Woop-woop! That's the sound of da police...

З приводу трагедії у Переяславі-Хмельницькому, де п'яні поліцейські вбили 5-річного хлопчика, згадуємо всесвітню музичну спадщину і різні треки, які у свій час присвячували правоохоронцям ті чи інші виконавці. 

UPD. Плейлист ми дещо оновили та доповнили після останніх подій, що сталися у поліцейському відділку Кагарлика, де прямо у відділку зґвалтували та жорстоко побили дівчину, яка була свідком у незначній справі.

NWA — Fuck Tha Police

Золота класика хіп-хопу і, напевно, найвідоміший трек, присвячений поліції. Текст пісні був реакцією на свавілля американських поліцейських. Цікавий факт: у 1989 році тільки одна радіостанція наважувалась ставити цей трек в ефір. Це була австралійська радіостанція Triple J. Вона крутила трек протягом шести місяців, поки влада і поліція не заборонили їм робити це. У відповідь на заборону радіостанція запустила в ефір трек N.W.A. "Express Yourself" на повторі на 24 години.

 

Rage Against The Machine – Killing In The Name

Одна з найбільш відомих пісень колективу. З’явилась вона після відомого у США інциденту з Родні Кінгом. Родні був таксистом у Лос-Анджелесі, якого поліцейські спіймали за перевищення швидкості та жорстоко побили, при цьому колеги приховували їх дії від сторонніх людей, але один місцевий житель зняв всю подію на відеокамеру і відправив матеріал до місцевого телеканалу новин. Відео було показано по багатьох телеканалах у всій Америці. Суд не знайшов правопорушення у діях поліцейських, і ніхто з них не був покараний.

У Лос-Анджелесі після винесення вироку, з 29 квітня по 4 травня 1992 року, розпочався масовий бунт, який завершився сумною статистикою – смерть 53 людей, 2383 травмованих і понад 7000 пожеж. Через 6 місяців після цих подій з’явилась пісня "Killing In The Name". Вона миттєво набрала популярність, і було створено другу, цензурну версію для ротації на радіо і телебаченні.

Найвідомішою цитатою пісні стало "Some of those that work forces, are the same that burn crosses" ("Деякі з тих, хто працюють силовиками, ті самі, хто спалюють хрести"), якою вокаліст намагається сказати, що багато полісменів можуть бути учасниками Ку-клукс-клану.

 

KRS-One — Sound of Da Police

Безсмертна класика від KRS-One з альбому "Return of the Boom Bap". У пісні "Sound of Da Police" поліцейський офіцер порівнюється з наглядачем рабів на плантації, а у кліпі ми бачимо працівників поліції за роботою. Багато кадрів присвячено розгону демонстрації, протестуючих лупцюють кийками, поливають з водомета тощо.

 

Body Count — Cop Killer

Напевно, найгучніша пісня зі списку. Вона зробила гурт Body Count і її лідера Ice-T ворогом номер один у США. Репер постійно отримував погрози від високопосадових поліцейських чинів. Проти пісні висловились навіть Олівер Норт і Джордж Буш-старший і навіть віце-президент США Ден Куейл. 

 

Психея — Убей мент@

У доповнення до минулого треку варто згадати пісню російського ню-метал гурту Психея. На фестивалі ЭММАУС 2007 за виконання цієї пісні вокаліст гурту був побитий працівниками правоохоронних органів. Пізніше Роскомнагляд заборонив цей трек, як екстремістський. Зараз кавер на цю пісню регулярно виконує на своїх виступах київський гурт Bojevilla

 

Anti-Flag – PoliceStory

Найбільш емоційна пісня на тему проблем з поліцією від гурту, який відомий музикою з текстами на політичну тематику та чіткою громадянською позицією. Anti-Flag дуже гостро виступає проти надмірної жорстокості до афроамериканців з боку працівників поліції. У пісні "Police Story" розповідається історія смерті Johnny Gammage 1995 року. Gammage проїжджав увечері в дорогому автомобілі в "білому кварталі", чим викликав підозру в поліцейських, які учотирьох задушили його під час арешту. Хоча розтин показав, що причиною смерті було застосування надмірної сили та тиску на грудну клітку при затриманні, ніхто з поліцейських не отримав покарання.

 

Operation Ivy – Officer

Пісня відомого ска-панк гурту, яка вперше була записана в 1987 для каліфорнійської збірки "Turn It Around!" Вона була кілька разів перевидана за наступні роки на різних лейблах. У пісні йде мова про поліцейських, які зловживають своїм службовим становищем для знущання з людей і отримують хворобливе задоволення від цього.

 

Beastie Boys – Transit Cops

Пісня Beastie Boys 1982 року про поліцейських, які працюють у метро Нью-Йорку. Трек вийшов на альбомі-збірці старих пісень Beastie Boys "Some Old Bullshit" у 1994.

 

Sodom – Fuck the police

Німці Sodom є одним зі стовпів тевтонського треш-металу. У період зі 1994 по 1997 вони випустили три альбоми з нахилом до панк-року — "Get What You Deserve", "Masquerade In Blood" і "Til Death Do Us Unite". На останньому був і трек "Fuck The Police", на який також зняли відеокліп. У ньому показано тортури та знущання поліцейського над затриманими.

 

Doom — Police Bastard

Трек з однойменного релізу одних зі стовпів ді-біту британців Doom. На цю пісню їх надихнула творчість Джорджа Оруелла, у творах якого поліція зображається контрольованим репресивним органом у руках держави.

 

The Dicks — Hate Police

Пісня техаського гурту 1980 року. Вокаліст Gary Floyd озвучує поліцейського-расиста, який виливає всю свою ненависть на афроамериканців та латиноамериканців, використовуючи своє службове становище та зброю.

 

The Bobby Fuller Four – I Fought The Law

Пісня, яку написав Sonny Curtis у 1958, була вперше записана гуртом Тhe Crickets у 1959 і була відома на локальному рівні в Техасі. У 1965 The Bobby Fuller Four випустили свою версію пісні. Гурт у цей час був підписаний на потужний лейбл, і пісня швидко стала відома по всьому США, а також потрапила на 175-е місце у списку "500 найкращих пісень всіх часів" у журналі Rolling Stone. Пізніше свою версію пісні випускали The Clash, Green Day, а також Colin Farrel для фільму "Intermission" i Mary’s Danish для "Баффі — винищувачка вампірів".

 

Junior Murvin – Police&Thieves

Пісня написана двома легендами reggae/dub напрямків – Junior Marvin i Lee "Scratch" Perry у 1976. Вона розповідає про відносини поліції та вуличних банд Кінгстона. У пісні робиться висновок, що різниці між цими двома сторонами нема й обидва тільки борються за право володарювати нелегальними бізнесами Ямайки.

 

Bob Marley – I Shot The Sheriff

Одна з найбільш відомих пісень Марлі, яка вперше появилась на альбомі "Burnin’" гурту The Wailers. У пісні Марлі в ролі оповідача зізнається, що застрелив шерифа захищаючи себе, але його ще хочуть звинуватити у вбивстві помічника шерифа. Місцеві жителі у пошуках його, але невідомо, чи то через помсту, бажання отримати винагороду чи з іншої причини. У одному інтерв’ю Марлі зазначив, що спочатку у тексті він хотів використати "поліцейського", але боявся тиску влади, тому змінив його на "шерифа". Також в іншому інтерв’ю Боб зазначив, що частина тексту є правдивою, не уточнюючи, що саме трапилось насправді. Існує також альтернативне пояснення пісні, згідно з яким після виникнення конфлікту з людиною, Боб знищує причину конфлікту (яку символізує шериф), а не саму людину (тобто помічника шерифа). 

 

The Exploited - Police Shit

Пісня базується на історії так званих "The Guilford Four", чотирьох британців, які були помилково звинувачені в організації вибуху у пабі та відсиділи за це 15 років, хоча врешті були визнані невинними та у 1989 році випущені на свободу. 

 

Agnostic Front - Police Violence

Знаменитий американський гурт теж не обійшов стороною питання поліцейського насильства. Зокрема у пісні "Police Violence" з мініальбому "The American Dream Died" (2015). Ще раніше, а саме у 1999-му, у пісні "Police State" гурт співав, що Нью-Йорк - це поліцейський штат та відкрито критикував за це ексмера міста Рудольфа Джуліані. 

 

Dead Kennedis - Police Truck

Ця пісня американців у сатиричній манері переповідає історію, що сталася у Лос-Анджелесі в пізніх 70-х, коли двоє копів напилися на роботі, побили інших пияків і згвалтували проституйованих жінок, та загалом є критикою гурту щодо корумпованості та жорстокості поліцейської системи. 

 

Black Flag - Police Story

Американський хардкор-гурт постійно відчував тиск поліції, на що фронтмен гурту Генрі Роллінз неодноразово повторював, що цей орган створює більше проблем, ніж вирішує. Апогеєм відносин гурту та поліції можна назвати сингл "Police Story", на обкладинці якого зображений коп із дулом пістолета в роті. У вигляді флаєрів це зображення колектив поширював у Лос-Анджелесі. 

 

Жадан і Собаки — Нова Поліція

І насамкінець про те саме українською мовою. Пісня увійшла до альбому "Пси" 2016 року. 

 

Cios - Покидьок

Про провал поліцейської реформи, наслідки якої періодично спливають в українських новинах, ще у 2017-му співав хмельницький стріт-панк гурт Cios. 

 

Юрій Бондарчук — Арсен Аваков 

Трек "Арсен Аваков" та Сергій Воронов зробили за мотивами пісні The Clash "The Guns of Brixton", що, до слова, розповідає про бунти 1980-х у Брікстоні, які почалися, зокрема, і через безкарне свавілля поліції. Водночас у випадку українських виконавців це не стільки реверанс у сторону британських легенд панку, а радше шанобливий уклін житомирським колегам Шоу Трумена, які подібним чином жонглювали піснями Літтл Річарда, Blur чи навіть Владіміра Круга.

 

Alcohol Ukulele - Пси Авакова

Харків'яни Alcohol Ukulele ще минулого року написали пісню з промовистою назвою "Пси Авакава" та містичним мотивом у дусі дарк кантрі. 

 

Mauser - Злі копи

Цим треком львівський хардкор гурт, найперше, хотів передати, що поліції, як такій, не можна довіряти: "Ми не за реформи й не за відставку міністра, нам байдуже "поліція","міліція"… Ми проти ідеї, що у когось є влада".

Neformat.com.ua ©