10 знакових гуртів в українському грайндкорі

Цією публікацією ми розпочинаємо серію матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Почнемо з грайндкору, який уважно дослідив (та і загалом займається цим уже не перший рік) Олександр Білоус, творець видання Good Guys Go Grind

Grindcore - досить не новий стиль, він бере свій початок з волохатих 80-х. Навіть не можу уявити, як звичайна публіка реагувала на тодішні банди, адже свого часу такий стиль був дуже екстремальним та свіжим. Але роки йшли, жанр трансформовувався, обростав новими фанатами та розповсюджувався довкола. Він, як пошесть, проникав у розуми молодих людей через фірмові компакти, через мільйон разів переписані касети, через розмови про щось важче за Cannibal Corpse та Immortal.

Закладаюсь, багато з вас гадає, що "шуміти" у нас почали лише після 00-х, але це далеко не так. Ще на початку 90-х невелика група ентузіастів почала поширювати записи та грати щось подібне. З того часу минуло понад 20 років, за які змінилося багато чого, певні гурти зникли, але чимало було утворено і нових.

Сьогодні я спробую трішки розповісти вам про початок та дійсність грайндкору (та його похідних) в Україні. Для цієї подорожі в історію я відібрав 10 найбільш знакових, на мою думку, колективів нашої країни. Тож...

Pichismo

Місто Цюрупинськ (тепер Олешки), далекий 93-й рік. Досить експериментальний гурт, у творчості якого відчувається вплив старого хардкор панку, Anal Cunt та Meat Shits. Особливою  рисою цього колективу є те, що усі пісні виконувалися штучними мовами, такими як есперанто, волапюк, ідо, клінґонська тощо. На моїй пам'яті це перший тяжкий український гурт, який видав вініл та зробив спліт з іноземною бандою (Unholy Grave). Крізь роки музиканти змінили кілька країн, але відправна точка їх була в Україні.

Septicos Morbus

Київ, 1994-й рік. Ця банда проіснувала всього рік, по собі лишила кілька демо-касет та купу спогадів. Музика цього гурту була досить дивною - грайндове ядро, в яке додавалося дуже багато інших жанрів. Їхній шум нагадав мені японців CSSO та німців WBI.

На жаль, знайти оцифровані записи гурту чи хоча б касету дуже важко, тому для ознайомлення послухайте знайдений на просторах ВК, імовірно, запис виступу гурту. 

Epicrise

Мабуть, найвідоміша грайнд команда нашої країни. Але мало хто знає, що свій шлях вони розпочали ще у 95-му році! Близько 2000-го року був сформований стабільний склад, з яким було зіграно багато чудових концертів та записано дебютний альбом "Twin'$ Contrac€ption" (2008). З часом гурт взяв курс на більш соціально орієнтований грайндкор (послухайте спліт з Vulvulator). Також лисичанські мужі відвідали Європу з невеликим турне, після чого у гурту знову почалися зміни у складі. Наразі доля їх невідома.

Necrocannibalistic Vomitorium

3 вересня 2001 року був заснований цей чудернацький колектив. Драм та бас грайнд з веселими ритмами та божевільним вокалом. Цікаво, що цей дует (наразі їх двоє) не нехтував експериментувати з іншими жанрами (послухайте хоча б альбом "Gorki-X", 2010). А також цей запорізький юніт відрізняється поміж усіх інших гуртів присутністю дівчини-басистки.

За 17 років існування божевільні вандали видали величезну купу збоченого матеріалу, тож будь-хто знайде щось собі до смаку.

Ebanath

2003-й рік, Бердянськ. Важко описати творчість цієї команди, оскільки хлопці не нехтували змішувати хардкор, грайндкор, дез метал та інші стилі. І хоч звук у них був "метальовий", але все ж вони мали більше від грайндкору, ніж від металу. Маю зазначити, що це дуже своєрідний колектив, тексти якого покривали такі теми як порнографія, смерть, війна та інше.

 

Foible Instinct

Ветерани української грайндкор сцени. Ці парубки почали свій шлях ще у 2006 році. Вони тяжіли до Napal Death та Terroriser, і це дуже відчутно у їхніх піснях. Після вдалого демо "Kill Your Emotion" (2008) гурт реалізував низку сплітів, серед яких і спільна робота з канадцями Archagathus. З часом музика Foible Instinct пришвидшилась та стала агресивнішою. Також варто відзначити і триб’ют роботу "Grindcore Superstar" (2014), яку вони присвятили пам'яті покійного лідера гурту Nasum Мeшко Тaлярчика. 

На жаль, на 10-му році життя, було прийнято рішення про розпуск колективу. Але їхня справа живе і понині, лише під ім’ям Warningfog. У цій капелі грають колишні учасники Foible Instinct, але музика вже інша: у свіжому проекті хлопці мішають традиційний грайндкор зі сладжем та іншими жанрами. Час покаже, чи зможе Warningfog цілковито зайняти лідируюче місце на нашій сцені.

Vulvulator

Так само 2006-й рік, але вже Ужгород. Три приятелі створили дещо дійсно бридке та збочене. Веселий гор з дез-металічним душком (особливо це виражається у звучанні гітари) та порно-темами. Цікавий факт: для свого дебютного альбому "Obscenario" (2007) вони обрали фотороботу Леонарда Німого (зіграв Спока у Star Trek) та видали його на знаному німецькому лейблі Rotten Roll Rex. Час змусив цих хлопців переглянути свій підхід до музики, тому останні записи гурту були зроблені вже у більш традиційному горовому стилі та звучали більш зріло. Восени 2009-го року було прийнято рішення про розпуск гурту.

Зомбі їдять Моїх Сусідів

Гурт було утворено 2007-го року в містечку Бородянка, що на Київщині. Головною рушійною силою цього колективу є бажання грати те, що самим до вподоби. Хлопці ніколи не морочились зі стилістичними рамками, тому їх музика насичена великою кількістю експериментів. Тут вам і треш, і хардкор, і грайндкор і трішки металу. Зі змінами у складі музика ЗЇМС стала важчою та екстремальнішою, ритми пришвидшились, з’явилися нотки сладжу та ще міцніше вкорінився грайндкор у їхніх піснях.

Gaz-66 Intrusion

Роки активності - 2009-2012. Після розпаду Vulvulator кілька учасників вирішили створити фасткор/грайндкор бенд, так і утворився Gaz-66. Потужний, як стара радянська вантажівка, цей колектив швидко завоював увагу наших слухачів. У першій демо роботі "Death tomorrow" (2009) гостросоціальні теми міцно спліталися зі швидкими ритмами та сирим звуком. Колектив був багатообіцяючим і, маю зазначити, хлопці виклались на повну. Перший ЕР "Power without violence" (2011) вийшов на легендарному 625 Thrash, а спліт із Sidetracked видала дуже стара та шанована німецька контора Regurgitated Semen Records. Після себе хлопці лишили 4 релізи та добру пам’ять.

Skruta

Остання банда у моєму списку. Утворений друзями з The Symbioz/Displease та Gaz-66 Intrusion, цей колектив міцно запам'ятався мені своєю дебютною демкою 2010 року. Хлопці грають безкомпромісний грайндкор, у якому розумно поєднують стару та нову школу. Колектив відзначився концертами по всій Україні, а також у столиці Угорщини. Записів у Скрути не так багато, як хотілося б, але одним з кращих для мене є їх вініловий спліт з Total Fucking Destruction, Coffin Birth, Insomnia Isterica (2016). Наразі колектив знаходиться на затяжних канікулах, дуже сподіваюсь, що хлопці відродять свою діяльність вже найближчим часом.

На жаль, активних гуртів у нас не так і багато, але все це тому, що грайндкор ніколи не був модним стилем, тут ніколи не було грошей. Цей стиль не можна зіграти зі старту, адже грайндкор - це проекція твого внутрішнього світу, вся енергія та подача йде прямо з тебе. Але я впевнений, що найближчим часом ми побачимо не один новий гурт та навіть тематичний фестиваль!

Додаткові матеріали:

Дуже рекомендую до самовивчення наступні гурти та лейбли, які існували/існують на території нашої країни:

  • War-Whore - 96-й рік, божевільний кібер грайнд, нойз;
  • Grindfather - 2003-й, далі група мутувала в Ebanath, але цей проект був орієнтований більше на старий грайндкор;
  • Pussy Grinder - 2003 – 2007, дуже весела та своєрідна банда, яка міксувала порнограйнд з усім на світі;
  • Painful Defloration - маріупольський бенд, який почав свій шлях ще у 2006-му році, видав низку релізів (у тому числі і спліт з Agathocles) у грайнд стилі, подальша доля цього гурту невідома;
  • Getcold - powerviolence гурт з Києва, був активним у 2013 - 2015 роках;
  • From Alcohol To Destruction - одеський fastcore гурт, заснований, приблизно, у 2013-му, активний і зараз;
  • F.I.D.O. - 2013-2014, проект, який міксував грайндкор з шизанутим вайленсом;
  • Displease - краст гурт з Ужгорода, почав свій шлях ще у 2009-му;
  • Deathbiter - потужний thrashcore/grind/hardcore з Києва, ця команда бере свій початок з кінця 2009 року, нині неактивна;
  • Rapekit - порнограйнд команда, існує не один рік (а точніше з 2011-го року), усі пісні базуються на сексуальних збоченнях, а музика проста та дуже весела, рекомендовано дивитися "наживо";
  • Fecality - чернігівський гурт, який нарізає чарівну суміш танцювального грайндкору, існують з 2011 року;
  • Freshcut - соціально-орієнтований гор з пігсквіл вокалом, оригінально створений у місті Луганськ, нині хлопці базуються в Києві;
  • Malad - столичний гурт, який шумить ще з 2010 року. Чи не єдиний нойзкор гурт на просторах нашої країни.
  • Сойа - львівський fastcore/powerviolence

Лейбли:

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Обкладинка - Anastasia Inri

Neformat.com.ua ©