La Horsa Bianca — Somatic Schematic (2018)

Таку музику хочеться чути у високих налаштуваннях, аби знати точно – я не впущу ні єдиної ноти, ні єдиної паузи з цієї щедрої руки, що стискає струни, примушує клавішні звучати як колись давно, що стрясає тамбурин у закличному й вабливому "трі-кі-ті". З найпершого треку цього колективу те, що зображено на обкладинці "Somatic Schematic", перестає "ввижатися" та стає дійсністю.

Гурт La Horsa Bianca не займається відродженням "вінтажного" звучання, а береться за заповнення порожнечі жанру психоделік рок/арт-рок на території вже готової до цього України. Адже не із кожного бажання почати може вийти те, що вийшло у цих п'яти харківських музикантів у 2016-му році. Саме з того часу музикальні завитки об’єднувалися у дещо більше, сторінка колективу дражнила слухачів коротенькими тизерами, перш ніж 5-го жовтня 2018-го року спалахнути, нарешті, першим повноформатним альбомом "Somatic Schematic". Гурту наче не був потрібен ніякий додатковий час аби розгойдатися, ставати краще із кожним новим релізом – з першої спроби учасники віддають усі власні соки одному своєму творінню. 

Презентація дебютного альбому проходила у культурному центрі рідного Харкова "ART AREA ДК" 12 жовтня 2018 року, де гурт мав виступи до того. У тому ж Харкові колектив записувався, а саме на студії Digout, через котру свого часу пройшли творіння Улицы Курзу й Divo. За мастеринг та зведення альбому взялися мультиінструменталіст Євгеній Манко та гітарист з Kharkiv Guitar Quartet Максим Трянов.

Аби наситити слухача, кожному з учасників La Horsa Bianca довелося відіграти більше ніж на одному інструменті, вийти далеко за межі стандартного гітара-барабани-бас. Так згаданий вище Євгеній Манко, окрім баса й акустики, відповідав майже за всі духові партії, окрім труби й альт-тромбона. У першому з двох інструментів видихи Кирила Гончара, його ж друга гітара. А ось альт-тромбон цілковито наповнений енергією учасниці Ольги Ксендзовської. Єдина жінка в колективі, вона також підпорядкувала своїм легким вокальним наспівам усі клавішні, котрі Ігор Авдєєв відтінив барабанним стукотом, а Андрій Брагін урізноманітнив ще одним гітарним шаром.

Результатом майже оркестрового складу стає захоплююча подорож п’ятьма різними континентами, перший з яких має назву "Парашут". І в ньому чутні усі традиції часів, коли із лондонського UFO виходила зачарована молодь: виконання вірша Іздрика повністю наслідує вокальну манеру "Astronomy Domine" Pink Floyd, хоча з інструментальної сторони "Парашут" є оригінальним і буквально багатогранним твором. Пісня вже увійшла до збірки українського андеграунду "Robustfellow Sampler 2018", виданої лейблом Robustfellow.

Трек "Fantastic, Mr. Hopkins!" дозволяє перепочити від багатства попередньої композиції та являє собою переважно гонитву гітарних мотивів за синтами.

Третя пісня "Три чорні хвилі" цікава знайомством з оригінальною лірикою гурту, яка мало про що каже, але покликана створити настрій світлої загадки, над котрою немає сенсу морочити собі голову.

Видозмінена протягом запису "Escapology" підкорила собі волю учасників, прийнявши всередину себе нові мелодії та змусивши музикантів розучити її опісля, як нову. Вона проста й складна одночасно, з переходами до нового звучання та поверненням до вже освоєного.

Завершення альбому повністю належить класичним фортепіанним звукам, котрі виходять на перший план і задають тему усьому треку "Hatbox moment", інколи зникаючи, але незмінно з обіцянкою повторного виходу.

Альбом вийшов цілісним, але в жодному разі не одноманітним. Не можна, напевно, казати, що учасники La Horsa Bianca наслухалися "правильної" музики, але інакше не висловитися. Нехай вони, за власними словами, "гойдаються безглуздим гінкго між звичних яблунь та ялинок", лишень гінкго це знає, віяння якої епохи його колихає, гінкго це окреслило свій шлях за слідами попередників і дихає вітром свободи минулого. Це минуле потихеньку починає ставати міфом для молодшого покоління, але, можливо, це процес відворотний, га, La Horsa Bianca?  

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

La Horsa Bianca у соцмережах:

https://lahorsabianca.bandcamp.com/
https://fb.com/lahorsabianca
https://instagram.com/lahorsabianca
https://www.youtube.com/channel/UCUgWeOFjOzVzfcg8uIiNNjg

Neformat.com.ua ©
  1. Парашут (Parachute)
  2. Fantastic, Mr. Hopkins!
  3. Три чорні хвилі (Three black waves)
  4. Escapology
  5. Hatbox moment
05.10.2018
5 октября 2019