Эфир и Фирн — Горизонталь (2020)

"Горизонталь" — друга частина тетралогії львівської (з кримським корінням) формації Эфир и Фирн, яка є сольним проєктом вокаліста мелодік хардкор гурту Memorials, Жені Свіщова.

Альбом пронизаний аналогово-цифровою магією, шумом магнітних плівок, різнобарвними звуковими текстурами та російськомовними віршами. Саме останні і є центральним елементом композиції, навкруги якого звук пливе, плутається, в якому розчиняється і який підкреслює.

На відміну від минулих релізів Эфир и Фирн, вокал не прагне сховатись чи зірватись на крик; емоційність тут більш спокійна та серйозна, інтонації більш однорідні та наштовхують на асоціації з абстракт хіп-хоп гуртами Ночные грузчики та Макулатура. Такі паралелі приходять на думку ще і через екзистенціальну тематику текстів і схожу образність поезії.

"Горизонталь" — це пригода, мандри текстурами та ландшафтами звуку. Це подорож, яка дарує можливість пізнати багатогранність життя та дуальність явищ, побачити, як усе тісно пов‘язано одне з одним та живе спільним життям. Події всередині потяга та за його вікном, мов рідина у сполучених посудинах; образи з різних площин перетинаються, зіштовхуються та відкривають нові сенси. Це реальність, покладена на суспільні конфабуляції та сучасні міфологеми, те, що знайомо кожному, хто виріс в українському культурному контексті наслідування світової культури, не маючи наступництва.

Эфир и Фирн — це яскравий приклад симбіозу експериментальної музики з тим, що французький філософ Жиль Делез, говорячи про твори письменника Франца Кафки, називав малою літературою — тим, що меншість робить в контексті великої мови. У випадку з Эфиром також важлива характеристика, що мова порушена своєю детериторіалізацією та відрізаністю від мас, але не стає "мовою документу". Вона буяє яскравими метафорами та щирістю намірів, вірші написані в різний час складаються в один стрункий текст.

"Горизонталь" не намагається бути тим, чим не є, не вимагає від слухача нічого, окрім відкритості та емпатії. Цей альбом про сучасне покоління (в широкому діапазоні віку) дає змогу знов відчути (на іншому сенсорному рівні) те життя, яке плине за нашими вікнами та всередині наших кімнат.

Женя Свіщов народився та провів основну частину життя в Криму, місто Сімферополь. Брав участь у появі та розвитку локальної хардкор-панк-сцени. Заснував гурт Memorials, з яким записав і випустив один повноформатний альбом та декілька EP. У 2014 році через анексію Криму переїхав до Львова. эфир и фирн його сольний проєкт, де автор на музику описану як емобієнт (суміш емо та ембієнту) декларує власні вірші. Дискографія нараховує три релізи.

Нагадуємо, на сайті є ще два великі тематичні матеріали: інтерв’ю з Женею Свіщовим та ретроспектива гурту Memorials в рамках рубрики Neformat Family.

эфир и фирн у мережі:

1. Горизонталь