Огляд угорської музичної сцени: Heartlapse та ще 10 цікавих гуртів

Нарешті  вдалося знайти героїв із сусідньої Угорщини! Постхардкорщики Heartlapse нещодавно випустили перший повноформатник і готові поділитися цікавими фактами про нього та угорську локальну сцену загалом.

Heartlapse
Угорсько-італійський гурт, що складається з 4-х учасників й базується в Будапешті

Heartlapse був заснований у 2014 році, а вже у 2015-му гурт випустив свій дебютний ЕР "Absent Surface'', відчайдушно агресивний та меланхолійний матеріал на межі металкору та построку. Після деяких змін у складі, команда випускає другий ЕР –"Afterimage", що у своєму звучанні наближається до постхардкору та скрімо й знаменує експериментальний підхід до написання музики, що включає в себе використання синтезатору. У 2021 році вони випускають свій дебютний повноформатний альбом, свою найбільш зрілу й складну роботу під назвою "Remains". Повністю самостійно спродюсований, він містить результати тогорічних пошуків унікального звуку гурту й зачіпає теми, пов’язані з філософією екзистенціалізму. Більше того, гурт віднайшов й використав глибокі зв’язки між музикою, виконавськими видами мистецтва та кіно, що також вплинуло на тексти композицій та на останні відеокліпи.

Альбом "Remains"

З самого початку написання ми замислили цю роботу цілісною, працювали над зв’язками між треками, аби окреслити точну структуру, яка б розвивалася навколо актуальних тем. Ми сконцентрувалися на темній та меланхолійній атмосфері, обравши процес розкладання за лейтмотив, а також почуття відчуження всередині власного тіла, коли стан людини, фізіологічний чи психологічний, починає погіршуватися. Для пояснення цих почуттів ми дібрали таке ключове слово як "неможливість". Врешті-решт, цей альбом – міркування над важким питанням: що залишиться від слідів, які ми залишимо після себе? Що залишається від почуттів, коли ті проходять, і навіть спогади вицвітають, тож, яке значення цих слідів для тих, хто залишається?

Крім того, лірика торкається теми віднайдення свого місця, частиною якого ти можеш стати, почуття перебування на периферії суспільства, власної сім’ї чи подій у світі. Загалом ми музично виразили почуття неспроможності, фрустрації під час будь-якої життєвої ситуації, що також перегукується з роботами румунського філософа Еміля Чорана. Обкладинка альбому візуально символізує та підсумовує все сказане у цій роботі. Натхненням для нас стали звичаї минувшини, а саме – зберігання частин тіла святих, як реліквій, з метою створення намолених місць із пам’ятником цій особі. Земною мовою, описаний мотив відсилає до епізоду з життя композитора Андре Ґретрі, чиє серце помістили всередину його бронзового меморіалу в місті Льєж, Бельгія.

Зв'язок з Україною

На жаль, ніхто з нас ще не був в Україні й маємо зізнатися, що не дуже орієнтуємося в місцевій музичній сцені. І так – нам дуже соромно! Є лише кілька гуртів, які нам подобаються й ми можемо їх одразу згадати – Memorials та Jinjer. Але ми б хотіли ознайомитися із більшою їх кількістю й тепер, завдяки Неформату, це буде набагато легше зробити!

Андеграундна музика в Угорщині

Угорська музична сцена дещо змінилася протягом останніх років. Десять років тому андеграундні музичні жанри, як-от метал та хардкор, були доволі популярними в Будапешті та окрузі. Та зараз вже так не скажеш, хоча є люди, які намагаються утримувати сцену живою й організовують події. Чудовим прикладом такої спроби є маленький DIY фестиваль, що має назву Hell Vill, він досі супротивиться негативним змінам й став своєрідною віхою в історії угорської андеграундної сцени. Загалом Угорщина переживає складні часи, що стосується всього пов’язаного з культурою. Один із найпопулярніших музичних клубів Dürer kert був змушений полишити свою історичну локацію, і це лише одна з багатьох атак, що були здійснені щодо незалежного мистецтва й музики за останні роки. Вже очевидно, що оригінальність відлякує певний тип політиків, чия єдина кінцева мета – фінансова вигода.

Через пандемію ситуація ще більш кричуща. Ми мали лише один виступ між двома хвилями ковіду, що відбувся у A38, унікальному місці на Дунаї, а точніше – на виведеному з експлуатації кораблі для перевезення каміння, який колись працював в Україні. Тож, як і багато інших колективів, ми зосереджувались переважно на написанні пісень й завжди зберігали свій позитивний настрій.

Топ 10 угорських гуртів (хто вони та чому вибрали саме їх)

Наостанок Heartlapse назвали 10 цікавих угорських виконавців, яких варто почути:

Satelles

Це наші старі друзі, з якими ми кілька разiв ділили сцену. Цього року вони випускають свій третій повноформатник. Музика однозначно сподобається поціновувачам емоційного хардкору!

VLKN

Свіжий хардкор-панк гурт з Будапешта, чий звук виражено крізь притаманну їм чутливість до соціального, збуджену барабанну пристрасть до краст-панку та крізь майже погрозливі низькі гітарні теми нульових, що ми більше асоціюємо з дезкором та ню-металом, тоді як ядро звуку природньо походить з їхньої панкової сутності, яка превалює над будь-якими іншими жанрами. Слова пісень присвячені темам нерівності, соціальної несправедливості та тиранії у Центрально-Східному регіоні.

Kytaro

Псевдо-екзотичне psych-math тріо, що базується в Будапешті. Унікальний звук, чудова подача та оригінальність, приголомшливі живі виступи.

Berriloom and the doom

Цих обвинувально й дарма називають “пухнастим гуртом із Будапешту, у чиїй дискографії є милі мелодії”. Для нас, однак, це найулюбленіше емо-тріо з Батьківщини.

They are claimed of being a “fluffy band from Budapest, incorporates various cute melodies”. For us, however, it’s the favorite emo trio from home.

Orion dawn

Сучасний метал/построк гурт зі Сходу Угорщини. Ми однозначно радимо послухати їхній останній альбом, що вразив нас своєю креативністю та різнобарв’ям.

Stubborn

Найбільш запальний метал/хардкор гурт з Угорщини. Ви маєте побачити цю команду наживо – божевілля гарантоване.

Wasted Struggle

У 2020-му цей гурт випустив один із найкращих альбомів в жанрі хардкору за останні роки взагалі – “Agenda of Fear”. Що ще тут скажеш?

Oaken

Дві гітари, один бас, одні синти, півтори ударні установки та люті голоси колективного запустіння: експериментальний хардкор в найкращому його вияві.

Anchorless Bodies

Anchorless Bodies злили докупи елементи скрімо та мелодичного хардкору в своєму унікальному стилі. Також вони додали трохи інгредієнтів блек-металу до свого другого альбому, що стало доказом їхнього відмінного музичного смаку.

Sirens Chant

Крутий мікс построку та металкору, поглинутих темною меланхолією. Нині гурт працює над новим матеріалом й співпрацюватиме із нашим вокалістом Лукою під час створення нового відеокліпу.

Heartlapse у соцмережах: