Sectorial: Ми все ще вибагливі до себе та реалізації своїх задумів

Нещодавно Sectorial представив свій третій повноформатний альбом "VYR", який вийшов за підтримки лейблу Noizr Productions, у тому числі й на фізносіях. Тож спільно з лейблом ми у Фейсбуці розігруємо кілька дисків та кодів на завантаження альбому. А якщо ви досі не певні, чи воно вам треба, ми зробили невелике інтерв'ю з гуртом про їх новий реліз та найближчі плани. 

- З часу виходу вашого попереднього альбому “We Are The Titan's Rising Ashes” минуло три роки. Як ви самі оцінюєте прогрес свого звучання, підходу до музики за цей час?

- Так, три роки - чималий термін, у деякому розумінні. За цей час змінились ми, дещо змінилось наше сприйняття творчості й музикотворення. Ми все ще вибагливі до себе та реалізації своїх задумів, все ще експериментуємо в пошуках, і все ще розширюємо стилістичні рамки Sectorial. На "VYR" ми реалізували давню ідею максимально "живого" звучання запису, аби музика дихала, інструменти буквально можна було відчути на дотик. Результатом ми задоволені, хоча й стикнулись з деяким несприйняттям такого звучання від слухачів, що опираються на більш мейнстрімове звучання попереднього релізу, але це нормальний процес — матеріал і звук розкриваються не з першого прослуховування.

- Для запису альбому ви використали чимало незвичних етнічних інструментів. Чи важко було записувати такі інструменти та взагалі вклинювати їх у загальне звучання пісень?

- Сам процес запису етнічних інструментів насправді не був важким — хлопці з Tyrant Studio чудово впорались, складніше було вплести їх звучання у треки так, аби не порушити концепт і не втратити певну "злість". Цікавим досвідом був запис трембіти до інструментального треку "Ordinary Talk", вона звучить наприкінці — незвична звукова комбінація - втиснути інструмент, що вимагає простору у всіх розуміннях, разом з, більш "роковою", аніж "метальною" гітарою, в один момент часу.

- Як оцінюєте стан розвитку сучасної української метал-сцени? Чи відчуваєте саппорт від інших вітчизняних метал-гуртів? А також чи отримуєте достатню віддачу (емоційну, фінансову тощо) від слухачів? 

- Сучасна сцена має чимало можливостей для зростання і підняття загального рівня — достатня кількість студій, клубів для виступів, фестивалів прийнятного рівня, а також відкриті кордони для турів — це все позитивно впливає. Інша справа, хто і як цим розпоряджається.

У нас гарні відносини з колегами по музичному цеху, і по можливості, ми допомагаємо один одному.

Щодо віддачі від слухачів — якщо те, що ми робимо, викликає у людей емоції, їм подобається те, що подобається й нам - то це вже є показником не марності справи, якщо ж слухачі підтримують, купуючи диски, мерч, тощо — це звичайно дуже приємно, і створює зв'язок між гуртом і слухачем.

- Зараз мірилом успіху українських гуртів часто вважають співпрацю того чи іншого гурту із закордонним лейблами та масштабні тури за кордоном. Як зразок, ті ж Stoned Jesus. Водночас поява цього гурту на українському ТВ викликала у значної частини глядачів якесь недорозуміння, тобто популярність в Україні та закордоном поки досить слабо корелюють. Який шлях ви обрали для себе, на яку сцену орієнтуєтеся, перш за все?

- Ми не часто виступаємо закордоном, як правило - це поодинокі виступи. Цю ситуацію ми плануємо змінювати. Сказати, що ми орієнтуємось виключно на зарубіжну або виключно на українську сцену, буде не зовсім коректно: україномовна лірика накладає певні обмеження, якщо дивитись з маркетингової сторони питання, а англомовність додає балів при інших рівних складових. Замикатись у межах лише України — теж невдала ідея, тому що подорожі, виступи, спілкування на виступах за кордоном — це обмін досвідом, корисні контакти, й просто приємне проведення часу.

Проте правило — якщо ти відомий і популярний за кордоном, то до тебе інше ставлення тут, — поки все ще працює. Це не про ТВ або великі ЗМІ, а радше про фестивалі та клубні виступи.

- Які у вас творчі плани на найближчий час? Чи буде який-небудь тур з альбомом?

- Плануємо кілька виступів в Україні, а також за її межами, генеруємо ідеї та думки щодо зйомок кліпу, відповідаємо на питання для в'ю, і тому подібні речі, що трапляються після релізу альбому.

Sectorial у соцмережах:

https://sectorial.bandcamp.com
https://www.facebook.com/sectorialUA

Neformat.com.ua ©