Бетон — Тільки для своїх (2021)

17 лютого 2021 року відбулася прем'єра нового альбому панк-гурту Бетон. Незрозуміло, з яких причин, але він був мало помічений широкою публікою, хоча особисто я дізнався про нього в день виходу і він мене по-хорошому вразив своїм зухвалим натиском і щирістю. На альбомі "Тільки для своїх" усього лише 10 треків і звучить він менш як 20 хвилин, але чіпляє з перших нот і тим самим підкуповує слухати його знову і знову.

З того часу як гурт Бетон ("тріо старших чоловіків із досвідом у панк-році") заявив про себе, для багатьох любителів українськомовної музики перші два альбоми стали тією самою голкою в стозі сіна серед тонни однотипного гаражного року чи поп-року, оскільки гурт звучав відносно по-свіжому: музично — як самобутня адаптація для сучасного слухача класичного британського панку, металізованого панку та навіть поп-панку з нальотом хардкору, а текстуально — акцентований на українські реалії.

Музиканти гурту Бетон, власне кажучи, не доктор Франкенштейн, і вони не створюють якогось унікального чудовиська в новому альбомі "Тільки для своїх". Стилістика їхньої музики не надто і змінилася з моменту виходу попередніх записів. Якщо коротко — ніякого пафосу, просто і злободенно. Типовий панк нового часу (насправді добре забутого старого), де можна на момент прослуховування трохи розслабити мізки, відпочити від прогресивного задротського композиторства і просто покричати разом із гуртом у повітря про те, що в тебе є аж дві вищі освіти, а ти "голий, босий, простоволосий", чи про те, який же в нас в Україні хуйовий електорат, либонь хтось почує. Оскільки в їхніх, до речі, українськомовних текстах хитромудрої осмисленості не більше, ніж, наприклад, у перших класичних альбомах гурту Exploited, що насправді дуже тішить. "Ми хлопці прості, бачимо гівно — співаємо про нього", так говорить гітарист/вокаліст гурту Андрій Жолоб. Насправді такі прості тексти є соціально необхідними, тому що вони міцно врізаються в пам'ять і потім уже на підсвідомому рівні служать ілюстраціями пережитого життєвого досвіду чи закликами до дії ввімкнути мозок, коли це стає необхідним.

Свого часу згадані вище Exploited співали про які завгодно форми протесту: на політичному ґрунті, культурному чи соціальному — адже сам протест був у новинку. Зараз Бетон роблять практично те саме, оскільки в українців є попит на різні форми протестів, але самі музиканти часто намагаються загострити увагу не тільки на зовнішньому протесті, як такому, а вже й на внутрішніх слабкостях людини, які не дають їй робити те, що їй подобається, бути тим, ким вона хоче і прокричати про те, що заважає їй жити собі на втіху. А це і є те, що завжди лежало в основі панк музики — пошук наболілих явищ, що давно десь сидять у печінках, і їхнє нещадне висміювання.

"Тільки для своїх" — це музика, не побоюся цього слова, для тінейджерів, навіть якщо цим тінейджерам уже під сорок років, а то й більше. Бетон навіть не намагаються блищати своєю інтелектуальністю на загальний огляд, і це прекрасно. Втім, те, що на перший погляд здається поверхневим, зовсім не обов'язково залишиться таким при регулярному уважному переслуховуванні чи розборі. Якщо так узяти, то з комерційної точки зору Бетон могли б грати трохи легшу музику й уникати матюків, тоді б про них почуло значно більше людей, але, найімовірніше, вони б і не були тими, ким є.

Єдине, що прикро — такого штибу гуртів, які не соромляться горлати про приземлені людські проблеми українською мовою, у нас досить мало. Як на мене, "Тільки для своїх" — це зразок найкращого чесного україномовного панк-альбому в Україні за останні декілька років. А посил його до неможливості простий: не тримайте гівно в собі.

Бетон — львівський панк-рок гурт, що був заснований у 2017 році. Дискографія нараховує три повноформатні альбоми. Раніше учасники гурту брали участь у проєкті Абу-Касимові Капці. Актуальний склад:

• Богдан "Рамонич" Гринько — ударні/вокал
  • Олег "Гуліч" Гула — бас/вокал