Фейерверки Ранят Небо випустили сингл

Калуський скрімо гурт представляє нову-стару пісню "Ров", що була записана у 2015-му, але вийшла тільки днями. Разом з тим це означає, що команда повертається до активної діяльності. 

Детальніше про реліз розповів вокаліст гурту Павло Ковальов.

— Коли ви записували цей трек? 

— У 2015 році ми зійшлись на тому, що потрібно записати матеріал, який назбирався у нас за весь період. Вокал і всі інструменти, окрім барабанів, були записані у Калуші на місцевому радіо, цьому посприяв наш друг Богдан Мельник, який працював там на той час. Він же потім і займався зведенням. Оскільки там не було можливості записати ударні, ми поїхали з цією метою до Тернополя і зробили це на безіменній студії за смішні гроші. Після цього вже записаний матеріал лежав деякий час без діла, а коли руки дійшли до зведення, то виявилось, що ударні в більшості треків записані погано. Тому, в результаті, вдалося звести тільки дві композиції: одну ми видали у 2015, другу — "Ров", сьогодні. Трек міг побачити світ ще 5 років тому, але ми розраховували на те, що вдасться все-таки довести до ладу весь матеріал і видати його альбомом. Цього не сталось. Тому маємо такий пізній сингл.

— Про що ця пісня?

— Усі наші композиції, написані в період 2011-2015, об’єднує те, що вони розповідають про переживання людей, які жили у першій половині двадцятого століття, та про те, як вони реагували на тогочасні події та суспільні процеси, відточуючи своє вміння знаходити любов та натхнення серед суцільної бентеги. "Ров" так само підпадає під цю концепцію. Конкретно тут є відсилка до наслідків протистоянь у ході югославської операції 1941-го року, стосовно яких ліричний герой не відчуває нічого окрім огиди. Та з часом він зауважує, як одні режими беруть верх над іншими та звертає увагу на те, що завжди це відбувається з перемінним успіхом. А усвідомлюючи, що твій ворог смертний, тобі легше його долати. Усвідомлюючи, що ти теж не вічний, тобі легше себе берегти. І це стосується не лише воєнних конфліктів.

— Хто робив обкладинку?

— Мій товариш Саша Резен тривалий час займається вуличною фотографією, використовує Konica c35, він і поділився з нами цією світлиною. Потім її обробляв Юра Атаманчук. Ми вирішили, що вона дуже вдало передасть настрій композиції. Так і сталось.
Пізніше з’явилась ідея створення відео. У нас залишилось трішки відзнятого матеріалу зі зйомок промо для фестивалю Back to Youth, яке ми ніяк не використали, тож вирішили задіяти його тут. На відео зображено надгробок зі старого калуського цвинтаря, неподалік поховань солдатів Першої світової війни. Вони йшли в бій за різні армії: одні за російську, інші за австро-угорську чи німецьку. Тепер вони лежать в одній і тій же землі — смерть зрівняла всіх.

— Чи означає цей реліз, що гурт повертається до активної діяльності після досить тривалої паузи? І які подальші плани на цей рік?

— Однозначно. Рішення виступити на Back to Youth 2020 дало нам сильний поштовх. Таких інтенсивних репетицій як зараз, у нас не було, мабуть, з 2011-го. Ми вже сходимось на тому, що старі пісні звучать набагато цікавіше ніж раніше, і крім цього розбираємо новий матеріал. Якщо наступні репетиції будуть регулярними та продуктивними, то будемо планувати запис.

— Розкажи детальніше про ваш проєкт.  

— ФРН (Фейерверки Ранят Небо) з’явились восени 2011-го року, як реакція на розпад (як потім виявилось тимчасовий) єдиної на той час місцевої панк-команди Nuttertool. Все почалось з того, що я запропонував цю авантюру Олегу Перегуді та Миколі Ільківу. Олег тоді вже грав на барабанах в Elephant Opinions, Микола теж мав досвід гри на бас-гітарі у локальному гурті, що намагався грати пост-рок. А на місце гітариста я покликав Андрія Дідошака, він був учасником вищезгаданих Nuttertool. Нас об’єднувало захоплення emo/screamo сценою та саморобною панк-культурою загалом. Звісно ж, на руку грало і те, що ми всі були з одного міста.  

 

Нагадаємо, тривалий час колектив ФРН не виступав і не випускав нових релізів (з 2015-го). Загалом же на рахунку команди дебютне демо 2012-го та кілька синглів. 

ФРН у мережі: 

https://f-r-n.bandcamp.com/track/moat
https://www.facebook.com/frn.band/
https://www.youtube.com/channel/UCld06Uu4YFPsP6RG0j0PRsQ