"Звуки здатні лікувати". Інтерв'ю з власником Aby Sho Mzk

Він випускає платівки українських виконавців і володіє вініловим лейблом в Україні. У нього самого багата колекція музики, але він не грає на жодному музичному інструменті. Героя нового інтерв'ю Неформату звати Андрій Смірнов, а його дітище — лейбл Aby Sho Mzk. Але ви, напевно, чули вже про нього, чи хоча б про артистів, яких він випускає. 

Андрій Смірнов
Засновник вініл-лейблу Aby Sho Mzk

А також колекціонер, діджей та епізодично лектор. У його колекції понад 5 тисяч платівок, серед яких майже 40 виданих власноруч. Андрій добре знає, що потрібно робити, щоб вийшла гідна платівка, а не черговий низькоякісний продукт; на що звертати увагу, а на чому не варто зосереджуватись і загалом як створити естетично-досконалий реліз на вінілі. 

Ми поговорили з Андрієм про захоплення музикою, почуття гумору, складні карантинні часи і, звісно, діяльність лейблу. 

— Звідки пішло твоє захоплення музикою, є якийсь яскравий момент у житті, з якого все почалося?

— Я навіть не пригадаю це. Якось завжди захоплювався музикою, скільки себе пам'ятаю. Ріс я у досить складному середовищі й у ранньому дитинстві у мене не було ніякого доступу до нерадянської музики. Як там у багатьох: сусід-фарцовщик (ред. приватний підприємець, який у СРСР незаконно займався скупкою та перепродажем валюти або будь-яких закордонних товарів), батько слухає Led Zeppelin, мати-тусовщиця й у неї якісь імпортні платівки, —- цього всього не було.

Коли мив посуд вдома, то завжди співав — нормальний такий репертуар був: "Крейсер Аврора", "Пісня про Щорса" і так далі. Бабусі якийсь колега по роботі віддав старий програвач, радянська радіола, велика така. І я поїхав до Будинку Подарунків на бульварі Лесі Українки за першими платівками. Це був рік 83-84-ий. Купив "фірму": Мірей Матьє і Джо Дассена))). 

Потім, через пару років, мені подарували магнітофон VEF. І я в перший вечір записував обидві касети, що йшли у комплекті до нього, музикою з телевізора. Наступного вечора я знову їх записував, стираючи вчорашнє. З цього почався касетний шлях. 

Попутно у моєму житті з'явився журнал "Ровесник", звідки я дізнавався про існування іншої музики. Я все вбирав, але послухати багато чого мені вдалося набагато пізніше.

2

— Ти сам граєш на чомусь? У гуртах брав участь?

— Відмінно граю на нервах. На другому курсі інституту пішов вчитися у вечірню музшколу на клас гітари. Але нічому якось так і не навчився.

— Aby Sho Mzk — це більше хобі або бізнес, який приносить задоволення?

— Це більше хобі, яке виросло з бажання зробити хоч щось у музиці. Збитковим у повному сенсі його назвати не можна, все одно я продаю все рано чи пізно, і продаю дорожче, ніж витратив на виробництво. Але термін продажу одного релізу занадто розтягнутий у часі, щоб на ці гроші можна було б жити.

Хоча все якраз залежить від того, на які саме гроші ти звик жити. При середній ціні тиражу у 2 тисячі євро, ти можеш отримати від продажу плюс ті ж 2 тисячі євро зверху. Але це може статися, в результаті, й через пів року, і через рік. Найшвидший термін був 3 місяці, але це було лише пару разів.

Aby Sho Mzk
Український незалежний музичний лейбл

Діє з 2014 року. Спеціалізується на випуску нової української музики, рідкісних архівних збірок та на перевиданні якісної музики на вінілах, а віднедавна і на касетах. Виробництво платівок відбувається за кордоном і протягом тривалого часу лейбл працює з фабриками в Італії Phono Press та Чехії GZ Vinyl. Особливу увагу лейбл приділяє мастерингу, спеціально для вінілу, яким займаються експерти з Великобританії The Cage Studios, які працювали з легендами на кшталт Nine Inch Nails, Marc Almond та Nick Cave. Також лейбл постійно працює над вдосконаленням дизайну обкладинок. 

Каталог Aby Sho Mzk охоплює різні жанри та, поміж іншого, містить релізи Stepan I Meduza, Krobak, Sinoptik, Cape Cod, Alyona Alyona, Саша Буль, Dakh Daughters, DZ'OB, Vivienne Mort, DakhaBrakha. 

— В Україні немає виробників вінілу, як ти розв'язуєш цю проблему?

— Роблю це на європейських заводах. Це було проблемою на перших релізах, але зараз вже є торовані шляхи.

— Ти ходиш на концерти тих виконавців, яких видаєш? За гроші?

— Ходжу. По-різному буває: і за гроші, і без грошей. Але я вже зізнавався в цьому: я, в принципі, не великий любитель лайвів. Дуже рідко взагалі ходжу на концерти. Або за видавничою потребою, або заради гарної компанії, або якщо вже дуже цікавий гурт.

— А твої виступи — ти грав сети з вінілів: що ти грав і чи хотів би продовжити?

— Грав. Але виходило так собі. Діджей — це, насамперед, селекція. А у мене з селекцією загальновживаного важкувато. У всіх знайомих діджеїв поклади плюс-мінус танцювального. Мені ж нудно буває ритися спецом у такому стаффі. А без цього занадто мало треків, які я можу поставити.

7

— Я знаю, що ти маєш відношення до концертів Swans і Psychic TV в Україні. Чи був сенс робити такі гіги у нас і навіщо? Ви заробили з них?

— Сенс був, звичайно. Перш за все, для себе. Заробітку було невеликий мінус, якщо вважати сумарно. (ред. виступ британців Psychic TV був записаний і виданий лейблом у форматі платівки). 

— Хотів би повторити досвід організатора і з якими артистами?

— Ні, в цю річку я не вхожий більше. У мене набагато краще виходить випускати платівки.

— А якщо розширити до фестивалю, де буде не тільки музика? 

— Все одно ні. Кожен повинен займатися своєю справою, врешті-решт.

 

— Назви ТОП-5 українських платівок і ТОП-5 світових за всю історію музики.

— Я не можу скласти такий топ))). За якими критеріями вибирати? За важливістю? Для кого важливістю? За оформленням? За цінністю для документування культурного моменту? У нас не так багато лейблів, і він може вийти цілком з AbyShoMzk, а це некоректно))). Те ж стосується і світового топу. Є улюблені, є важливі для світової культури, є цінні через оформлення.

— Що ти слухаєш прямо зараз?

Tear For Fears — Spotify Landmark, дивлюся на YouTube.

— Чи потрібна нам взагалі культура і підтримка її державою? Може, просто їздити за кордон на концерти, а музику на фізносіях купувати в інтернеті?

— Культура, безумовно, потрібна! Як і підтримка її державою. Інша справа, чи потрібна підтримка у тому вигляді, як вона є зараз? Чи потрібно нам міністерство з величезним штатом, що з'їдає, за великим рахунком, частину "культурного" бюджету? Може, досить культурного фонду з експертами у кожній окремій сфері? Адже культур, як не крути, кілька. І це стосується не тільки видів творчості, а, перш за все, цільової аудиторії. 

68697125_2675303955837278_8732909938705170432_o

— Як сильно постраждали твої бізнеси від карантину, як будеш розв'язувати накопичені проблеми після його завершення?

— Ну, через те, що це не зовсім життєвизначальний бізнес для мене, то і не постраждав я особливо. Після завершення карантину, я дуже сподіваюся, що наші люди будуть продовжувати купувати настільки непотрібну і другорядну, в принципі, для більшості річ, як вінілова платівка.

— За цей час продажі платівок впали або навпаки проходу немає від попиту?

— Вони не впали. Вони просто припинилися.

— Чим займаєшся під час ізоляції? Які маєш досягнення, чого порадиш не досягати?

— У мене нічого особливо не змінилося. Хіба що більше часу з сім'єю став проводити. Мені здається, що ось ці всі типи наздоганяння на період карантину — це дуже погана річ. Якщо ти чимось захоплений, якщо тобі щось цікаво, то ніяка зайнятість не завадить тобі це вивчити або поцікавитися. І всі ці розмови на кшталт "у мене з'явився час на те чи те" не більше, ніж хвастощі на порожньому місці. Якщо так, то тобі це просто не потрібно було до всіх цих подій.

5

— Готовий був би роздавати вініл безкоштовно на вулиці, якби музика могла лікувати від хвороб?

— Звичайно)))

— Взагалі, звуки здатні лікувати?

— Однозначно, так! Перевірено на собі.

— У тебе багато знайомих без почуття гумору? Як з ними жити?

— Немає таких людей, я думаю, взагалі. У всіх він дуже різний: комусь і умовний Петросян та Криве Дзеркало гумор, або Віталька там цей придуркуватий. Хтось ірже як кінь, дивлячись Друзів. Хтось вважає Хармса гумористом. Комусь Монті-Пайтон смішніше смішного. Тут же як в музиці))).

— Світ уцілів, тому що сміявся або у тебе є свій рецепт?

— Світ уцілів, тому що вміє думати.

Aby Sho Mzk у соцмережах: 

https://www.facebook.com/AbyShoMzk/
https://instagram.com/abyshomzk
https://abyshop.ecwid.com/
https://www.discogs.com/ru/label/755921-Aby-Sho-Mzk

Фото надані Андрієм Смірновим 

Neformat.com.ua ©