Yarek Ovich / Wisdom of Shadows / Voice of the Wanderer - Простор (2015)

Абсолютно нормальним, істинним, закономірним є те, що музика виступає свого роду відображенням стану душі її творця, перетвореного на сукупність, як це казав герой Кайдановського - Сталкер, зв’язаних «безідейно, механічно, без асоціацій звуків, але здатних якимось чином проникати в саму душу, змушуючи її резонувати у відповідь». Подібне твердження залишається актуальним і для молодого миколаївського one-man-band проекту Yarek Ovich, який за два роки свого існування вже встиг звернути на себе увагу.

Ідея створення даного проекту, назва якого звучить наче якась анаграма, скореному журбою та бажанням заграти щось своє Олександру Ярмоличу, його єдиному учаснику, з’явилась в 2014 році, паралельно будучи гітаристом в ще одній відомій миколаївський формації Miellnir. Але на відміну від музики останніх Олександр вирішив спробувати  творити в іншому улюбленому для себе жанрі атмосферного блек-металу, такого популярного в цій країні.

Дебютна робота Yarek Ovich– міні-альбом Place of Solitude - побачила світ вже 1 лютого 2014 року, раніше майже на рік ніж у Miellnir, яка розповсюджувалась зусиллями виключно цифрової дистрибуції. Для Олександра цей реліз став доволі експериментальною роботою, зважаючи на подальші релізи, але навіть з роллю відправної точки справився просто на відмінно, привернувши чимало уваги. Чудовий неприхований мелодизм, підтриманий партіями двох гітар та басу на  фоні полотна осінньої скорботи та туги, яке в кульмінаційні моменти переходить на передній план, рідкі клавішні та відчайдушний скрімовий депресивний вокал викликають настільки якісно та чесно, що викликають з пам’яті найкращі асоціації, раніше отримані музикою Austere, Cold World, Wedard, ThyLight. Попри всі позитивні відгуки найбільшу критику чомусь отримав саме вокал, зважаючи на що,для окремих естетів пізніше була поширена версія альбому без вокалу.

Наступного релізу Олександр не заставив довго чекати, взявши участь у релізі спліт-альбому Простор, виданого 27 квітня 2015 року на CDсилами маловідомого білоруського лейблу MDCXIII Prods.Концепція даного альбому, як повідомляють останні, «будується навколо оспівування розлогів живої природи» з усіма похідними від цього наслідками. Шанувальники, яких за рік вже встигло нормально назбиратись, могли відмітити відверто інакше звучання YarekOvich. Перше, на що падає увага, це вокал, який з характерного для DSBMі незвичного для самого Ярмолича скріму перетворився на більш брутальний, наближений до гроулу, яким зазвичай співає у Miellnir, але на музику це майже ніяк не вплинуло. Депресивність і приреченість музики, її той справжній мелодизм нікуди не зникли, чого не скажеш про її певні складові, наприклад, чудового ембієнтого фону, який мене так зачарував на EP. Натомість партії гітари ускладнились соло, а лірика стала українською (віршом Ліна Костенко, до речі) і виразною, чого не відмічалось раніше. В цілому ж спостерігається відхід від депресивного блеку в сторону більш атмосферного. На жаль, кількість композицій Yarek Ovich, які були представлені на альбомі, не дають можливості судити, чи оновлене звучання стане перманентним, але, скажу наперед після спілкування з Олександром, можна в цьому не сумніватись. Окрім Yarek Ovich в спліт також ввійшли роботи продуктивного білоруського дуету з Гомеля Wisdom of Shadows, які грають суміш ембієнту та блек-металу, та російський one-man-bandпроект Voice of the Wanderer. Структурно ж альбом в розрізі є градієнтом від більш брутального відверто блек-металічного звучання YarekOvichдо мінімалістичного ембієнту, неофолку та dungeonsynth’у в дусі альбомів Burzum кінця 90-их років, але не скандинавського, а слов’янського у виконанні білорусів та росіянина.

Отже, зважаючи, що проект Yarek Ovich, який створювався Олександром з метою перш за все, аби позбутись оков журби, меланхолії та тривоги, став такою ж віддушиною і для багатьох тепер уже шанувальників цього проекту. Про що це говорить, думаю, не варто нагадувати. Очевидно і приємно також те, що миколаївський музикант не боїться експериментувати та змінюватись, зберігаючи при цьому якусь підсвідому непідроблену тугу, а також залежить від власного настрою під час написання музики, не намагаючись видати бажане за дійсне. Під завершення хочеться зробити свого роду анонс нового альбому YarekOvich– цього разу повноформатного і записаного з живими ударними. Готуйтесь сумувати, але навряд чи в цьому році.

1. YarekOvich – Обступи мене, ліс, як в легенді…
2. Wisdom Of Shadows - Гонар Вятроў
3. Voice Of The Wanderer - Всполохи Дальних Зарниц