Огляд чеської музичної сцени: Severals та ще 11 цікавих гуртів

Severals — чеський металкор гурт, який побував в Україні у 2018 році, а нещодавно випустив сингл "Melody" та анонсував новий повноформатник на 2021-ий. Хлопці розповіли про свою поїздку до нас, новий реліз, ситуацію з ковідом у Чехії та порадили інші чеські та навіть словацькі гурти, які варто зацінити.

Severals 
Чеський металкор гурт

Гурт із чотирьох учасників з міста Плзень, Чеська Республіка. Гурт активно працює на чеській сцені з 2016 року як новий проєкт (нині колишнього) гітариста Павла та барабанщика Зденека після розпаду їхнього гурту Minute of Fame. Їхній жанр можна було б охарактеризувати як сучасний металкор із джент-впливами.

Severals будують свій живий виступ на продуманому світловому шоу та чудовому звуці. Восени 2018 року вони мали гастрольний тур (Польща, Україна, Румунія), включаючи 2 шоу з Bad Omens. Їхня дискографія включає дебютний EP "Glitch" (2018), кілька синглів та 7 кліпів.
 

Сингл "Melody" та майбутній альбом 

Після тривалішої перерви та виходу з колективу засновника та колишнього гітариста Павла Severals повернулися зі своїм останнім синглом "Melody", прем'єра якого відбулася на всіх основних цифрових платформах 7 грудня 2020 року. Пісня досліджує тему втрати чогось або когось, що веде нас крізь життя і тримає на плаву. Сингл поєднує в собі мелодійні партії, емоційні приспіви, а також важкі рифи та екстремальний вокал.

Свій останній реліз Severals записали за допомогою Павла Чишки у його приватній студії в Празі. Зведення та мастеринг робив австралійський продюсер Ленс Пренк, який працював із гуртами на кшталт Alpha Wolf, Polaris та Thornhill.

"Символічне музичне відео зображує молодого чоловіка, який втратив свою Мелодію — своє кохання. Попри всі його спроби врятувати її, вона впала зі скелі та померла. Потому чоловік кладе її браслет до її надгробного каменю. Це єдиний фізичний предмет, який залишився йому після її смерті. Ми стежимо за людиною та її думками під час скорботи, коли вона бореться з утратою, а її любов перетворюється на гнів через відчуття покинутості. Зневірений, герой повертається до могили його коханої, забираючи браслет назад. Коли ж раптом той починає світитися в його руці й парити, ми бачимо прийняття і чоловікові вдається знайти свій спокій, возз'єднавшись зі своєю загубленою Мелодією всередині", — йдеться у пресрелізі.

До речі, "Melody" — це перша ластівка з майбутнього повноформатного альбому Severals, робота над яким розпочнеться у 2021 році.

 

Зв'язок з Україною — Glitch Tour

У листопаді/грудні 2018 року ми розпочали східноєвропейське турне, що складалося з 8 шоу — 1 у Польщі, 3 в Україні та 4 у Румунії.

Українська частина нашого туру розпочалася з поганої пригоди. Спочатку ми зіткнулися з проблемами перетину польсько-українського кордону і затрималися там на 4 години. Тому були трохи знервовані, оскільки у нас було заплановано шоу тієї ночі у Львові з американським гуртом Bad Omens.

Нам вдалося вчасно дістатися до місця подій, але нещастя не зупинилися, бо ми вдарились машиною в бетонний стовп, коли паркувалися біля клубу, розбивши заднє вікно нашого фургона. Нам потрібно було швидко підготуватися до шоу, тож ми нічого не могли зробити з машиною на той момент.

Шоу розпочинали Space of Variations, які буквально вибили з нас дух своїм виступом, і вони надихнули натовп на вечір. Ми були наступними й почувалися чудово, граючи в чужій країні для 500-700 людей. Натовп був дивовижний, ми зарядилися з першої ноти, насолоджуючись усіма ними. Ми ніколи раніше не відчували такого фідбеку від аудиторії. Після цього Bad Omens показали чудове шоу, гідне їхнього загального туру.

Наступною нашою зупинкою був Київ, і на дорогу туди пішов майже цілий день. Ми вели наш вен, заповнений вщерть концертним обладнанням та мерчем, протягом 12 годин, а заднє скло було залатане просто шматочком картону. Доїхали до місця проведення вчасно і були приємно здивовані численною юрбою, яка чекала надворі, деякі люди навіть впізнали та привітали нас — рідкість для нас навіть на батьківщині, не кажучи вже про Україну.

Того вечора ми виступили першими. Це була ще одна чудова ніч та чудове відчуття побачити багато облич перед нами — близько 300-400 відвідувачів — знову чудово проводили час, насолоджуючись атмосферою. Ми почувались справді вдячними. Далі був гурт АННА та хедлайнери Bad Omens.

Що зробило київське шоу особливим, то це численні шанувальники, які зверталися до нас після нашого виступу, дивлячись на наш мерч, спілкуючись та фотографуючись з нами. Це було неймовірне відчуття - бачити, наскільки вдячні ці люди за гурт із "заходу", який виступив у їхньому місті. Такі моменти — це те, чому ми робимо те, що робимо. Один із шанувальників навіть звернувся до нас після виходу "Melody" — ми радіємо та дякуємо!

Нашою останньою зупинкою в Україні була Вінниця — тут ми виступали в американському тематичному ресторані, люди навколо нас їли, поки ми налаштовувались. Хоча того вечора відвідуваність була невеликою, це було справді круте враження — скільки метал-гуртів зіграло свої шоу в ресторані? Після вистави ми чудово поїли та виїхали до Румунії наступного дня.

Відеозвіт з Glitch Tour

 

Андеграундна музика в Чехії

Близько 2012 року сцена була досить насиченою металкор- та хардкор-гуртами, помітними акцентами були Apostate або Shogun Tokugawa. Здається, ця тенденція відтоді пішла на спад і метал не такий популярний, як раніше. Місцевих колективів та шанувальників стає менше. Багато з них зосередили свою увагу на роботі та сімейному житті, тоді як молоді шанувальники більше цікавляться андеграундною реп-сценою.

"Важка" музика все ще живе, але в менших масштабах, ніж раніше. У нас є великі події для важчих жанрів, такі як Rock for People, Brutal Assault або Fajtfest. Окрім Rock for People, в інших двох фестивалях домінують "важкі" колективи з деякими відомими іменами, які виступали там раніше, такі як Architects, Parkway Drive та багато інших.

Немає сенсу порівнювати чеську та українську сцену, але очевидно, що в Україні аудиторія була набагато привітнішою до всіх гуртів, ніж у Чехії. У нас все більше людей, як правило, відвідують концерти, в основному, задля хедлайнерів, і гурти, що грають на розігріві, часто не зовсім помічають. Звичайно, так відбувається не у 100% випадків.

 

Чеська сцена та COVID

Цей рік був дуже важким для всіх нас — гуртів, промоутерів, майданчиків та звичайних людей. З першої ж хвилі ми зазнали суворих локдаунів, що призвело до того, що багато майданчиків назавжди зачинилися, а промоутерам довелося змінити свою професію.

Зараз ми переживаємо другу хвилю і ситуація не змінилася. Немає шоу, що неприємно як для гуртів, так і для їхніх шанувальників. Ми сподіваємось, що після того, як пандемія буде під контролем, відбудуться зміни. Люди будуть раді знову відвідувати живі шоу, а квитки злітатимуть з полиць!

Нині більша частина сцени фокусується на онлайн-контенті та соціальних мережах, намагаючись продати свою музику та мерч, підвищуючи обізнаність про свою творчість. Ми також намагаємося виживати та наполегливо працюємо над нашим новим матеріалом для майбутнього запису, але також стараємося зосередитись на собі та своїх близьких. 

 

ТОП-10 чеських гуртів (хто вони та чому вибрали саме їх)

Непросто відібрати ТОП-10 наших улюблених чеських колективів, не тому, що їх мало, а тому, що ми не хотіли б когось залишати поза увагою. Але ось вони:

Fall From Everest

Перспективний гурт із Праги. Вони грають металкор із сильним впливом електронної музики та багатьох інших жанрів. Їхній дебютний LP "St. Nightmare’s Day", безумовно, є для нас одним із найкращих чеських альбомів 2020 року.

 

Horrible Creatures

Ідеальний гурт для шанувальників жорсткого треш-металу — чудова енергія як на сцені, так і на записі. Цього року вони випустили EP під назвою "Internal Decline", який знову ж таки є чудовою метал-платівкою.

Wictims 

Вершина чеського дезкору. Жорстокість, енергія, дарк синти — ідеально підходить для будь-якого шанувальника жанру. Цьогорічний альбом "Lorn Echoes" вражає.

Abbie Falls

Молодий дезкор гурт, який останнім часом набирає популярності завдяки своїм останнім синглам "Mayday" та "Nobody’s Above".

Hopes

Високоякісний сирий хардкор — захоплюючі живі виступи.

Glad For Today

Хоча це і не важкий метал, гурт фантастичний. Ми разом відіграли численні шоу, і це було чудово кожного разу. Хлопці навіть виступали в Канаді завдяки перемозі в конкурсі, організованому Rock for People. Їхній останній реліз — це EP під назвою "Common Noise, Common Voice".

 

Ми могли б продовжувати, тому ось ще кілька помітних чеських колективів, які варто послухати або подивитися лайви, якщо у вас є така можливість:

Помітними гуртами на словацькій сцені є Landless та Stercore!

Severals у мережі:

https://www.severalsofficial.com
https://spoti.fi/2v21d37
https://www.facebook.com/svrls/
https://www.instagram.com/weareseverals/  

Обкладинка — фото з Pexels

Neformat.com.ua ©