5 найкращих ембієнтових альбомів від Ігоря Ялівця (Gamardah Fungus)

Продовжуємо підбивати музичні підсумки року і сьогодні п'ятіркою найкращих ембієнтових альбомів поділиться Ігор Ялівець, який і сам досяг значних успіхів у цьому жанрі, адже релізи його гурту Gamardah Fungus випускають по всьому світу: в Австралії, Британії, Франції, Швеції, Польщі та Україні на лейблах Flaming Pines, Paradigms Recordings, Hidden Vibes, Lamour Records та інших.

 

Ігор Ялівець
саунд артист, композитор і винахідник музичних інструментів з Дніпра

Засновник гуртів Gamardah Fungus і Submatukana. Віднедавна також сольний музикант і перформер. Свою електроакустичну мінімалістичну музику Ігор створює шляхом імпровізацій на модульних синтезаторах за допомогою генеративних алгоритмів і гранулярного синтезу.

 

2021 рік для мене пролетів надто швидко і був насичений подіями, тож на прослуховування нової музики в мене було небагато часу. Але розповісти про кілька цікавих ембієнт релізів мені зовсім не складно, адже саме поняття "ембієнт" набуває все ширшого значення, і здається, що ця музика наклала відбиток на всі жанри. Мій список вкотре це яскраво продемонструє. Забігаючи наперед, хочу визнати, що я навмисне не додав два свої власні альбоми, які вийшли цьогоріч в Англії й Канаді, і які для мене, звісно, поза конкуренцією: Gamardah Fungus — "Polaris" і Igor Yalivec — "Still Life".

Отже, п'ять платівок 2021 року, на які я б радив звернути увагу поціновувачам ембієнту, виглядає так:

Arushi Jain — Under The Lilac Sky

На своєму другому альбомі індійська композиторка та вокалістка Арусі Джейн, яка зараз мешкає у Брукліні, експериментує з традиційною музикою Північної Індії хіндустані та сучасними електронними інструментами, досягаючи таким способом унікального звучання і душевної, мрійливої атмосфери. Основними інструментами на цьому релізі стали модульний синтезатор і власний голос авторки. Музика будується на класичних індійських рагах і балансує десь на межі ембієнту, нью-ейджу і класичної електронної композиторської традиції на кшталт творів Террі Райлі, Раві Шанкара та Кейтлін Аурелії Сміт. Попри очевидні експерименти й пошуки звуку, платівка вийшла дуже мелодійною і легкою до сприйняття, тож я можу порадити її найширшому загалу слухачів.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Eva|3 — A World Within

Це один з моїх улюблених альбомів цього року. Це не зовсім ембієнт у розумінні звуку, але естетично і структурно все ж тяжіє до нього. Максимально прямолінійна та безкомпромісна музика, яка огортає і поглинає слухача настільки, що їй хочеться приділяти якомога більше уваги та не відволікатися ні на що. Тепла, органічна, насичена кольорами й емоціями платівка, автором якої є англійський музикант Пол Лавін, була видана культовим німецьким лейблом Ant-Zen. Всі треки були записані наживо з одного дублю на знаменитому синтезаторі Buchla без додаткової обробки чи зведення. Автор навмисне хотів позбавити свій запис будь-якої автоматизації та комп'ютеризації, щоб зробити свою музику чесною і людянішою, тому всі мелодій грав сам руками без секвенсорів і додаткових алгоритмів. Маю сказати, йому це точно вдалося.

Spotify I Deezer I Youtube Music

 

Chuck Johnson — The Cinder Grove

На цьому альбомі американський музикант Чак Джонсон і далі досліджує композиційні можливості свого головного інструмента — педальної слайд гітари. Ця платівка є своєрідним наступником його релізу "Balsams" 2017 року. Але на відміну від того альбому, у цьогорічного більш насичена палітра звуків, глибша та сконцентрованіша атмосфера, цікавіша структура, й особисто в мене він викликає набагато яскравіші емоції. Можливо, тому що тут є додаткові фортепіано і струнні, на яких грають запрошені музикантки, серед яких і широковідома Сара Давачі. А можливо, тому, що крім інструментів Чак працював з архівними записами звуків лісів і закинутих приміщень. У будь-якому разі, платівка вийшла дуже красивою і певною мірою навіть містичною.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Federico Durand — Herbario

Музика, яку створює Федеріко Дюранд, наскрізь дихає добротою, природою і світлою магією. Вона дуже тендітна і крихка, в ній багато обережно записаних і дбайливо відібраних мікрозвуків навколишнього середовища і музичних інструментів — від іграшкового піано, дзвіночків, камертонів, радіопередач до модульних і вінтажних синтезаторів. Кожен альбом цього аргентинського музиканта цікавий по-своєму і завжди є у моєму плейлисті. Так само і з цьогорічним релізом, який було видано на французькому концептуальному лейблі laaps. Я б радив ознайомитися і з іншими релізами цього лейбла. А щодо цього альбому, то він здатен розслабити, заспокоїти та повести за собою кудись далеко у мрійливий всесвіт, сповнений краси та романтики. Ідеальний саундтрек для тих, хто хоче відволіктися від галасу великих міст і розслабитися фізично і психологічно.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Nala Sinephro — Space 1.8

Думаю, про цю платівку писатимуть багато видань і вона неодмінно увійде до модних інтелектуальних топів. І я вважаю, цілком заслужено. По-перше, це не зовсім ембієнт, це модальний джаз, цікавих релізів якого останніми роками не так вже й багато. По-друге, цей джаз настільки авангардний, наскільки й приємний для прослуховування, адже він мелодійний, правильно витриманий і завдяки ембієнтній складовій його структура вільно дихає й інструменти перетікають один в одного, а не конкурують між собою. Це справді приємно і дуже цікаво слухати. Особливо, коли знаєш, що головній авторці цього альбому 22-роки! Нала — карибсько-бельгійська композиторка, яка зараз мешкає у Лондоні, записувала цю платівку разом з чудовими запрошеними музикантами, про яких теж можна було б написати окрему рецензію, як і про легендарний лейбл Warp, який видав цей дебютник. Але натомість рекомендую просто послухати цей альбом, щоб зрозуміти, що він точно не залишиться непоміченим ані на джазовій, ані на ембієнт сцені.

Стримінги

 

Більше матеріалів із серії ТОП-5 альбомів 2021-го шукайте тут.

Фото надане героєм матеріалу 

Neformat.com.ua ©