Реп vs Kovid

Що цікавого з'явилося в українському репі протягом весни? Що ви пропустили, а ви таки могли, бо релізів вийшло чимало. Слухайте та читайте у свіжій підбірці Пилипа OG. 

Здорового вам дня, шановні читачі неформату. Певно, так зараз прийнято вітатись, коли віруси літають як у реальному, так і віртуальному світі. Доволі несподівано накрило нас усіх низкою обмежень, тяжкувато прийшлось людям, які втратили роботу чи віру в адекватне майбутнє. Реперам теж було несолодко, адже весна – період альбомів, вечірок, замашок на фестивалі і так далі… А тут ковід, і все йде коту під хвіст за якийсь тиждень-другий. Однак, призвичаївшись до ситуації, як то зазвичай буває у нас, людей, репери почали видаватись, не обходячи стороною хайпувату тематику вірусології. Пилип, як завжди, уважно слідкував за ними всіма, щоб потім висвітлити кращі роботи у весняній підбірці. Го!

 

Розпочну це все цікаве діло з активного львівського виконавця Nemo322, котрий разом із ArtMan видав душевний трек "Холод". Тоді якраз закінчувався лютий, але холод протримався і дотепер, тому сміливо можна вважати цю роботу весняним треком. Наступною роботою був вантейковий відос на скейт-парку — "Людоїд." "По-чорному" — остання робота від львівського репера у цій підбірці. На відео було помічено Главу 94. Як каже автор: "Ти не повинен йти на темну сторону, але маєш знати за все це". 

 

Київський виконавець Ponomariovv презентує відеороботу "Сонце зійде", присвячену загиблим учасникам Революції Гідності, а також полеглим на Сході українським військовим.

 

Івано-франківський виконавець KEYSEE, учасник MALAVITA GANG, і його кліп "На взводі". Якщо мені не зраджує пам'ять, то репер виграв зйомку кліпу на челенджі від rap.ua за підтримки Tuborg, що ми можемо помітити впродовж відео. Над проєктом працювали все ж ті люди, що з командою Альони, або ж гурту Калуш. Музичний продакшн, зйомка та відео пост-продакшн — знайомі імена. Якісно, у стилі KEYSEE, обнадійливо. Не хотілось би НЕ побачити чогось менш потужного після такої заявочки.

Невдовзі появився трек "Stanislaviv" спільно з Livesosa. Це стара назва Івано-Франківська, тож пісня присвячена місту. Я лише не зрозумів, чому власне такий хід: закордонний виконавець на саме таку тематику. Здавалось би, потрібно місцевим робити таку штуку, але на то й загальні правила, щоб їх порушувати. KEYSEE знову активувався, і ми чекаємо продовження.

 

Гурт KALUSH теж не перервав постачання нової музики своїм фенам. Спочатку ми побачили лірик-відео "Кент" про кента, який хотів кинути головного емсі гурту. Потім була боротьба проти наркотиків та алкоголю під дуже нарко-алко музичний продакшн у "Тіпок". Сага закінчилася тим, що була зачіплена тема нумеро уно сьогодення. Як на мій скромний погляд, останнє вийшло найцікавішим у музичному плані.

 

Не відходимо далеко, розвертаємось у бік alyona alyona. Виконавиця теж видала три цілісні роботи, які ми і розглянемо. "Коли ховають молодих" — присвячений пам’яті юного 15 річного хлопця, Дані Дідика, який став жертвою теракту під час Маршу єдності у Харкові, в лютому 2015 року. Друга робота "GO!" є офіційним саундтреком до української спортивної драми "Пульс". "Пам’ятаю" — більш типова тематика виконавиці, де йде розбір минулого і впливу його на теперішнє. Карантин не пройшов даремно, впевнений, на його закінчення ця команда приготувала вже багато матеріалу, зокрема часто згадується спільні композиції із закордонними зірками. Все це тримають у таємниці.

 

А до наших плейлистів повернувся Довгий Пес з новим альбомом #олскул. Автор розповів, що це комбінація різних шкіл звучання, котрі він зустрічав на своєму робочому шляху. Особисто я чекав на трек "Косячок". Колаборація із Zombo та DJ Shon під назвою "Перезимуєм" була наступним кроком виконавця. Душевний трек "У лісі", який обжився кліпом, Пилипу смакує найбільше. Ліс і кімната… Карантин.

 

Плавно переходимо до Zombo, який теж не просиджував реперські штанці. Відеокліп "Весна" — те, що треба для такої пори: легкість, гарний настрій та погода. "Вогненебезпечно" — спільний трек з київськими Тулим. Стріклі хіп-хоп, як то кажуть.

 

Вищезгадані Тулим, спільно з Хай Пре, видали карантинний лоу-фай кліп під назвою "Завтра я буду, сьогодні я є". Все витримано у рамках стилю.

 

Вінницький виконавець Чакір упевнено набирає оборотів. Спочатку він видає кліп "То не я", де виправдовується за все погане у світі. Згодом колаборує з SYSUEV та ХАС у композиції "Будь на ізі". Дуже чіловий звук, хороший результат. Думаю, що згодом ми будемо чути частіше про цього виконавця.

 

Ще один вінницький виконавець Ennyday, один з небагатьох, хто мав продюсера (самопального, та все ж…) нещодавно розпрощався з ним, і ми можемо почути першу роботу інді-артиста. Ніби нічого не помінялось.

 

Львівський андеграунд-виконавець, у всіх правильних розуміннях цього слова, Sonnium, видав трек, котрий не увійшов до крайнього альбому. Хороша техніка та тексти цього репера змушують задумуватись: а що би було, якби він краще працював над своїм просуванням та популяризацією? Слухаємо пісню "Коли є що":

 

Знову Львів. Учасник об’єднання "Братське коло" Levyy MC презентує відео на трек "Обіцянки". Міжлюдські відносини та вулиця є основною тематикою треку. Ще одна робота – "Легко". Кохання, розпач… Простеньке відео про складні речі.

 

Денні Дельта та Кілла7, екс-учасники DLF Squad, потішили давніх фенів треком "Поки ще маю голос". За музику відповідав DJ Shon. Назва треку є відсилкою до старої роботи за участі Дельти — "Поки ще чуєш голос", яка так полюбилася слухачам. 

 

Івано-франківський репер Лірик виживає у новому відео з відповідною назвою. Гарна природа Карпат робить всю атмосферу.

 

Olive Taud показала дупу в новому відео. Хороший маркетинг та стильний кліп "Молоко, мюслі", який звучить та виглядає свіжо.

 

Львів багатий на героїв, тому знову про захід. Твій Бог сьогодні п’яний презентували досить потішну відеороботу на трек з альбому. "Минуле" — це ностальгія, прикрашена кумедним відеорядом, який тримає увагу від початку до кінця.

 

ALTEREGO, представник івано-франківської школи, експериментує далі зі своїм звучанням, яке вже й так є самобутнім. Вокальні наспіви, відповідна атмосфера та тексти – почерк виконавця. На Саундклауді виконавця знайдете декілька свіженьких треків. Один з них отримав екранізацію. Вийшло досить стильно. Це, мабуть, весна…

 

Львів, але тепер нові імена. Frazé-Frazénko — це режисер, композитор, поет і хтозна хто ще. Артист спробував себе дуже багато в чому і настала черга реп-музики та альбому "#BezsmertnaKlasyka". Один із фітів з Vova Zi Lvova отримав відеоряд:

 

Ем… Це львівський проєкт Паліндром і в нього новий трек з кліпом. Львів стає центром українськомовного репу, і це заявка на сильну всеукраїнську сцену. Учасник Глави 94 все більше працює сольно і обіцяє ще один альбом, а поки що маємо обіграний хіт "Золото Карпат" в обгортці від Кашляючого Еда.

 

Ще один учасник Глави, який врешті зробив дебютний альбом "Саботаж". Гоня довго чекав на повернення Еда, та той, певно, бачить себе більше Паліндромом. Не опустивши голову, репер збацав реліз, який розкриває нам сутність персонажа: репер-алкоголік з радикальними поглядами.

 

Товариш усієї львівської реп-тусовки POLAMAV закинув у мережу СТРІТВІДЕО 2. Ніби нічого складного, як і говорить сама назва, але зроблено зі смаком і вимальовується вже певний стиль.

 

Повертаючись до нових імен Львова… Великий Ростік, як стверджують описи, комедійний генгста-треп про район та його активність. Тут брутальний гумор та багато лайки. Якщо ви маєте дивне почуття гумору, вам буде смішно. "Грейтест хітс" — скромна назва дебютного релізу репера.

 

Переходимо до рівненського учасника Ціни Ритму, який теж встиг наробити багато музики на різні смаки. Найперше, розглянемо роботу "десь це я вже чув", зпродюсовану Вутабі. Дивний відеоряд і абстрактні ідеї — все що переслідує творчість Аппекса. Експериментальний ЕР "Випадок" вмістив три композиції, в яких стилі переплітаються ще дужче. Трек з найлогічнішою назвою "&#32" отримав анімаційний кліп, де рівень заплутаності виріс. Сага закінчується поверненням до класичного хіп-хоп звучання разом з Джонні Дивним, ще одним учасником Ціни Ритму

Аппекс не може довго перебувати під ярликом одного жанру, тож він прямує до чогось абсолютно нового в Україні — відсутності меж жанрів в абсолюті. Мінуси? Приблизно 10 слухачів із 1000, можливо, і розуміють, про що розповідає автор. І це в кращому випадку.

 

Чернівецька виконавиця Dobra повернулась із синглом "Замкну", де продовжує лінію меланхолійної музики:

 

Досить неочікувано залетів у мережу альбом від об’єднання Ешелон. Мелодійна та чілова музика, хороші тексти та правильний настрій. Все це можна віднайти у релізі "Колишні люди". Один із учасників — Рома Майк, для мене досі є дуже перспективним музикантом, стрімкий зліт якого стримує лише він сам.

 

Луцький репер Дядя Вова готує свій альбом "Хлопець" і підкидує нам сингли з нього, я так підозрюю. 

 

Відхрестившись від українського репу, колишній учасник На відміну від взяв актуальну тему і проїхався по ній двічі. Спочатку Freel випустив домашній кліп "Вірус", а згодом трек та відео "Санітайзер". Не оригінально, але актуально.

 

Аліна Паш запустила челендж #vysokomirni, запропонувавши реперам, і не тільки, дописати другий куплет композиції. Відгукнулось багато людей, серед яких були і популярні, і не дуже. Фінальний вибір Аліни був доволі суб’єктивним, але має повне право, бо пісня її. Щоб переглянути всі заявки — пройдіть за хештегом в інстаграмі. 

А ще, поки було дуже нудно, Аліна об’єднала свої ідеї з Drofa, львівським київським репером, щоб створити стьоб-дует PI TON, де артисти проходяться по актуальних темах, як це робить Freel, скажімо. Якщо вірити словам обох, це лише початок.

 

На такі позитивній ноті я би хотів завершити свою підбірку. Сподіваюсь, що вона вам сподобалась, і, отримавши нову порцію музики, ви дочекаєтесь наступної. Мийте руки з милом, а мило — руками. Не облизуйте пальці на вулиці та не розблоковуйте смартфони язиком чи носом. Бережіться, словом. Сподіваюсь, що наступного разу ми будемо обговорювати український реп за більш сприятливих умов.  

Детальніше про реп-зиму 2019-2020 читайте тут. https://www.neformat.com.ua/articles/rep-zima-2020.html

Обкладинка - cottonbro/Pexels
 

Neformat.com.ua ©