АННА — Перетинай за гранню грань (2018)

Гурту АННА цьогоріч виповнюється, на секундочку, 17 років. Важко уявити, що в наших реаліях одна з найстаріших і одна з найпопулярніших команд у країні досі виступає та продовжує збирати величезні зали. Певною мірою, це все пов’язано з любов’ю слухачів, певною мірою з гучним іменем, але в цілому всі хочуть вкотре почути старі хіти з дебютного релізу "Карматреш".

Так вже склалось, що гурт АННА набрав свою пікову популярність у кінці нульових, коли розривав усі концертні майданчики країни під час туру на підтримку своєї першої платівки. З того часу хлопці встигли випустити ще один повноформатник, розпастися, зібратися і записати ще один ЕР — з новим матеріалом, з новим звучанням, з новим вектором розвитку.

Ще у 2010 році, коли вийшов альбом "Срібна Змія", прихильники гурту не зрозуміли та не оцінили музику — неочікувано для них АННА відійшла від звичного мазафачного звучання і записала чудовий ледь не сладж альбом. Матеріал був хорошим і деякі люди називали його таким, що "випередив свій час" (і у випадку з гуртом — публіку в тому числі, адже матеріал був ну дуже складним для сприйняття типовими фанами команди).

Потім був скандал і розвал гурту — вокаліст Віктор Новосьолов, судячи з повідомлень музикантів, наробив біди та довів колектив до точки неповернення на початку 2013-го. На щастя фанатів, через два роки хлопці зібрались і взялися заново їздити масштабними фестивалями. І от, через 8 років з моменту випуску "Срібна Змія" у світ виходить новий матеріал гурту АННА — ЕР "Перетинай за гранню грань".

Що одразу ж кидається до уваги під час прослуховування релізу? Кардинально змінене звучання та матеріал. Якщо на початку свого творчого шляху АННА грала досить непримітний ню-метал, потім перемикнулася на напрям Distorted Unit (прим. розділ на форумі Neformat.com.ua з жанрами post-metal, sludge, stoner, doom, drone, experimental, avant-garde), з возз'єднанням знову заграла матеріал у дусі ранніх треків, а от зараз на свіжому релізі спробувала застрибнути до аудиторії любителів metalcore-гуртів з синтами.

Хітовості не відчувається в жодному з чотирьох треків — майже в кожній композиції купа приспівів з чистим вокалом (місцями його настільки багато, що забуваєш про існування головного вокаліста Віктора Новосьолова). При цьому матеріалу не вистачає швидкості, а середньотемпове звучання тільки вганяє у нудьгу ще до кінця хронометражу запису. Ще одним питанням до матеріалу стало засилля синтових вставок — усе це добро не запам'ятовується і не додає атмосферності матеріалу.

Місцями навіть відчувається вторинність і приспів у пісні "Не Згасай" яскраве тому підтвердження — можливо, це співпадіння, але надто він схожий на шматок з треку поп-панк гурту Close Your Eyes.

Остання пісня на ЕР починається з віршів Василя Стуса (до речі, у вірші є рядок "переминай за гранню грань", який, імовірно, і дав назву релізу), і це ледь не єдиний момент на міні-альбомі, який відкладається у пам'яті. Вірш хороший і нагнітає атмосферу, чого не скажеш про музику — все, що звучить на EP, проходить крізь вуха і не вражає ні лірикою, ні інструменталом. Чіткого посилу у текстів немає (принаймні, таке враження складається) і, швидше за все, це просто пісні про все і ні про що, тому неясно, чи варто розраховувати на відгук у душі молодого фаната.

Справдились очікування? Не впевнений. АННА декілька років працювали над новим матеріалом і при цьому спромоглись випустити пустушку. Спроба застрибнути в хирлявий потяг з metalcore-колективами увінчалася провалом і з музичної точки зору, і зі стратегічної — час цього жанру вже майже сплив і нові-старі герої йому точно не потрібні. Чого далі чекати від гурту? Навіть і не уявляю, але другого такого релізу точно не треба — краще вчасно піти зі сцени, як ТОЛ, і залишитись легендами в очах своїх прихильників.

АННА у соцмережах:

1. Не Згасай
  2. Крик