VA — Ноктурналія (2017)

Головна проблема  даркфолк сцени в Україні полягає в тому, що її майже немає. Це і не дивно, враховуючи специфіку жанру.  Проте, виходячи з останніх релізів, пломінь надії все ж таки жевріє у наших серцях.

 

Останній більш-менш цікавий реліз був виданий у далекому 2005 році. Тоді спільнота  Strawberry World Records проголосила вихід першої в Україні «даркфолкової» збірки під назвою Полин Квітне, в яку входили виконавці відомі не тільки в Україні, але й за її межам. Серед них варто виокремити такі колективи як Вій, Вежа Хмар, Некраїна.  

 

Насправді це дуже дивно, виходячи з того, що українській душі притаманний магічний світогляд та містичні цінності, які вже не один десяток років оспівуються «батьками» темного фолку — Death in June, Sol Invictus, Current 93

 

Проте цього року українське апокаліптичне підпілля доволі гучно заявило про себе компіляцією Ноктурналія. Варто зауважити, що це тільки друга збірка в історії вітчизняного даркфолку.  

 

Перше, на що варто звернути увагу, — дотримання всіх канонів жанрової естетики. Холодний подих ночі відчувається в усьому: від незрівнянних шрифтів на обгортці до останнього куплету в останній пісні. Кожен з гуртів має своє неповторне звучання, яке в цілому створює певну симфонію всього альбому.

 

Гурт Ворождень, представлений двома треками «Туман-басурман» та «Вирячила очі», не в останню чергу цікавий своїм зверненням до народної тематики. Крізь класичне для темного фолку атмосферне виконання відчувається давно втрачений магіко-містичний світогляд народу. Якшо ж вам до душі українська поетика та ебмієнт, то це до гурту Abendland.  

 

Кожний з колективів, які представлені у збірці, по-своєму розуміють цей жанр: хтось, як, наприклад,  Codex Nihilim — більш ортодоксально, виконуючи пісні англійською. Дехто схиляється до акустичного звучання  (Wiseword Nidaros). Комусь рідніші дещо готичні мотиви. Одеський гурт Casa Ukrania вражає своєю музикою. Якщо випадково сплутаєте їх з кимось із класиків жанру — це нормально, вони дійсно заворожують своїми текстами.

 

Взагалі компіляція Ноктурналія — це шість виконавців, дванадцять пісень і три мови, але це тільки зовнішня характеристика. Насправді ж, якщо подивитися не на цифри, а у внутрішню складову збірки, то можна побачити всю хтонічність української душі, весь морок слов’янської ночі, та дізнатися, під які мелодії нас застане апокаліпсис. 

 

Не вбоїмося осуду та заявимо: новому поколінню українського андеграунду бути!

Neformat.com.ua ©

1. Casa Ukrania - The Rest Is The Dust 
2. Ворождень - Вирячили очі 
3. Wiseword.Nidaros - Хто йде додому? / Who Goes Home? 
4. Abendland - Іванні / An Johanna 
5. The House of the Hidden Light - Порнография 
6. Codex Nihilim - J.C. 
7. Ворождень - Туман-басурман 
8. Abendland - Літо / Sommer 
9. Wiseword.Nidaros - Vanapagan 
10. Codex Nihilim - The Fallen 03:31 
11.The House of the Hidden Light - Зубья созвездий 
12. Casa Ukrania - Krov Moia

04.04.2017