Implant Soul: український авангардний метал із Замбії

Сьогодні розповідаємо вам про avant-garde metal проєкт українця Івана Венгеренка, який вже з десяток років живе та працює у Замбії, але залучає до Implant Soul музикантів з усього світу. 

"Я лікар. Працюю стоматологом у приватній клініці. Давно хотів спробувати роботу за кордоном, але 2014 рік усе пришвидшив, на жаль. Я народився й виріс у Донецьку. З початком війни та приходом сепарів не захотів там більше жити. На деякий час переїхав до Києва. Звідти до Замбії (голова Медичної Ради України деякий час працював там, я особисто його знаю, він і порадив мені спробувати цю англомовну країну).

Життя в Замбії досить комфортне. Низький рівень криміналу. Це найбезпечніша країна Африки. Місцеві дуже спокійні та привітливі люди. Дуже різноманітне ком’юніті. Місцеві замбійці, вихідці з Індії, китайці, американці, європейці, японці, корейці тощо", — розповідає у коментарі Неформату Іван Венгеренко. 

Творити авангард на фоні екзотичних тварин і природи, за словами музиканта, досить цікаво. І хоча в музиці це не дуже проявляється, щось екзотичне-таємниче африканське Іван вкладає у відео Implant Soul. 

Узагалі ж проєкт майже повністю побудований на віддаленій роботі та точкових співпрацях. До постійного складу входять, власне, засновник Implant Soul Іван Венгеренко, гітарист Іван Лозовський, драмер Дмитро Кім, індонезійська басистка Tata Early та відеорежисер Андрій Мартинов. У Замбії разом із Венгеренком та їхніми дружинами й дітьми перебуває лише останній, а решта роботи проходить дистанційно. 

"Гітарист в Україні пише рифи. Відсилає мені. Я кажу, що треба змінити/додати, якщо потрібно. Далі він створює повний гітарний трек. І відсилає драмеру, який також робить зведення та мастеринг. Після запису гітари й барабанів відсилаю усе нашій басистці в Індонезію. Вона пише свою частину. Драмер зводить трек та відсилаємо вокалісту. Після запису вокалів фінальні зведення та мастеринг", — описує роботу проєкту Іван.

Загалом же ідея створення чогось подібного до Implant Soul зародилася в музиканта ще у далекому 2012-му, але реальна робота розпочалася значно пізніше — у 2019 після спілкування з єгипетсько-американських музикантом Nader Sadek. 

"Мені подобалася концепція, де він втілює свої ідеї, запрошуючи різних музикантів. Він погодився взяти участь. У тому ж році мені випало особисто зустрітися і поспілкуватися з Niklas Kvarforth з Shining у Лейпцигу. Ми обговорили концепцію проєкту, і він висловив зацікавленість. Перші треки писались особисто під нього. Згодом, з огляду на особисті справи та тотальну зайнятість з основними групами, обидва музиканти не змогли взяти участі у записі вокалу. І тут я згадав, яке враження на мене справив сольник Tony Iommi, де кожний трек був з різним вокалістом. Я звʼязався з Eugene S. Robinson (Oxbow / Bunuel) та Garett Bussanick (Aeviterne / Flourishing), музику яких я почав слухати ще у 2011-му. На моє щастя, вони погодилися і досить швидко записали загалом 5 треків", — розповідає Іван.

Далі він вийшов на John Jarvis, який грає у Scour з Філом Ансельмо, а результатом стала пісня "Bound". Одразу після цього Іван сконтактував з Brian Kingsland (Nile) та Bjorn Strid (Soilwork), які погодилися на співпрацю за умови, що їм сподобається музика. Так виник трек з Кінгсландом, а робота за участі Strid ще у процесі. Також у процесі запису вокалу пісня за участі Kyle Thomas з гурту Exhorder. 

Надалі Іван Венгеренко планує долучити до свого проєкту "реальних легенд" і вже навіть має їхню згоду, але імена поки не розкриває. Водночас більшість згаданих колаборацій вже можна почути в нещодавно опублікованій збірці треків Implant Soul, що згодом стане основою для дебютного повноформатного альбому проєкту. 

Хоча Замбія розташована на іншому континенті, вплив війни в Україні на собі відчув й Іван. За його словами, деякі треки стали складнішими та похмурішими, ніж то планувалося в оригіналі. Водночас музикант відзначає підтримку від локального замбійського ком'юніті:

"Дуже багато людей висловлюють співчуття. Замбія знаходиться в орбіті впливу Британії та країн Заходу, отже, з адекватністю сприйняття тут усе нормально. Ми з іншими українцями проводили тут вечір, присвячений Україні, куди були запрошені усі охочі. Багато людей задонатили на потреби ЗСУ, українських дітей. Вхід був платним, що стало теж свого роду донатом".

Implant Soul у мережі: 

https://www.instagram.com/implant_soul_1/
https://www.youtube.com/@implantsoul1662

Фото надані виконавцем