Знайомство з лейблом Metal Scrap Records

Metal Scrap Records — це український метал-лейбл, що з початку 90-х видає закордонних та українських виконавців. Детальніше про нього нам розповів директор лейблу Анатолій Кондюк. 

Що таке лейбл Metal Scrap Records

Компанію заснував я у 1993 році. Спочатку був журнал Metal Scrap fanzine, а у 1994 вийшов перший збірник на касеті. Загалом же за 27 років діяльності лейбл випустив близько 180 релізів та співпрацював зі ще більшою кількістю виконавців. Більшість гуртів, які ми видали за всі роки, ніколи самі не змогли б досягти того, чого вони досягли з нашою допомогою. Нашою місією є підтримка вітчизняних (і не тільки) гуртів, просування їх на міжнародний ринок, а також підтримка популяризації металу, як жанру музики, в цілому. 

Маємо також два підлейбли. Total Metal Records надає перевагу таким жанрам, як Thrash, Power, Heavy, Progressive, а Another Side Records більше відповідає за Black, Doom, Grind, Alternative. 

Формат

Немає жодних обмежень і рамок відносно жанрів. Головне правило — у межах металу чи важкої музики. Хоча без винятків теж не буває.
Те саме щодо формату — однаково доносимо музику до слухача, чи то на компакт-диску, вінілі, чи на цифрі.

Артворки

Жодних вимог. Виконавцю краще знати, якою повинна бути обкладинка. Це його музика і лірика, і ніхто краще за нього не може цього відчувати. Я вважаю, що ніхто не повинен вказувати музиканту, яку писати музику і в яку обкладинку її загортати. Це творчість, яку треба оцінювати та поважати, а не товар, який робиться під замовлення. Метал і попса відрізняються і цим також.

Звичайно, якщо гурт просить допомоги в цьому питанні, ми підберемо художника для реалізації його проєкту. Але, зазвичай, гурти приходять з уже готовими проєктами.

Переваги та недоліки видання закордонних виконавців 

Не враховуючи збірники, ми видавали виконавців з багатьох країн, основні серед яких Україна, Білорусь, Росія, Польща, Угорщина, Швейцарія, Італія, Греція, Ізраїль, Ірландія, Англія, Австралія, Казахстан, Латвія, Молдова, Тайвань, Хорватія, Німеччина, Канада, Сербія...

Україну все більше поважають на світовому музичному ринку, і в цьому є, може, відносно маленька, але частка нашої роботи. Для мене вона досить значна, бо я безпосередньо бачу результати, а також чую відгуки при спілкуванні з партнерами в усьому світі. І це є великим натхненням для того, щоб працювати далі.

Дискографія 

Наразі останні релізи — це два сингли харківського гурту GromadaH.

Виділити найкращих не можу. Кожен виконавець цікавий по-своєму. І неправильним буде порівнювати різні стилі чи напрямки — для кожного є свій слухач. Мені подобаються усі, а слухачі можуть самі обрати, що кому більше до смаку. 

Українські видання

У дискографії Metal Scrap Records можна знайти цілий ряд українських виконавців. Неформат радить послухати наступних. 

Ex Animo — Neverday (2016)

Старожили української gothic-doom metal сцени у 2016-му випустили свій крайній, другий у дискографії, повноформатник. Прем'єра відбулася водночас в Україні та Японії. Metal Scrap Records відзначає агресивне, але водночас мелодійне звучання альбому, темну атмосферу та вдумливу лірику. Сере джерел натхнення гурту лейбл відзначає гурти Anathema, Moonspell, The Gathering, Black Sun Aeon, October Tide, Swallow The Sun і Paradise Lost.

Aeternus Prophet — Виключення Недомінантного Матеріалу (2016)

Другий повноформатник гурту, у якому фастівська команда поєднує блек з дет-металом та загалом демонструє якісний ріст, у порівнянні з дебютним LP. А ще це один з тих не надто частих випадків, коли можемо насолоджуватися українськомовною лірикою. Має підійти фанам Novembers Doom, Rotting Christ, Sceptic Flesh, Belphegor, і Behemoth.

Dimicandum — The Legacy Of Gaia (2012)

Дебютний повноформатник киян Dimicandum, як відзначає лейбл, уміло поєднав різні елементи різних жанрів, як-то мелодичність Melodic Death Metal, повільність та атмосферу Doom & Gothic Metal, драйв від Thrash & Heavy. Зараз гурт працює над новим альбомом. 

Penetrum — Instrument Of Delusion (2018) 

Знову ж таки київський melodic death metal з дебютним лонгплеєм. Реліз написаний переважно під впливом фінської школи Melodic Death Metal з її швидкими та мелодичними рифами, але не цурається запозичень і з інших підвидів металу. Лейбл радить реліз поціновувачам Kalmah, Norther, Children Of Bodom, Insomnium, Ensiferum, Wintersun, Gates Of Ishtar, Immortal Souls, Hypocrisy, Kataklysm тощо. 

Sectorial — Erase And Reborn The Humanity (2012)

Дебютна робота Sectorial, де гурт ще грає Blackened Thrash Metal/Grindcore і яку чимало слухачів любить більше, ніж, наприклад, крайній повноформатник "VYR". Але вже тут чуємо, як мінімум, два фірмові елементи творчості Sectorial — використання етнічних інструментів та українська лірика. 

Плани

В часи епідемії планувати вже давно навіть не смішно) Але все ще хочемо знову проїхати європейським туром по Україні. Ми його вже двічі переносили через ситуацію з Ковідом, і, якщо вона не зміниться на краще, то, мабуть, будемо переносити ще далі.

Найкращою підтримкою від гуртів є робота над їхніми новими матеріалами та проєктами. А найкращою підтримкою від слухачів, звичайно ж, буде придбання музики цих гуртів, чи то на цифрових платформах, чи на фізичних носіях.  

 

Metal Scrap Records у соцмережах:

https://metalscraprecords.com
https://twitter.com/metalscraprec
https://www.facebook.com/MetalScrapRecords/
https://www.youtube.com/user/metalscraprecords
https://metalscraprecords.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/metalscraprecords/

https://www.totalmetalshop.com

Більше матеріалів про лейбли тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©