Брата нікуди не звуть, Брат всюди приходить сам. Інтерв'ю

Хрінь якась! Я вимикаю.
Павло Зібров

Не знаю, для кого это. Не для меня точно. Я — не наркоман.
Олексій Веренчик, Detach

Как только прочитал, что это херня и для наркоманов, сразу не задумываясь нажал на ссылку и попал по адресу к кому надо.
Al Kova, Soom

Як тільки цей хіп-хап проект з’явився на просторах інету, на нього стало складно не звертати увагу. Можна багато про що поміркувати, посміхаючись після прослуховування BRAT зі Львову. Спочатку ЗМІ вирішили, що цей виконавець ховає свою особистість й не бажає відкриватись публіці. Хтось, навіть, моментально наставив на нього купу штампів. Ми теж потрапили на цей гачок, але не побоялись бути битими і задали Брату декілька запитань. Що з цього вийшло, читайте далі у тексті про іронію, дійсність, літературу, Трікі, feat. with Soom, претензії на пост президента та лігалайз.

- Яка ціль твого проекту? Можеш написати у трьох тезах? Наприклад, "Брата нікуди не звуть", тому що..?
- Як тебе звати насправді?
- Чому проект був поданий анонімно?

- Спробую одним пострілом відповісти на всі три питання одразу. Отже, BRAT – це проект, який зародився у моїй голові на початку 2017-го. Я вже більше 10-ти років займаюся музикою, у тому числі є учасником одного доволі знаного проекту, який за плечима має певний музичний досвід – виступи, концерти, тури в Україні й закордоном. BRAT відрізняється за ідеєю, музичною подачею, посилом від того, що я робив у своїх попередніх проектах. BRAT – іронічний коментатор дійсності. Часом провокативний, складний, а іноді - дуже простий. Це також спроба зробити інший музичний продукт, відмінний від попереднього. Тому вирішено було, передусім, застосувати анонімність не в контексті таємничості, (яку чомусь так вигідно взяли на вила журналісти), а бажання не асоціюватися з попередніми здобутками на культурній ниві. Грамотному слухачеві, який добре знає українську альтернативну сцену, одразу стає зрозуміло з перших акордів і звучання голосу – чий це проект. І це добре. Зверніть увагу: ніякої конспірації у цьому нема. У релізах просто не згадується ім'я автора проекту і від цього він стає "таємничим". Ну от ти ж мені пишеш, і навіть знаєш, хто я такий і як мене звати?)

- Коли плануєш перші живі виступи?

- Маю сподівання і надії. Надії – якнайшвидше. Сподівання – весна 2018-го. Запланований виступ на тернопільському ГАМСЕЛИТЬ, є запрошення у Київ і від гурту SOOM – в Харків. Починаємо лише стадію живих репетицій.

- Tи будеш показуватись в них, розкривати ім'я тощо?

- Балаклав вдягати не буду – у них незручно. Переховуватися не буду теж. Фарбу на обличчі теж не люблю.

- Ти достатньо незвичайний, як для звичайного репера. У тобі є багато літературного,  є щось від Трікі.. Чому ти обрав хіп-хап, а не щось більш експериментальне?

- Як уже я писав, у попередніх проектах у моїй музиці йшлося про мікс – електроніки, року, іноді теж хіп-хопових речей. А тут з’явилася неосяжна ідея -  зробити отаке, тим паче, що хіп-хоп я люблю з дитинства. Ясно, що з якимось моїм приватним досвідом, я не думав про те, щоб зробити щось канонічне. Йшлося про бачення цієї музики і культури через призму власного музичного і, що вже там брехати, літературного досвіду. Я ніколи не належав до реп-тусовки, хоча кількох осіб давно знаю звідти і товаришую з кількома з них.

- Чи будуть після "V​$​TAVЛЯЄ" якійсь фіти? Якщо так, то з ким й чому?

- Планується один фіт на одному релізі в Німеччині (про це трохи згодом). Працюємо над спільною робою з харківським гуртом SOOM. Давні друзі Familia Perkalaba готують альбом реміксів – там теж буде мій мікс їхньої пісні "Сині Прилуки". Ще є кілька ідей – про них теж, згодом. 

- Де б ти хотів зробити лайв в Україні, щоб це не було звичайною сценою? Я маю на увазі несподівані місця: якісь містечка, хутори, лимани, сірі зони тощо.

- Таких місць є надзвичайно багато. Ну, було б класно повернути час назад і зробити щось екологічне, як були колись Шешори, у Карпатах.

- Ти мені нагадуєш місцями КА4 та гурт Центр (Василя Шумова, а не Гуфа та ко), таке порівняння не ображає? (раптом це не тільки я буду)

- Зважаючи на те, що ти вище написав про Tricky, можу спробувати пробачити тобі ці дві трешнякові назви, які ти написав у питанні)

- Чим ти живеш окрім BRAT'a? Ким працюєш, що дає підніжний корм?

- Я спробував все детально окреслити все у пісні "ФОП". Жартую. Я займаюся різними проектами – музика, література, культура загалом. Там доводиться багато ходити, і у цих мандрах ти здобуваєш саме той бажаний, підніжний корм.

- Я бачив, тебе на одному музичному виданні опосередковано порівняли з наркоманом, тож що для тебе є стимулятором творчості?

- Я вже їх прокляв (не музичне видання, а тих, хто так висловився). Проблема в тому, що певні люди вважають нормою наїбашити якомога більшу кількість штампів. А BRAT - він різний. Для того і під ним не пише прізвища, бо людина завжди така, як вона є. А BRAT він може змінюватися від треку до треку. В цьому і його прикол.

- Очевидне питання — лігалайзу так?

- Так. 

- А що для тебе наркотики?

- Можна скинути знаний список на вікіпедії, а можна написати більше – що це певна залежність від чогось. От, наприклад, від певної дівчини. Вона часом викликає більшу абстиненцію і відходняки, ніж будь-які речовини. Вже не кажучи, що в нас півкраїни півдня у бодуні, а інші півдня - вже підвипивши, якщо не гірше. Що там ще про залежності?)

- Наприкінці альбому є два політичні треки. BRAT піде в депутати з наступним альбомом?

- Політичних треків на цьому альбомі нема. Є певні бачення того, як розвивається ситуація з сатиричної точки зору, є певні абсолютно символічні речі. З наступним альбомом я планую уже в президенти. Але хз, чи стане заробити на кампанію і внесок ЦВК в умовах хиленьких продажів музики в Україні.

- Яке б питання ти задав своїм слухачам та… читачам?

- А що їх питати? Їм можна лише всім подякувати за любов і ласку. Обійняти дружно. Помолитися за них, щоб вони множилися і плодилися.

- Три книжки почитати, три гурти послухати від BRAT'a.

- Музика: з українських новинок зайшов проект ЛЮСІ. Слухаю німецького репера Trettman і співачку Sevdaliza. Почитати: та почитайте будь-що – це дуже корисно для розвитку інтелекту. Базарю, будь-яку книжку берете і на день годину читаєте. А там розберетеся.

Neformat.com.ua ©