Statist — ... And Joy With Violence))) (2020)

Statist позиціюють свою крайню роботу як "саркастичну сатиру на елементи повсякденного життя та статистичну оцінку простих побутових ситуацій, які відбуваються з нами щодня, приправлену чорним гумором". Олександр Нечай послухав EP та ділиться своїми враженнями. 

Учасники Mental Demise, Epicrise й Ezophagotomia, об'єднавшись під назвою Statist, випустили дебютний Extended Play під назвою "... And Joy With Violence)))". Матеріал з'явився у гурту ще в кінці грудня і традиційно вийшов на касетах, але в мережі його опублікували в день смерті Сальвадора Далі — 23 січня. Чи є в цьому якийсь зв'язок — не питайте. Ще варто відзначити той факт, що окрім як в youtube міньйону немає на жодних інших ресурсах.

Рецензія на Statist — Tape One demo (2018) від Олександра Нечая

Але мова не про це. Ласкаво просимо у світ романтики та повільного сексу. Під цю музику можна не поспішаючи займатися коханням, головне не заржати голосно на все приміщення, де буде відбуватися подібний перформанс. Отже, ЕР складається з аж 14 композицій, виконаних у традиційному для жанру грайнд-вайоленс стилі. Найкоротша "Trashpit" триває 24 секунди, а балада "Alcopedopope" затягнулася аж на 1 хвилину і 36 секунд.

Гурт однозначно стверджує, що у всьому їхньому "... And Joy With Violence)))" винні сарказм і сатира. Без них, кажуть, в побуті та житті загалом, нікуди. Вся ця справа приправлена чорним гумором і оформленням з курячою головою. Музиканти зазначають, що на подібний арт для альбому їх надихнула відрізана пташина голова, що лежала на жовтому снігу. Так званий апогей абсурду — вбили, щоб з'їсти, відрубили частину тіла з мізками та, вибачте, зверху ще й насцяли.

Варто відзначити, що не тільки довжина треків, їхнє сентиментальне звучання і фрейдистський сенс відображають повністю стиль, у якому творять музиканти. Із саундом і вокалом на альбомі все дуже навіть в нормі. А якщо хтось і справді задумає оргію під цю чудову звукову роботу, то нехай спочатку поміряє пульс — гіпертонікам не рекомендується.

Реліз виходив на касетах, зайняв дуже багато місця на самій плівці — 11 хвилин і 43 секунди та, напевно, в ящиках, в яких ці фізичні носії прийшли. Все ж таки, 100 штук, це для 2020 року — тираж і фетиш. А подібна музика на магнітній плівці повинна добре звучати. Є така підозра.

Писався цей твір на студії не менш легендарного колективу Fleshgore. Гітарист гурту Ігор Листопад виступав відразу і звукорежисером усього проєкту. Запис трішечки затягнувся і тривав два місяці. Загалом вийшло, що повільний рекординг-процес  то прелюдія до швидкої музики.

У композиціях можна також почути звуки метро, російський мат, кудкудакання і звуки наливання напою невідомого походження. В іншому, якщо після прослуховування релізу хоч хтось не посміхнеться, то в автора цієї рецензії для такої людини погані новини — любов у його душі переміг здоровий глузд і зарозумілість.

Своєю датою створення Statist називає 8 березня 2018 року, однак утворили його далеко не новачки. Учасники гурту грали у таких колективах як Mental Demise, Epicrise, Ezophagotomia і т.д. У дискографії гурту є демо та промо 2018-19 років. Також гурт брав участь у грайндкор-триб'юті гурту Dead Kennedys.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Statist у соцмережах:

https://www.facebook.com/Statist2018
https://www.youtube.com/channel/UCOi8Ty38xqT5qH61k79dBsw
https://statist.bandcamp.com

Neformat.com.ua ©

1. Metrovomit
2. Technoprank
3. Statistic
4. Dicktales
5. Exhibitio
6. Fuckalove
7. Alcopedopope
8. Trashpit
9. Titsconversely
10. Fatasses
11. Lilblackmouth
12. Pseudowarriors
13. Cockstar
14. 500

23.01.2020
23 января 2020