Ginger Snap5 — The Beasts Came To The Town (2020)

Чи обмежився одеський проєкт Ginger Snap5 на альбомі "The Beasts Came To The Town" омажем до The Prodigy, або ж копіювання зайшло надто далеко? Розбирався Шерман Дрозд. 

Ginger Snap5 — це проєкт електронної музики одесита Романа Сороки. За весь період своєї творчості він випустив не менше 15 альбомів з музикою в різних стилях: від брейкбіту до ретровейву та електро-індастріалу. Робота над альбомом "The Beasts Came To The Town" розпочалася у 2019 році, а вийшов він на власному лейблі музиканта у грудні 2020 року. Накопичення, запис, зведення та мастеринг виконавець робив самостійно.

"Хотілося якогось драйву й настрою, які я не міг втілити у попередніх альбомах через певні обмеження лейбла, стилю й публіки. Плюс, було бажання вийти на інший ринок і на іншу публіку", — розповів у коментарі нашому виданню Роман.

Він зазначає, що в його передостанньому альбому відчувається вплив The Prodigy. Це досить сильно помітно, починаючи від оформлення обкладинки, на якому простежуються потойбічні зооморфні мотиви (згадаємо лисицю чи оленя The Prodigy) та досить знайомий з релізів британського колективу шрифт, і завершуючи музикою в цілому.

Друг Романа зазначає, що "The Beasts Came To The Town" є "омажем на The Prodigy". Коли я прочитав ці слова у коментарі виконавця, то трошки напружився. Тому що нерідко буває так, що омаж перетворюється на повноцінний плагіат. Але подібна проблема, на щастя, оминула Ginger Snap5, хоча і запозичено було у The Prodigy немало: від вокалу до синтезаторних партій. Водночас всі ці відсилки чудово розбавляються зацікавленістю автора музичними пошуками. Наприклад, трек "Enter The Action" спочатку зустрічає слухача ретровейвними мотивами і вже потім починається знайомий бігбіт.

Ginger Snap5 створив альбом для буденного життя у місті. Під цю музику неможливо танцювати, але можна швидко рухатися серед мурашників, поспішаючи на переповнену маршрутку після важкого робочого дня, коли сон давить, а у тебе горять дедлайни. Кожен трек доповнює урбаністичну гнітючість.

Деякі критики зазначають, що в "The Beasts Came To The Town" розповідаються міські легенди. Можливо, але всі вони перебувають далеко від України та Одеси та асоціюються з Лондоном та Брейнтрі. Тому що варто розуміти контекст, коли The Prodigy обігрують туристичне хейтерство у своїх текстах. Коли ці нотки проскакують у "The Beast Is In The Town", то відразу задаєшся питанням: "Що таке Одеса, як не туризм?" Хоча це тільки мої суб'єктивні думки від прослуховування. Я не знаю, як найкраще передати дух українських міст у піснях.

У цілому "The Beasts Came To The Town" можна підсумувати відомим мемом про маму, яка каже, що у нас є The Prodigy вдома. Роман зробив якісний продукт, не побоявшись урізноманітнити його експериментами. Хоча треки після багатогодинного прослуховування на репіті втрачають свій смак і починають здаватися безхарактерними, схожими один на одного. І проблема не у "замилених" вухах. Композиції наповнені чіт-кодами у вигляді характерних прийомів, які зробили The Prodigy свого часу популярними. Але все одно ти забажаєш знову повернутися до Ginger Snap5.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

 

Ginger Snap5 — одеський бігбіт/брейкбіт проєкт, створений у 2002 році. Дискографія музиканта доволі різноманітна: багато його альбомів виконані в різних жанрах — індастріал, дарк-електро, ф’ючер-поп, ретровейв.

Ginger Snap5 у соцмережах:

https://gingersnap5.com/
https://gingersnap5.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/gingersnap5music/
https://www.instagram.com/gs5pics
https://www.youtube.com/c/gingersnap5video

Neformat.com.ua ©

1. dRampage
2. Dragon’s Tail
3. Enter The Action
4. The Pit
5. Wild Running
6. Urban Witches
7. The Beast Is In The Town

01.12.2020
1 грудня 2020