за неукраїнською. Когось виділяти не з друзів\знайомих — напевно, не вийде, тому що, в основному, знайомий з їх творчістю з України. Напевно, можу виділити тільки Максима aka Cape Cod, який, за час, коли ми сиділи на жопах рівно, домігся величезних успіхів у музиці, а особливо вразило, що його пісня потрапила у серіал "90210".

К.: Стежу дуже уважно. У нас багато крутих і талановитих людей, всіх перераховувати довго. Тим більше з багатьма ми дружимо і я ризикую скотитися в кумівство, хах.

Тому виділю один гурт, мій улюблений — Смеющийся Тигр. І хоч це мої друзі, все одно тут я максимально щирий — вони найкращі.

— Чим ще займаєтеся крім музики?

К.: Читаю книги, дивлюся НФЛ, граю в фентезі футбол (знову ж по НФЛ), бігаю, працюю.

М.: Основна робота займає серйозно, так само з дружиною займаємося бетонним декором ручної роботи, буває, бухаємо з Андрієм вихідними, а у свята — навіть з Кирилом! Спортом не займаюся, але їжджу на велосипеді на роботу)

— Порадьте книги або фільми, які вразили вас останнім часом?

А.: Порадити книги\фільми, що вразили останнім часом, напевно, не можу. Чи то мало приділяю цьому часу, чи то притупилося відчуття. Краще пораджу альбом, який не можу припинити слухати останнім часом: Swain — "Negative Space", просто золото.

К.: З прочитаного нещодавно я б виділив збірник Кортасара "Поза Часом", книгу Сільвії Плат "Під Скляним Ковпаком" і раптово найпрекрасніший роман Кінга "11/22/63". Всі три книги читав в українському перекладі, як і майже все останнім часом.  Дуже подобаються мені наші видання — і переклад, і оформлення на висоті. Фільми дивлюся рідко, останнє, що прямо вразило — "Любовний Настрій" Карвая, але це давненько було.

— Який посил хотіли б донести своїм слухачам?

К.: Ми граємо музику, нам це подобається, ось і весь наш посил. Якоїсь однієї глобальної думки у нашої творчості немає. Ну або, як мінімум, я не намагався ніколи, зі свого боку, цю думку нав'язати будь-кому. Музика, як і будь-яке мистецтво, тим і гарна, що кожен знаходить для себе своє, і я радий, якщо хоч хтось знайшов щось для себе у наших піснях.

А.: Кожен бачить своє. Просто щось донести словами — робіть, що подобається, і не заважайте іншим робити те, що їм подобається.

М.: Я сподіваюся, посил вийде позитивним у цього релізу. Сподіваюся, багато хто теж вважатиме цей музон прикольним. 

— Які плани на найближче майбутнє?

А.: У планах зняти кліп (ми ще ніколи не робили кліпів) на нашу пісню, щоб ще посилити її смак відеорядом. А ще хочу вже скоріше кайфонути від наступної пісні, яку ми придумаємо.

К.: Ну, я так думаю, що основні плани це грати концерти, розширювати аудиторію, якщо вийде, звичайно. Хотілося б зняти кліп, хотілося б зробити цей реліз на фізичних носіях. Подивимося!

КАТ у соцмережах:

https://www.facebook.com/katkharkiv
https://kathc.bandcamp.com

Фото надано гуртом КАТ.

Neformat.com.ua ©