Atanas Bro (Sex Blender, Electric Meadow Fest): На рівні свідомості живий виступ - це медитація

Львівський психоделічний гурт Sex Blender нещодавно видав дебютний альбом "Hormonizer". Про запис, своє захоплення ударними і не тільки, нам розповів його творець Atanas Bro.

- Привіт! Одразу хочу привітати з випуском дебютного альбому. Під час нашої минулої бесіди (2 роки тому) ти вже тоді згадував, що працюєш над матеріалом для нового проекту. Розкажи, будь ласка, детальніше: як народився реліз та чи планується випуск на фізичних носіях?

- Привіт. Це все почалось з того, що я записав у свій нотатник план на поточний рік, одним з пунктів якого було "Записати дроуновий альбом". Власне, магічним чином задумане і почало реалізовуватись. Спочатку я познайомився з Андрієм Малицьким, гітаристом, з яким ми окреслили план дій для спільної творчості, винайняли гараж для репетицій, і понеслось. Вже на наступних джемах до нас доєднався Ростислав "Ронні" Гарбар зі львівського гурту firejam, і з квітня 2017 ми запустили творчий механізм. Через деякий час ми стали квартетом. До нас приєднався Юрко Савчук, у минулому учасник Apostate. Таким чином ми підсилили ритм-секцію і досягли більш потужного саунду.

Надихнувшись виступом на Electric Meadow ми зібрали всю необхідну апаратуру і виїхали за місто для накопичення матеріалу. У нас були дві ударки Premier i Amati, два гітарні підсилювачі - вінтажний Music Man, сучасний Peavey і кабінети до них, два басові комбо, 15 мікрофонів, 10 стійок і купа кабелів різних кольорів і специфікацій. Ми мали три напрацьовані композиції і їхали писати EP. Трек "Covered by Night (Shines from Within)" народився вже під час запису і це наша улюблена композиція. До запису долучились також хлопці з гурту Волоцюга - Віталій Світлий у ролі звукорежисера та Саша Ступачок як технік. Без них цей запис не був би можливим.

- Чому саме така назва?

- Це питання вирішилось найбільш неочікуваним чином. Мені випадково, у рандомному діалозі, почулось "секс блендер". І це було як – "Ось вона, назва!!!". Більш складним завданням було переконати хлопців. Після довгих і складних асоціативних рядів і пояснень маркетингових алгоритмів (ред. сміється) вони таки зрозуміли і ми стали Sex Blender'ом.

- Чи маєте наміри презентувати ЕР десь окрім Electric Meadow 2018?

- По-перше, "Hormonizer" - це не EP, а повноцінний альбом. Нехай не вводять Вас у оману 4 треки, загалом по звучанню він займає понад 42 хвилини. По-друге, у нас щільний концертний графік: Львів, Тернопіль, Хмельницький, Ужгород, Одеса; також пропрацьовуємо дати європейського турне. Ми відкриті до співпраці з іншими містами та організаторами, завжди раді ділитись своєю творчістю з хорошими людьми.

- Як почалося твоє захоплення ударними та хто для тебе є кумирами з ударників?

- Природа взяла своє. А почалось все з концерту Eagles, який я знайшов у свого батька на полиці з відеокасетами. Мене не стримала відсутність установки, я просто її уявляв). Найбільший вплив у драммінгу на мене справили Ян Пейс і Джон Бонем. Я все ще не перестаю захоплюватись Ніком Мейсоном і Білом Уордом. Загалом, мушу визнати, що я недооцінював силу метронома і гумового педа, тому всім починаючим ударникам хочу побажати наснаги в роботі над собою, навіть якщо не пре. Просто візьми ту гумову дошку і пошукай, шо таке парадідли та рудименти.

- У вас вийшло круте відео на трек "Das Motorik" з мандруючим "Запорожцем". Розкажи детальніше.

- Відео для нас зробив відомий татуювальник з Києва Єгор Стрєлков. Ми самі творчі натури, тож вирішили не влазити у процес творення, поклавшись на смак майстра своєї справи. Я був упевненим в його потенціалі, оскільки вже декілька років спостерігаю за роботами Єгора і тихо насолоджуюсь його творчим генієм. Побачивши його перші спроби анімованих роликів, я одразу йому написав щодо співпраці - так і народилась візуальна сторона "моторіка".

- Уяви, що вам запропонували використати вашу музику для якогось фільму. Про що чи якого жанру це був би фільм?

- Загалом важко відповісти на це запитання. Оскільки я не хочу звужувати асоціативні ряди, які викликає наша музика і сковувати їх своїм баченням. Це, скоріше, спитаєте в режисера, який захоче використати нашу музику в своїх роботах. Ми тільки за!

- Мені завжди було цікаво, як слухачеві: як музиканти запам'ятовують композиції тривалістю понад 10 хвилин? Завжди здавалося, що такі треки в стоунері складаються випадково, під час джему, а потім, на живих виступах, грається основа з елементами імпровізації. То як це воно, грати 17 хвилин поспіль одну композицію на виступах?

- На рівні свідомості живий виступ - це медитація. Є елементи імпровізації, є основа - решту руки зіграють самі, вони теж вміють запам'ятовувати. Тут головне багато практики, багато репетицій!

- Окрім Sex Blender та Electric Meadow (до якого ми ще повернемося), ти ще привозиш різні гурти до Тернополя в Koza bar. Розкажи, що це за локація, чи є інтерес у гуртів до України та чому ці гурти рідко доїжджають до інших наших міст? Немає інтересу оргів, чи в Тернополі найбільша стоунер-тусовка?

- Моя кар'єра в Тернополі лише починається. Коза Бар - це найбільш атмосферне, альтернативне і творче місце, в якому мені доводилось бувати. Я його полюбив ще з часів, коли приїздив сюди грати зі своїм гуртом Тorf. Завжди теплий прийом і віддана публіка. Це і досі рідкість для клубного бізнесу в Україні. І Коза мене цим взяла. Я загалом ніколи не планував "працювати" в звичному сенсі цього слова. Але коли з'явилась пропозиція обійняти посаду арт-директора закладу, я жодної миті не вагався, щоб допомогти Козі залишатись на висоті.

Щодо стоунер-тусовки, то це не про Тернопіль. Як і не про жодне місто в Україні. Тут просто класно! Атмосфера курортного містечка з повільним ритмом і великою кількістю сонячних днів.

- До речі, чи надсилають іноземні гурти заявки на участь в Electric Meadow?

- Надсилають. Але в нас жорсткий відбір)))

31287091_1904924372872118_762649573154881536_n

- Для тих, хто ніколи не був на Electric Meadow. Чому варто відвідати фестиваль цього року?

- Це буде новим експірієнсом для прохаваних фестивальщиків, більше ніде в Україні ви не знайдете фест зі схожим лайн-апом і концепцією. Ми максимально лояльні до наших відвідувачів, ніяких суворих сек'юриті та обмацувань, жодних додаткових витрат за паркінг чи місце під кемпінг. Ми плекаємо атмосферу свободи та затишку для того, щоб створити найбільш сприятливі умови єднання з природою та музикою!

- Мабуть, риторичне питання: як вважаєш, чи буде колись легалайз та чи побачимо ми одного дня Electric Wizard в Україні?

- Я вірю, що легалізація "трави" відбудеться в найближчі 10 років. Досвід розвинених економік не може пройти непоміченим, навіть тут. Особливо надихає, що у нас розпочався кваліфікований діалог серед спеціалістів та громадських активістів з приводу медичного використання конопель. Я маю на увазі медичну конференцію з цього питання, що відбулась у Харкові 20 квітня. Це знак, що поступово громадська думка навколо цього питання буде змінюватись на більш сучасну. Тож почекаймо ще трохи.

- Глядач/глядачі, чи випадок, що найбільше запам'яталися за всю історію фестивалю.

- Нема якоїсь конкретної історії. Все завжди круто. Всі класні. Всіх люблю. І завжди з нетерпінням чекаю нових зустрічей! Особливо приємно знайомитись зі щирими та відкритими людьми, відчувати підтримку заради ідеї та бажання допомогти робити фестиваль кращим.

32215126_1886240581410403_3363524885342060544_n

Фото Valera Farafonova

- Чи може з'явитися вокал у Sex Blender в майбутньому?

- Ні. Вокал непотрібний.

- Ти досить різностороння людина – граєш в гурті, організуєш виступи, наносиш татуювання. Яке із занять тобі приносить найбільше задоволення та як ти відпочиваєш?

- А ще я малюю скетчі та розробляю деякі афіші для своїх івентів. Мушу визнати, що це досить затратно енергетично займатись купою речей одночасно, тому поки ми працюємо над альбомом, якась інша сторона моєї діяльності пригальмовується. Наразі хочеться більше малювати, але поки домінує Коза, Фестиваль і промо для альбому. За останній тиждень я розіслав 100500 листів для різних лейблів, блогів, букінгів і це дуже виснажливо.

- Про що мрієш в особистому та загальному сенсі?

- Я вже давно не мрію, бо мрії мають здатність втілюватись. Тому я ставлю більш складні завдання, щоб не втрачати цілі в цій імітації реальності, у якій ми з Вами знаходимось;)

Дякую за інтерв’ю!

Фото:Василь Лагодюк

Neformat.com.ua ©