Warningfog. Новий старт

Український грайндкор  - жанр досить малочисельний, а представників вітчизняного  грайндкору можна перерахувати на пальцях однієї руки. Утім, не зважаючи на все це українські команди видають гідний музичний матеріал, активно випускають релізи і ведуть концертну діяльність.
 
Одними з найсильніших представників сучасного вітчизняного грайндкору є кияни Warningfog – молодий гурт, у складі якого грають справжні ветерани жанру. За їх плечима участь в таких командах як Foible Instinct, Deathbiter, Get cold. За недовгий час свого існування гурт встиг випустити повноформатний альбом і дати низку концертів, у тому числі й з’їздити в повноцінний тур. Про все це та багато іншого у інтерв’ю нам розповів ударник гурту Warningfog - Антон.
 
- Давайте розпочнемо з історії. "Warningfog" був сформований майже повним складом "Foible Instinct", гурту з десятирічною історією і досить великою дискографією. Чому прийняли рішення припинити його діяльність і розпочати новий проект під оновленою назвою?
 
Антон: Привіт. Щодо Foible Instinct, можу сказати, що рішення не було простим. Дійсно, майже десять років ми досить продуктивно працювали, ну принаймні студійно. Та згодом репетиції гурту стали нерегулярними й в’ялими, а виступи не відзначалися якістю. До того ж два останні роки ми працювали над альбомом, і не завершили його, навіть на половину. На той момент, вже не було ні бажання, ні ентузіазму щось робити в рамках цього проекту. Колектив розпався.
 
Та майже одразу ж ми із Сашею (басист "Foible Instinct") почали працювати над новим матеріалом, який відрізнявся стилістикою і звучанням від того, що ми робили раніше. Наші з Андрієм (гітарист "Foible Instinct"), погляди розійшлися, тому ми і вирішили не шукати басиста, а грати в одну гітару на зразок Magrudergrind та Wormrot. Женя (вокаліст "Foible Instinct") погодився стати на вокал. Таким чином, склад майже не змінився, та ми починали з нуля, відповідно і назву вирішили взяти нову.
 
 
- Більшість грайндкор команд роками не вилазять з формату сплітів, а ви одразу стартували з повноформатного альбому. Чи легко далось написання нового матеріалу і запис релізу, враховуючи згадані вище проблеми з альбомом "Foible Instinct"?
 
А: Бажання шукати команди для випуску сплітів не було. Це, як правило, досить довгий процес. Та і гурти не завжди швидко пишуть матеріал. З лейблами ситуація ще гірша: вони або зовсім не відповідають на листи, або дуже зайняті, чи в них банально немає грошей на видання. Процес би затягнувся надовго.
 
На той час у нас було уже шість треків, які ми грали ще з "фойблами" й ми вирішили одразу ж взятися за серйозну роботу. Створення нового проекту додало ентузіазму, і за два місяці репетицій ми підготували матеріал та почали запис дебютного повноформатника. Якщо я не помиляюсь, перша репетиція в нас пройшла двадцять восьмого квітня минулого року, а двадцять четвертого червня ми вже записали барабани й одну гітару.
 
- З альбомного матеріалу виділяється повільний трек "Fog Warning", який отримав досить схвальні відгуки. Чи ви плануєте щось з нових треків в цьому дусі? Може навіть тематичний реліз?
 
А: Нові треки вже у роботі, і увійдуть до наступного релізу, а у майбутньому, гадаю, сповільнимо і суттєву частину нашої концертної програми. Щодо тематичного альбому – ідеї є, і навіть вже готові деякі напрацювання. Не певен, чи матеріал вийде зовсім без швидких композицій, та переважна кількість точно будуть довгі й тягучі. Вирішимо все, вже коли візьмемось за роботу.
 
- Після релізу ви розгорнули досить активну концертну діяльність: вирушили з британцями Krupskaya у спільний тур, також зіграли в Харкові і Ужгороді. Які склалися враження від цих виїздів? Як ваc приймали в цих містах під новою вивіскою і з новим матеріалом? І чи доцільно команді, яка грає екстремальний панк турити теренами України, беручи до уваги те, що подібна музика не має широкого відгуку серед вітчизняної публіки?
 
А: Тур із Krupskaya став для нас самих приємною несподіванкою у кінці серпня минулого року Денис із Газелі Смерті написав мені із пропозицією для фойблів їхати в тур у підтримку спліта. Я пояснив йому ситуацію, яка склалася у нас на той момент, і було вирішено, що в тур поїде Warningfog.
 
Тур проходив п'ятьма містами України із заїздом до Кишенева. На жаль, майже всі концерти провалились, навіть у Львові та Одесі концерти зібрали по п'ятнадцять-двадцять чоловік. Відвідуваністю та підтримкою порадували лиш Кишинів та Київ. Та це результат не тільки малого інтересу до екстремальної музики в Україні, а й поганої й невідповідальної організації. Були ситуації, коли люди не прийшли лиш через те, що не знали про концерти.
 
 
Щодо виступів у Харкові та Ужгороді, публіка сприймала нас ще досить обережно. Не дивлячись на більш-менш непогану відвідуваність, до нас наче придивлялися, оцінюючи новий склад та матеріал. Загалом нас все ще сприймають як Foible Instinct, хоча, як на мене, ми відійшли від старої концепції написання матеріалу та зовсім не граємо фойблівських композицій.
 
На жаль, наразі ситуація у нас у країні така, що за винятком кількох великих міст або фестивалів виступати ніде, організатори бояться братися за подібну музику. Із турами ще гірше: вже після другого, може, третього концерту, ми оплачували собі дорогу самі.
 
- Хотів спитати про технічні особливості гри такої музики без бас-гітари. Як ви досягаєте потрібного звуку в одну гітару наживо? І що у випадку такого складу варто робити з записом матеріалу?
 
А: На репетиціях та концертах ми підключаємо гітару одразу у два підсилювачі, через спліттер. Як правило, використовуємо чисті канали, а звук підгружаємо примочками - TC Electronic Rottweiler Distortion для гітари та Boss ODB-3 Bass Overdrive для басу. Майже так само працювали і у студії. Записали барабани, потім одну гітару, далі писали гітару підключену у два підсилювачі – гітарний та басовий, плюс один чистий басовий канал знімали напряму. 
 
Тобто у нас на записі нема бас гітари взагалі.
 
- У новому матеріалі одразу помічається перехід на україномовну лірику. На вашу думку, чи важлива мова виконання і яких плюсів надає відхід від англомовної лірики (який можна зустріти у вітчизняних панк/хк командах)? І наскільки важливий соціальний і політичний меседж у панк-гуртів? Бо, знов повертаючись до лірики більшості вітчизняних панк гуртів, складається враження, що останніх трьох років революції і війни в Україні ніби і не було.
 
А: Українська досить вдало єднається з грайндкором, але не думаю, що є якісь реальні переваги писати тексти тією чи іншою мовами. Англійська, наприклад, більш звична для слухача, принаймні в рамках стилю, що був вигаданий саме на заході. Є приклади шведської, японської, угорської й інших сцен, де гурти досить вдало відходять від англомовної лірики. Але знову ж таки, мабуть, переважна кількість грайндкорових текстів написана латиницею, що полегшує їх сприйняття у соцмережах та на обкладинках альбомів. Тому  в української у цьому плані, напевне, навіть більше мінусів. 
 
Соціальна тематика важлива, але як на мене, вона не має лунати у кожному тексті. Мені здається, що надто політизовані гурти, забувають, що вони музиканти, а не агітатори.
 
 
- Музиканти "Warningfog" завжди мали одночасно кілька гуртів. Яка зараз ситуація з участю в сторонніх проектах?
 
А: Саша і Женя, наразі грають тільки у Warningfog, я ще граю у Bomg та Skruta. На інші проекти поки що немає часу.
 
- Київ зараз одне з небагатьох міст України, де час від часу проходять тематичні заходи по екстремальному панку (ну чи хоча б такі, де тематичні команди широко представлені). Яка зараз ситуація з місцями для концертів, відвідуваністю? Кого би ви могли виділити з виступаючих гуртів?
 
А: На жаль, зараз немає​ постійного місця, де б проходили подібні заходи. Локації міняються раз на кілька років. Як на мене, одним із найкращих місць останнім часом була репетеційна студія Роми Кактуса, та не знаю, чи будуть там проходити концерти після останнього інциденту. Єдині грайндкорові заходи, що регулярно проходять – це “Grand заєбісь паті”. 
 
По гуртах виділив би Rapekit та Зомбі їдять моїх сусідів, останні порадували новим альбомом та дуже класно звучать вживу.
 
- Ну і останнє питання. Які ваші найближчі плани на майбутнє? Коли варто очікувати нових релізів і як що до концертної діяльності гурту в 2017 році?
 
А: Наразі працюємо над новим альбомом, тому намагаємось не відволікатися на виступи, це дуже сповільнює роботу над новим матеріалом. В планах почати запис вже влітку, і якщо все буде складатися добре підготуємо реліз вже на початку осені.
 
Фото надали учасники гурту 
Neformat.com.ua ©