Neformat Family: Memorials

Ми продовжуємо порпатися на горищі Неформату та шукати те, що ви могли вже забути. Сьогоднішні спогади будуть про гурт, котрий своєю творчістю зумів розчулити не одну сотню людей. Ця творчість, точніше сказати — лірика, має всі права називатися повноцінними віршами. Цьогоріч восени вони могли би святкувати десятиріччя існування. За словами очевидців, це був один із найнезвичніших гуртів на всій вітчизняній панк-сцені за весь період її існування. Їх нарікали "народними" та гуртом-караоке. Серед коментарів під фото або відео, котрі стосувались минулих виступів, завжди був жарт, що для гарного виступу їм необхідна пара мікрофонів — другий, для тих, хто постійно вривається на сцену.

Пані та панове, сьогодні згадуємо Memorials.

Більша частина спогадів була піднята із соцмереж гурту, форуму Неформату та безпосередньо взята зі слів головного свідка цих подій — Жені Свищова, гітариста, автора всіх текстів, котрий згодом зайняв місце вокаліста. 

"Ідея створення подібного гурту з’явилася досить давно, як і перші створені пісні. Проте на шляху були великі проблеми, пов’язані з пошуком постійного складу. Так вже склалося, що у нашому місті (ред. Сімферополь) дуже мало людей, котрі цікавляться такого роду діяльністю, але врешті-решт пошуки дали свої результати та в листопаді 2009 року відбулись перші репетиції", — розповідає Женя. 

Далі — стандартна система: виступи, поява-зникнення людей аж до моменту релізу п'ятипісенного міні-альбому "Время расставило точки" (який був тепло прийнятий ком’юніті, однак самими музикантами вважається демо і в офіційну дискографію не входить), що вийшов за допомогою лейблу Young Voices Records, який створив Женя і на якому до 2015-го встиг видати крім Memorials релізи I.Witness, Orpha і Домъ Терпимости.

На той момент Memorials виглядали наступним чином:

  • Женя — гітара
  • Діоніс — барабани
  • Діма — бас
  • Нікіта — гітара
  • Кирило — вокал

Одним із ключових моментів на ранній стадії існування гурту була зміна вокаліста. Після виходу першого EP, на другому "Любовь и молчание каменных плит" (2010) функцію вокаліста почав виконувати Арсеній, учасник !SIMONSAID!.

Наступний поворотний момент, яким він здавався в очах слухачів, — перший розпад, датований 6 жовтня 2011 року, після чого Memorials в оновленому складі 10 лютого 2012-го презентували EP "Они" та поїхали у міні-тур п’ятьма містами із Holdback.

Далі був виступ на Маяк-Фест 2013 і п’ятому Burn the Scene for Fun. Головною подією 2013 року стала презентація першого лонгплею "Кулуар", котрий побачив світ 13 жовтня. Ось, що про нього писав сам гурт:

"Ми почали записувати ці пісні у квітні 2013, створювати — у 2011. У підсумку, сьогодні ми маємо перший альбом, справжній альбом, у це навіть не віриться. Ми не намагались комусь догодити у плані звуку, мелодій, аранжування і тим більше — текстів. Ці пісні про життя їх авторів, не більше, не менше. Якщо ви знайдете у них себе, отже, ми справді схожі".

"Кулуар" став останнім спільним записом хлопців. У зв’язку з окупацією Криму, вони роз’їхались різними містами, скасували виступ на четвертому Неформат Фесті у 2014 році та із сумом підбили підсумки п’ятирічного ювілею:

"Нашому гурту цієї осені виповнилось п’ять років. Коли ми створювали Memorials, важко було уявити, що гурт існуватиме стільки часу та ще з’їздить у декілька турів, релізне кілька коротких записів і навіть альбом, відіграє сольний концерт — тоді у це було важко повірити. Нікіта приходив на репетицію та вмикав гітару у лінію через pocket pod, це був практичного його перший гурт і точно перший, відносно гри на гітарі.

Не навчившись грати ми хотіли давати концерти та робити записи, про що пізніше, звісно, шкодували, але посміхаючись. У Memorials за ці п’ять років взяло участь 13 людей, деякі навіть не знайомі один з одним; шляхи були різними, але троє музикантів завжди залишались. Сьогодні наше звучання трохи краще, та, здається, усі двері відкриті, є повний склад гурту, але на нашому шляху стали події, що трапились із нашою батьківщиною на початку року. Тепер троє із нас знаходяться на материку, всі у різних містах, у той час як двоє залишились у Криму. Пів року гурт був у незрозумілому стані, наша діяльність була тимчасово зупинена, ми зробили виняток лише заради виступу на Маяк-2014.

На цьому ми не зупиняємось. Будемо продовжувати збиратись та робити щось нове до нашої та вашої радості та на зло ворогам. Власне, ми знову у строю, не ховайте та чекайте на нас."

У квітні 2015-го, останнього року активності Memorials, вийшла крайня на цей момент студійна робота — міні-альбом "Мы". Того ж року вони відіграли на Маяк-фест 2015, п’ятому Neformat Fest, підтримали No Omega і Materic в Одесі, після чого тимчасово заморозили гурт, без жодних офіційних повідомлень у соцмережах.

Останній актуальний склад був наступним:

  • Женя — вокал
  • Діоніс — барабани
  • Нікіта — гітара
  • Паша — бас (Uprise)
  • Міша — гітара (la belle verte)

Після неанонсованого припинення діяльності, Женя видав дві збірки власних віршів, покладених на музику, та однотрековий реліз проєкту эфир и фирн.

За словами Жені, можна виділити наступні найважливіші віхи в історії Memorials:

  • Початок роботи з гітаристом Нікітою та поява у команді ударника Діоніса. Створення ядра гурту.
  • Випуск EP "Любовь и молчание каменных плит" (2010) — "хоча ми й не любимо цей реліз, та він чомусь сподобався слухачам. Ми почали активніше їздити" — Женя
  • Перший тур Росією та Україною у 2011 році (8 концертів разом із Desperate Choice та The Bojarski)
  • Перестановки та зміна всередині команди, перехід Жені на позицію вокаліста та випуск EP "Они" (2012)
  • Створення альбому "Кулуар" (2013) та його презентація в "руинах". Також сюди варто віднести виступ на "последнем дне руин" через декілька місяців. Це було відразу після анексії у 2014 році.
  • Дистанційний міні-альбом "Мы" (2015), створений, коли всі учасники перебували у різних містах

Епілог

Якщо музиканти нічого не казали про припинення існування гурту, то всередині наших слухацьких сердець все ще горітиме полум’я надії на те, що ми зможемо побачити їх наживо та вкотре підтвердити їх статус народного гурту, навіть через роки.

Memorials у соцмережах:

https://memorials.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/memorialshc
https://itunes.apple.com/ua/album/мы-ep/1456282501?l=ru
https://open.spotify.com/artist/4Vs0yJGHEVrQ00kwaH0aW0
http://www.facebook.com/memorialshc

Раніше у рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Neformat.com.ua ©