Як пройшов Hip-Hop Kemp 2019

Цього серпня у Чехії вже увісімнадцяте відбувся один з найбільших європейських тематичних фестивалів – Hip Hop Kemp, що традиційно збирає фанатів репу, графіті, брейкдансу та загалом хіп-хоп культури. Так само доброю традицією вже стає участь наших українських MC у цьому фестивалі, тож сьогодні Zombo та KyLЯ(Тулим) діляться з нами своїми враженнями від цьогорічного івенту.

Поїздка на Hip-Hop Kemp, один з найатмосферніших хіп-хоп фестивалів у Європі, вже стала для нас традицією. Вперше ми потрапили на фестиваль як глядачі у 2016 році. Спробували пожити як у звичайному кемпінгу на території фестивалю, так і в готелі у сусідньому місті, доїжджаючи щодня до фесту на автомобілі. Тоді це був ювілейний 15-й фестиваль, який зібрав близько 20 тисяч відвідувачів. Та цього року ми вже вдруге їхали як запрошені артисти. Подорожували до міста Градець Кралове, поблизу якого і проводиться кемп, зі Львова на авто. Дорога разом з перетином кордону зайняла близько 10 годин.

Hip-Hop Kemp 2016 

Цього року кемп був помітно меншого масштабу, у порівнянні з минулими. Окрім найбільшої Main Stage були ще 3 сцени: Backspin stage, Chapeau Rouge Stage та Game Over Stage (тут проводились брейкінг, паппінг та хіп-хоп батли). На території були встановлені баскетбольні кільця, тому можна було пограти у стрітбол. Також були точки з різним мерчем, шмотом багатьох хіп-хоп брендів, вінілами, CD з улюбленою музикою, сувенірами.

69025677_10157344391921760_5132116366848950272_o

Життя у наметах, барбекю, на стінах довкола райтери малюють свої шматки, десь чути біт і раптом утворюється коло, де вриваються бібої, або ж емсі імпровізують фрістайлом. Навколо чути реп різною мовою та всі один одного чудово розуміють…

Про наш виступ

Ми підготували спільну програму Тулим, Zombo та DJ Shon, спеціально для фестивалю. Шону навіть поставили мікрофон для бек-вокалів, що є дуже великою рідкістю у його практиці, і це додало ще більше енергії нашому шоу! Серед слухачів були німці, австрійці, поляки, чехи, віддача була шаленою, ми прокачались помітно більше, ніж минулого року! Після останнього треку нас кликали на БіС, але таймінг фестивалю був обмежений, проте дуже радує, що з кожним роком набираємо обертів і відчувається прогрес.

IMG_3027

Далі про концерти, на яких нам пощастило побувати. 

Одним з перших ми побачили виступ польської команди Hurragun. Самі себе вони називають "Boom-bap Kingz". Фанкові біти, і 5 людей на сцені розносять публіку вщент, kurwa! Легендарний бітмейкер Apollo Brown презентував свою програму разом з емсі Rapper Big Pooh. Можна було чути багато треків з їх спільного альбому "Words Paint Pictures". Mixmaster Mike, який працював з Beastie Boys, вкотре показав свій неймовірний скіл за вінілами, поєднуючи треки різних стилів і використовуючи максимально фішок turntablism’у. Він уміло підігрів публіку своїм шоу. Через співпадіння часу наших виступів ми встигли тільки на завершення сету Freddie Gibbs, проте публіка з піднятими вгору руками вже максимально відривалась... Дочекавшись виступу французів Hocus Pocus, ми були безмежно вражені їх лайвом. Джазові музиканти, ді-джеї та емсі робили все настільки відточено та синхронно, майстерність та енергія на сцені зашкалювала і передавалась нам. Безперечно, це один з найфірмовіших виступів на цьому кемпі.

Нідерландець BlabberMouf, як завжди, розніс Backspin Stage шаленою boom-bap енергією, за підтримки своїх друзів – EllMatic, та німецького бітмейкера Figub Brazlevic. Бруклінські представники формації Boot Camp Click – Smiff N Wessun представили програму з live band-ом Champion Sound. Такі класичні речі як "Bucktown", "Wreckognize" та інші зазвучали зовсім по новому. Романтично-соуловий Masego, кулеметний фаст флоу від Tech N9ne, душевність та досвід від ветерана Masta Ace на пару із бітмейкером Marco Polo, агресія та електронщина від Dope DOD, максимальна командна злагодженість від Clear Soul Forces, класичний "Simon says get the fuck up" від Pharaohe Monch, діджей-сет від легендарного бітмейкера Alchemist – і це ще навіть не повний список того, що ми побачили та почули. Кожен міг знайти собі музику на будь-який смак, з кардинально різним настроєм та вайбом, і відповідно, пережити максимальний спектр емоцій за ці 3 незабутні дні на Кемпі.

Після таких фестивалів дуже приємно усвідомлювати себе частиною світової хіп-хоп культури, де тебе часто розуміють без слів, а всі розбіжності стираються завдяки мистецтву. Все зливається в один великий злагоджений організм, де кожна частинка вдало функціонує, і немає місця конфліктам і упередженням. Побачимось на Кемпі наступного року!

Довідка

Hip Hop Kemp - найбільший хіп-хоп фестиваль у центральній та східній Європі, цього року він святкував свою 18 річницю. Захід пройшов у Festivalpark поруч з містом Градець-Кралове в Чехії. Hip Hop Kemp кілька разів поспіль був внесений в топ 50 кращих фестивалів світу за версією CNN, адже щороку понад 20 тисяч любителів репу з усього світу збираються на це хіп-хоп свято.

Hip Hop Kemp у соцмережах:

https://www.youtube.com/user/hiphopkemp
https://www.instagram.com/hiphopkemp_ru/
https://twitter.com/HipHopKempRU
https://www.facebook.com/hiphopkemp
https://ru.hiphopkemp.cz/

Фото з оф. сторінки Hip Hop Kemp

Neformat.com.ua ©