GRASP - Under The Grief (2017)

На момент написання рецензії пройшов уже рік з того часу, як кримчани GRASP видали свою другу за ліком і останню у дискографії роботу – міні-альбом "Under the Grief". Як це не прикро, десь у той же період гурт припинив своє існування. Далеко не вперше відкриваю для себе цікавий гурт уже після його розпаду. Але на жаль, така доля багатьох музичних новоутворень через плинність поглядів на музику, на життя. Та і життєві обставини для молодих музикантів часом не залишають великого вибору.

На теренах мережі про GRASP інформації чи якихось біографічних даних було дуже мало. Самі ж про себе вони написали дуже коротко: "GRASP - це металкор гурт із Криму". Довелось шукати і звертатись до колишніх учасників, аби з'ясувати хоч щось. Згідно з отриманою інформацією, перші спроби щось грати були наприкінці 2015 року. Тоді музиканти ще досить слабко уявляли, що будуть грати, але все ж знайшли спільні інтереси й влітку 2016 видали однойменний дебют. Потім був виступ на Cobra Fest в Одесі. І відразу ж гурт почав обговорювати та вигадувати новий матеріал. Замальовки нових пісень відіграли у Пітері, довели до розуму, і влітку 2017 року випустили новий матеріал – міні-альбом "Under the Grief", після чого, відігравши у Києві, тихенько розійшлися. От і вся біографія.

Хлопці грали металкор, але не зовсім той і з таким саундом, як це звикли подавати останні 10-15 років. Термін "металкор" нині в моді і часто зустрічається на афішах концертів і в описі стилістики вітчизняних гуртів. Але переважна їх кількість (десь 99%) не має жодного відношення до класичного металкору. GRASP вирішили витримати саунд "Under the Grief" в дусі заокеанських гуртів, які творили на межі кінця 90-х - початку 2000-х, таких як Prayer For Cleansing, Face Down, Cast From Eden. Таким чином музиканти зробили крок уперед у порівнянні з першим релізом, виданим у 2016 році. У результаті маємо такий олдскульний звук, трохи брудний, "непричесаний", - саунд справжнього металкору, близького до хардкору.  Цей звук сформувався у Сполучених Штатах в 93-94 роках і проіснував, потроху розвиваючись у музичному підпіллі, десь до початку 2000-х, коли на сцену почали виходити гурти, які запропонували більш рафіновану та комерціалізовану форму саунду для металкору.

"Under the Grief" складається з чотирьох треків. Буквально з перших звуків інтро налаштовує і готує до досить гнітючого настрою. Одразу після вступу трек "Faceless Ghost" накриває чорною хвилею важкого гітарного гніту і вокалу, який лунає, ніби пробиваючи собі шлях крізь шторм звукових хвиль. Далі йде трек "Under The Grief", який дав назву цьому релізу. Розпочинається він з неквапливої гітарної мелодії та переростає у такий самий металкоровий шквал, підтримуючи загальний настрій, заданий попереднім треком. Завершує міні-альбом трек "All Those Moments", підтримуючи загальну музичну картину та нагнітаючи атмосферу фразами, на кшталт, "time to die" та згадками того, що було і вдруге  уже неможливо пережити.

Підкреслює загальний настрій обкладинка, оригінальне зображення до якої є роботою відомого польського художника Здзіслава Бексінські.

Тривалість запису складає трохи більш як 15 хвилин, і цього точно недостатньо. То є, мабуть, найбільший його недолік. Аж свербить думка, що для такого релізу, навіть якщо не виходити за рамки міні-альбому, хотілось би щонайменше 5-6 основних треків плюс вступ.

Наостанок маю сказати, що хлопці зробили якісний металкор реліз, і тут є чим поживитись шанувальникам важкої музики, особливо тим з них, хто має сильні упередження до жанру через його сьогоднішній стан. Мені бракуватиме нової музики від GRASP.

P.S.: Окрема подяка колишнім учасникам гурту Іллі та Кирилу за інформацію та фото.

GRASP у соцмережах:

1. Intro